Польща знову блокуватиме кордон, у Бєлгородській області були бої: хронологія 662 дня війни

Хронологія 662 дня війни / GettyImages та Колаж 24 Каналу

Росія продовжує спроби захопити українські території. Наші воїни дають ворогу гідну відсіч на всіх напрямках фронту.

Україна протистоїть повномасштабній агресії Росії уже 662 дні. Про головні події цієї доби розповідає 24 Канал.

00:15, 18 грудняОкупанти змінюють тактику на фронті

Речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун заявив, що росіяни намагаються експериментувати та постійно змінювати тактику. Так, загарбники змінюють пору доби для штурмів. Росіяни атакують невеликими групами піхоти, до 20 осіб. Інколи загарбники відправляють велику колону автотехніки, а потім намагаються швидко висадити десант та забрати машини.

Якщо раніше десь 80% ворожої техніки залишалося, і наші воїни її палили та підривали, то зараз противник намагається відтягнути машини одразу назад. При цьому свою піхоту окупанти не жаліють.

00:12, 18 грудняСправу депутата-підривника на Закарпатті хочуть перекваліфікувати

Прокуратура хоче перекваліфікувати справу депутата Сергія Батрина, який 15 грудня підірвав три гранати у Керецьківській сільраді, внаслідок чого кількадесят людей постраждали, а один з депутатів помер у реанімації.

Загибель одного з потерпілих стала причиною того, що вирішується питання щодо перекваліфікації дій Сергія Батрина за частиною 3 статті 258 Кримінального Кодексу України. Мовиться про вчинення терористичного акту, внаслідок якого померла людина.

00:08, 18 грудняУкраїна будує три лінії фортифікацій

Очільниця тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань моніторингу постачання зброї Олександра Устінова повідомила, що Україна будує три лінії фортифікацій. У такий спосіб держава готується на випадок, якщо зброї не буде, а російсько-українська війна перейде до нової фази. А саме до захисної війни, особливо взимку.

00:05, 18 грудняУ Залужного знайшли “прослушку”

У СБУ підтвердили, що в одному з потенційних місць дислокації Валерія Залужного виявили “прослушку”. Там зазначили, що предмет знайшли не у його кабінеті, а в одному з приміщень, яке могло в майбутньому використовуватись для роботи Головнокомандувачем ЗСУ. Сам пристрій перебував у неробочому стані.

21:59, 17 грудняПутін назвав дві умови, за яких Росії не буде

Росія не може, як деякі країни, в обмін на ковбасу віддати свій суверенітет. Ми повинні пам’ятати і ніколи не забувати, і дітям нашим покарати: Росія або буде суверенною самодостатньою державою, або взагалі не буде. Це дуже важлива річ, яка завжди має бути в нас у голові та серці,
– заявив Путін.

21:34, 17 грудняКНДР запустила балістичну ракету у бік Японського моря

У південнокорейському виданні зазначили, що після перших звісток про пуски ракети були припущення, що це міжконтинентальна балістична ракета. Це припущення випливає з попередніх прогнозів Сеула, які передбачали можливість подібного запуску цього місяця.

Згодом Об’єднаний комітет начальників штабів Південної Кореї підтвердив запуск Північною Кореєю балістичної ракети, але зазначив, що це була зброя малої дальності. Запуск стався о 22:38 за місцевим часом з місця поблизу Пхеньяна.

Ракета подолала відстань приблизно 570 кілометрів, перш ніж опуститися в море.

Варто зазначити, що дата пуску ракети збіглася з річницею смерті попереднього лідера Північної Кореї Кім Чен Іра. Він відійшов в інший світ 17 грудня 2011 року.

20:59, 17 грудняМолдова розпочала військові навчання поблизу Придністров’я

З 17 по 22 грудня солдати 22-го миротворчого батальйону проходитимуть підготовку в Навчальному центрі Бульбоака. У зв’язку з цим, у зазначений період буде організовано рух військової техніки національними дорогами,
– заявили у Міноборони Молдови.

У відомстві зазначили, що військові навчання відбуватимуться згідно із планом підготовки Національної армії Молдови на 2023 рік.

20:52, 17 грудняУ кабінеті Залужного знайшли “прослушку”

Низка ЗМІ написала, що виявлені у кабінеті Головнокомандувача пристрої призначені для зчитування інформації з елементів невстановленого зразка. Відповідно наразі дізнатися, хто саме встановив їх, не можна.

Зазначається, що “прослушку” помітили при підготовці кабінету до роботи.

У “Бабель”, зокрема, заявляють, що в СБУ не спростували інформацію подану у ЗМІ, але й не підтвердили. Втім, у відомстві заявили про початок розслідування.

“Українська правда” пише про те, що пристрої для прослуховування знайшли також у кількох співробітників генерала.

20:51, 17 грудняУ росіян “мінус” Су-25

“Вечного полета, брат” – так пишуть у російських пабліках! Приєднуюсь! Можу впевнено сказати, що не українська ППО збила російський штурмовик Су-25! Це чіткі та злагоджені дії російських зенітників, за що їм велике спасибі від усього українського народу! Так тримати!
– подякував Микола Олещук.

20:22, 17 грудняУ Львівській області вирішили зробити відстріл мисливських і бродячих тварин

На своїй сторінці у фейсбуці Радехівська міська влада виклала пост, у якому зазначила, що нібито на підставі виданого дозволу від Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства, а також керуючись законом про мисливське господарство та полювання і наказами Львівської ОВА, вони постановили, що бригадами мисливців від 17 грудня 2023 року на території єгерських обходів буде проводитися відстріл мисливських тварин, а саме вовків, лисиць, єнотоподібних собак.

У раді зазначили, що всі подібні дії відбуватимуться поза межами десятків населених пунктів громади.

Варто зазначити, що раніше пост Радехівської міської ради містив більший перелік тваринок, яких мали відстріляти. Зокрема, там були й сірі ворони, бродячі собаки та коти. Однак після обурення громадськості відредагували свій допис у мережі.

Зрештою, за непідтвердженою інформацією, одна з місцевих жительок написала у мережі, що нібито вже 17 грудня у громаді відстріляли купу псів. За її словами, кричали біля населеного пункту Криве, а вона сама була в шоку. Наразі у мережі також не публікували фото чи будь-які докази того, що собак уже почали відстрілювати у Радехівській громаді.

20:18, 17 грудняЗвернення Зеленського за 17 грудня: дивіться відео

20:14, 17 грудняЛегіон “Свобода Росії” зайшов у Бєлгородську область

Штурмові групи легіону “Свобода Росії” 17 грудня зайшли у Бєлгородську область. Вони знищили взводний опорний пункт росіян неподалік Теребрено, виконали поставлені завдання та повернулися на територію України. Кадри операції з’являться згодом.

Дорогою назад залишили цікавий пазл “фахівцям” путінських інженерних військ. Висувайтеся, актуалізуйте карти мінних полів,
– написали в легіоні “Свобода Росії”

Там вкотре наголосили, що ніякої “української ДРГ” на території Росії не було – легіон складається з російських добровольців. Вони мають право приходити додому коли завгодно, особливо якщо є блага ціль.

19:31, 17 грудняУ генконсульстві України в Любліні розповіли про смерть водія на кордоні з Польщею

За словами генконсула України в Любліні Олег Куця, українець відчув біль у грудях і звернувся по допомогу. Йому викликали швидку. Під час очікування на медиків водій знепритомнів, тому прибулі лікарі почали реанімувати чоловіка на місці події. Потім українця доправили до лікарні у Перемишлі, де він помер. Генконсул підкреслив, що медики виключили причетність третіх осіб до смерті водія.

Олег Куць наголосив, що ця справа перебуває на контролі українських консулів.

19:30, 17 грудняДепутату-підривнику на Закарпатті обрали запобіжний захід

Журналіст Віталій Глагола, посилаючись на власні джерела, розповів, що Ужгородський міськрайонний суд постановив, що Сергія Батрина утримуватимуть під вартою впродовж 2 місяців. В депутата-підривника не буде можливості внести заставу.

18:52, 17 грудняОкупанти вчергове атакували Нікополь

Очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак розповів, що протягом дня загарбники тричі атакували Нікополь дронами-камікадзе. А ще – два рази скеровували на місто важку артилерію.

За словами Лисака, пошкоджений інфраструктурний обʼєкт. Минулося без загиблих та постраждалих.

18:51, 17 грудняБуданов сказав, чому Україна не може відійти від мобілізації

Для розуміння: сукупно Сили оборони України зараз – назву трошки умовну кількість, щоб ми не підійшли до держтаємниці – мільйон сто. Ніякий рекрутинг такі обсяги покрити не може. Виключно мобілізація. Треба відкидати навіть думки, що від мобілізації можна відійти. Не можна. Мільйон сто не покриє ніякий рекрутинг. У нас немає в принципі стільки людей, охочих робити будь-що, я вже не кажу про те, щоб воювати,
– заявив він.

За його словами, через війну йдуть втрати. Тому цю кількість осіб треба постійно тримати.

Голова ГУР МО зауважив, що всі ті, хто хотів воювати, прийшли у перші пів року повномасштабної російсько-української війни. Тих людей з об’єктивних причин залишилося небагато. Буданов назвав це фактом, який треба розуміти та визнавати. Він також зазначив, що постає питання мотивації у контексті мобілізації.

З’являється наступне питання: люди, всі, хто хотіли, вони прийшли. Кого призивають? На жаль, відповіді гарної тут не буде. Якщо не знайти для них мотивацію, то скільки б людей – примусово, не примусово або згідно з якимись нормами законодавства ми б не загнали (до лав Сил оборони – 24 Канал) – їхній ККД буде майже нульовий. Що, у принципі, і відбувається останнім часом, це теж треба визнавати відверто,
– сказав Буданов.

За його словами, у багатьох людей немає відчуття, що це їхня війна. Буданов назвав це дуже глибинною проблемою, яку гроші не розв’яжуть. Тому очільник ГУР виступив за правильний соціальний діалог та обґрунтування.

18:19, 17 грудняУ Секторі Гази загинув співробітник МЗС Франції

У французькому МЗС зауважили, що загиблий дипломат проживав у районі Рафаху, розташованого на півдні Сектора Гази. Чоловік мешкав у будинку одного зі своїх колег з Генконсульства Франції разом із двома іншими співробітниками та численними членами їхніх родин.

13 грудня цей житловий будинок зазнав бомбардування з боку Ізраїлю. Приблизно десять людей загинули, сам дипломат отримав поранення, від яких згодом помер.

Представники міністерства також виступили із критикою бомбардування житлового будинку, що забрало життя десятки цивільних громадян. Диппредставництво вимагає від ізраїльської влади швидкого розслідування цього інциденту.

17:57, 17 грудняГУР МО підтвердили інформацію про бій у Теребрено у Бєлгородській області

Представники ГУР МО підтвердили факт бойових зіткнень поблизу населеного пункту Теребрено у Бєлгородській області. У відомстві зазначили, що атаку на село Теребрено здійснили противники кремлівського режиму.

Внаслідок атаки, яку здійснили противники кремлівського режиму на Бєлгородську область, знищено взводний опорний пункт російських військ,
– наголосили в розвідці.

В ГУР також зауважили, що несподіваний напад на позиції підрозділів армії Росії викликав панічну реакцію серед особового складу місцевого гарнізону. Саме окупанти за наказом тамтешніх командирів відкрили хаотичний артилерійський вогонь по навколишніх селах Бєлгородської області.

Варто зазначити, що російські пропагандисти раніше зазначали, що у Бєлгородській області 17 грудня відбулися стрілецькі бої. Тоді місцевий губернатор В’ячеслав Гладков зазначив, що постраждалих серед мирних жителів нібито немає. Водночас він сказав, що нібито пошкоджено один приватний житловий будинок та альтанку.

17:39, 17 грудняУ розвідці Британії пояснили, навіщо Путіну вибори на окупованих теприторіях

Російська влада майже напевно бачить досягнення “правильних” результатів у цих регіонах як пріоритет, оскільки вони хочуть створити враження легітимності вторгнення Росії,
– зазначили у Міноборони Британії.

У відомстві зауважили, що російська окупаційна адміністрація майже напевно вдаватиметься до фальсифікації виборів і залякування українців. Це потрібно окупантам задля того, щоб забезпечити перемогу російського президента Володимира Путіна в регіонах зі значною перевагою.

17:28, 17 грудняВнаслідок теракту на Закарпатті постраждав військовий на протезах

Журналісти “Укрінформ” розповіли, що дві з трьох гранат, які кинув Сергій Батрин у Керецьківській сільській раді, закотилися прямо під стілець військового Василя Штефко.

Відомо, що наразі військовий перебуває у медзакладі. У нього – осколкові поранення м’яких тканин.

За словами пана Василя, все відбулося миттєво, приблизно за дві – три секунди. Каже, що отямився вже у лікарні.

Військовий вважає, що його врятували протези. Один із них сильно пошкоджений, його доведеться міняти. Втім, до цього часу ще мають загоїтися рани.

16:50, 17 грудняКулеба пояснив, як Шольц заслужив на величезну повагу українців

Голова української дипломатії зауважив, що німецький канцлер підтвердив лідерство своєї країни на саміті ЄС, коли домовився з угорським прем’єром Віктором Орбаном. За це Шольц заслужив на повагу з боку українців.

Те, що канцлер Німеччини Олаф Шольц зробив на саміті, щоб скасувати погрозу вето Угорщини, увійде в історію як акт німецького лідерства в інтересах Європи. Цього тижня канцлер заслужив на величезне щире і заслужене захоплення в серцях українців,
– сказав голова МЗС України.

Голова МЗС України подякував німецькому керівництву за зміну позиції щодо початку перемовин про вступ нашої держави в ЄС. Він назвав політичну ясність щодо членства України в ЄС “найкращим різдвяним подарунком” від Німеччини.

16:31, 17 грудняУ Києві біля станції метро “Деміївська” пішли під землю торговельні павільйони

У Києві над тунелем “синьої” гілки метро біля колишнього Деміївського ринку спостерігається просідання землі під торговими павільйонами. Частина з павільйонів буквально йде під землю, поряд з забудовами потрісканий асфальт, фіксують вирви. Це сталося з закритою на ремонт станцією “Деміївська”.

У КМДА зазначили, що просідання ґрунту почалося ще до закриття станцій метро. Ситуація стабілізована і повністю контрольована.

Одразу за ним був встановлений посилений постійний нагляд і контроль. Загалом критичних змін фахівці не зафіксували,
– зазначили у КМДА.

Профільні фахівці посилюють конструкції й ведуть роботи з локалізації теч. За словами київської влади, поява нових деформацій і тріщин не спостерігається.

16:07, 17 грудня”Єдина Росія” підтримала висування Путіна на “виборах” президента

З’їзд партії “Єдіная Росія” підтримав висування Владіміра Путіна на “виборах” президента у 2024 році. Російські пропагандистські ЗМІ стверджують, що рішення було одноголосним.

Путін, своєю чергою, подякував “Єдінай Расії” за “послідовну підтримку” і заявив, що вона важлива.

15:49, 17 грудняАтака аеродрому у Морозовську була спільною операцією ЗСУ та СБУ

Представники українських спецслужб зазначили, що російське летовище було важливою ціллю для наших військових. Адже там розташоване місце дислокації 559-го бомбардувального авіаційного полку повітряно-космічних сил Росії.

Атакували аеродром безпілотниками. Й хоча у Росії уже традиційно встигли заявити, що всі БпЛА було збито, в реальності Служба разом із ЗСУ завдали ворогу суттєвого ураження техніки,
– зазначило джерело у спецслужбах.

Спецпризначенці також наголосили, що на летовищі в момент удару перебували до 20 літаків Су-34. Також на території аеродрому були розташовані 3 радіолокаційних станції та інша техніка, яка могла завдавати шкоду нашій державі.

15:22, 17 грудняКиївстар ще повністю не відновив домашній інтернет

У Київстар повідомили, що зараз послуга домашній інтернет не працює для близько 2% абонентів. І найбільша кількість цих адрес припадає саме на Київ.

У компанії додали, що як тільки будуть точні прогнози, про них одразу повідомлять на офіційних джерелах Київстар.

14:49, 17 грудняГуменюк розповіла, чому ворог наразі не застосовує ракети “Калібр”

Цілком ймовірно, що вони очікують посилення морозів, тому що ракети точного наведення і можуть бути застосовані саме по енергетичних об’єктах,
– сказала Гуменюк.

14:32, 17 грудняІгнат розповів про використання ворогом “лжешахедів”

Це безпілотники, які імітують навіть ті ж самі “Шахеди”. Зроблений звичайний літачок з двигуном і його направляють, можливо, просто за напрямком він іде. Такі моделі, я б сказав, “лжешахедів” можна побачити в музеї Другої світової війни,
– зазначив Ігнат.

13:57, 17 грудняАеродроми під Ростовом атакувало ГУР

Вночі 17 грудня дрони атакували військовий аеродром у Ростовської області. По ворожому об’єкту відпрацювали безпілотники української розвідки.

Заяви окупантів про нібито “збиття” всіх дронів не відповідають дійсності. Цілі уражені.

13:54, 17 грудняРосіяни розгортають додаткові майданчики для запуску “Шахедів”

Російські загарбники продовжують атакувати Україну “Шахедами”. Ворог вже почав розгортати додаткові майданчики для запуску дронів- камікадзе.

Наталія Гуменюк зауважила, що окупанти намагаються запускати дрони з тимчасово окуповано Криму, розширяючи там географію тих майданчиків, з яких вони це роблять. Адже розуміють, що дійсно можуть бути ураження.

13:53, 17 грудняЗСУ отримали нові українські БпЛА

Сили оборони України вже отримали на озброєння партію далекобійних дронів-камікадзе під назвою AQ 400 Scythe. Компанія-виробник планує вийти на 500 одиниць у місяць.

У Defense Express вважають, що, судячи з усього, у своєму безпілотнику AQ 400 Scythe компанії Terminal Autonomy вдалося реалізувати концепцію дешевого та масового і доступного засобу ураження.

13:51, 17 грудня

Внаслідок обстрілу Херсонщини загинув чоловік.

13:49, 17 грудняСитуація на Донечині

Ворог завдав удару С-300 по селищу Новоекономічне та з ураганів вдарив по Костянтинівці.

Всього за минулу добу окупанти 16 разів били по цивільному населенню Донеччини

13:47, 17 грудняСеред росіян на ЗАЕС зростає невдоволення, – ГУР

Держава-агресорка посилює тиск на громадян України, які працюють на АЕС, аби змусити їх отримати російські паспорти та підписати контракти з “Росатомом”.

Відповідно до вимог російських окупантів, декілька сотень українських працівників ЗАЕС повинні бути паспортизовані документами держави-агресора та підписати контракти до 31 грудня 2023 року.

11:05, 17 грудняНа Хмельниччині також загорівся будинок

Уламки одного зі збитих безпілотників пошкодили приватний будинок. Внаслідок цього сталось загоряння даху будинку. Інформація щодо травмованих та загиблих не надходила.

11:02, 17 грудняТуреччина також не пропускає в Чорне море українські військові кораблі

Україна не зможе ввести у акваторію Чорного моря свої військові кораблі, які потрібні для розмінування. Причина в тому, що їх не пропустить одна із країн НАТО, яка теж має доступ до цього моря, а саме – Туреччина.

Речник Військово-морських сил України Дмитро Плетенчук у етері телемарафону прокоментував ймовірне підписання угоди про спільне розмінування Чорного моря між Болгарією, Туреччиною та Румунією без участі України чи наших спеціалістів. За його словами, Україна не має можливості ввести свої кораблі через конвенцію Монтре, ратифіковану у Туреччині.

Відповідно до неї, Туреччина не може пропускати у акваторію Чорного моря кораблі жодної із воюючих країн.

10:59, 17 грудняОновлена статистика втрат ворога

Російська армія зазнає чималих втрат як і серед особового складу, так й у техніці. Зокрема, лише протягом минулої доби українські захисники ліквідували 1 250 окупантів.

Від 24 лютого 2022 року втрати Росії сягають:

  • особового складу – близько 346 070 (+1250) осіб,
  • танків – 5 739 (+19),
  • бойових броньованих машин – 10 692 (+25),
  • артилерійських систем – 8 137 (+37),
  • РСЗВ – 923 (+3),
  • засобів ППО – 609 (+4) од,
  • літаків – 324 (+0),
  • гелікоптерів – 324 (+0),
  • БпЛА оперативно-тактичного рівня – 6 278 (+40),
  • крилатих ракет – 1 610 (+1),
  • кораблів / катерів – 22 (+0),

10:57, 17 грудняУ Росії заявили про масовану атаку дронами на кілька областей

У ворожому міноборони написали, що над Липецькою, Ростовською та Волгоградською областям збивали безпілотники. Мовиться одразу про 33 ударних дрони літакового типу, які “перехопили”.

Губернатори Волгограда та Ростова повідомляють про успішну роботу ППО та відсутність будь-яких жертв чи руйнувань. Зокрема, над Волгоградською областю нібито збили 2 БпЛА. Деталей збиття над іншими областями Росії поки немає.

10:54, 17 грудняНа Одещині “Шахед” упав на будинок і вибухнув

Безпілотник, який був скерований на Одещину, упав на приватний будинок та вибухнув. Відомо про 1 загиблого.

В Офісі генпрокурора повідомили, що загиблим виявився 54-річний чоловік – житель Одеського району. Нині на місці подій працюють слідчі, які фіксують наслідки ворожої атаки. За процесуального керівництва прокурорів Одеської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни.

10:52, 17 грудняППО збивала ворожі цілі

У ніч проти 17 грудня окупанти атакували Україну дронами-камікадзе типу “Шахед” та ракетою Х-59. Українські захисники збили усі ворожі повітряні цілі.

Росія запустила 1 ракету та 20 дронів. ППО спрацювала на відмінно.

10:49, 17 грудняСитуація на Запоріжжі

Військовослужбовці Росії завдали 174 удари по 21 населеному пункту Запорізької області

10:45, 17 грудняРосія лише на одному напрямку втратила 11 тисяч військових

Таких втрат вороже військо зазнало протягом місяця.

10:43, 17 грудняЩо відбувається на Харківщині

Окупанти щонайменше три рази протягом доби завдавали ударів по Вовчанську Чугуївського району.

Пошкоджені приватні домоволодіння, господарчі споруди. Без постраждалих.

10:41, 17 грудняСитуація в Чорному морі

В Чорному морі перебуває 1 ракетоносій.

За добу в інтересах Росії прохід Керченською протокою здійснили:

  • до Азовського моря – 16 суден, з них 6 рухались з протоки Босфор;
  • до Чорного моря – 19 суден, з них 4 продовжили рух у напрямку протоки Босфор.

10:39, 17 грудняСитуація на Дніпропетровщині

Ворог обстріляв Нікопольщину з артилерії. На щастя, обійшлося без жертв та постраждалих.

06:12, 17 грудня Українські війська продовжують проводити операції на лівому березі Дніпра, – ISW

У Інституті вивчення війни повідомляють, що українські військові продовжують операції на лівобережжі Херсонщини. Попри складні умови вони намагаються створити умови для майбутніх дій.

Загалом, ситуація залишається непростою. Крім цього, повідомляли про зменшення кількості російських артилерійських обстрілів.

06:09, 17 грудняУкраїна та Румунія розв’язали багаторічну суперечку

Україна у 2004 році запустила в експериментальному режимі плавання каналом “Дунай – Чорне море”. З того часу майже 20 років тривав міждержавний спір.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець повідомив про розв’язання багаторічного спору між Україною та Румунією щодо вимог Бухареста при будівництві каналу “Дунай – Чорне море”.

Голова Міндовкілля України назвав це рішення історичним. Він подякував своїм іноземним колегам.

06:07, 17 грудня

На Хмельниччині працювала протиповітряна оборона.

06:04, 17 грудняВорог знову атакував Україну дронами та ракетами

Ввечері 16 грудня російські загарбники знову атакували Україну ударними безпілотниками. Повітряну тривогу оголосили у багатьох областях. Не залишив ворог у спокої українців і вночі.

Тривогу оголошували майже у всіх областях України, у деяких регіонах чули вибухи.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *