Протести на кордоні з Україною: у Польщі закликали ЄС ввести квоти на українські товари

У Польщі закликали ЄС ввести квоти на українські товари / PAP

Заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак пригрозив Україні посиленням обмежень імпорту. Він також заявив, що не хоче заглушати протести.

Наразі до Польщі не можна імпортувати з України пшеницю, кукурудзу, соняшник та ріпак. Міхал Колодзейчак в ефірі Polsat News заявив, що або Україна домовляється з Польщею, або та буде “змушена” посилити обмеження на імпорт українських товарів.

Польща не виключає посилення обмежень на імпорт українських товарів

В ефірі заступника міністра сільського господарства запитали, чи розглядає уряд можливість запровадження одностороннього ембарго на імпорт агропродовольчих товарів з України. Колодзейчак сказав, що такий варіант не буде виключений.

М’яч на полі України. Або ви домовляєтеся з Польщею, або ми будемо змушені запровадити подальші обмеження на імпорт українських товарів,
– заявив він.

В ефірі Polske radio 24 він заявив, що ЄС має ввести квоти на українські товари.

Колодзейчак уточнив, що повідомлення про те, що українське зерно просочується на ринок Польщі, попри ембарго, не підтвердилися. Але разом українська продукція витісняє польську на німецькому ринку, через що країна зазнає збитків в агросекторі. Також, за його словами, страждають німецькі фермери.

Нині відбудуться переговори з Україною

Колодзейчак повідомив, що 21 лютого міністр сільського господарства Чеслав Секерський має провести переговори зі своїм українським колегою Миколою Сольським.

Подивимося, як поведуться українці, яку політику я проводитиму щодо експорту до Польщі, чи захочуть вони домовитися,
– заявив Колодзейчак.

Натомість переговори з фермерами-протестувальниками почнуться з наступного тижня. Він уточнив, що уряд не хоче заглушати протести, а хоче “розв’язати проблему”.

Він додав, що його попередники, тобто партія ПіС, підбурюють фермерів. Однак зізнався, якби сам сьогодні протестував, то “перекрив би другий кордон”.

Нагадаємо, що польські протестувальники 20 лютого посилили блокаду кордону з Україною, однак під вечір того ж дня дещо послабили тиск.

Під час акцій не минулося без провокацій:

  • На вантажній станції “Медика” польські протестувальники відкрили люки двох вантажних вагонів Укрзалізниці, у яких було зерно. Відповідно, воно висипалось на колії. Вантаж рухався транзитом до Німеччини.
  • Один з фермерів розмістив банер, де закликав Путіна “розібратися з Україною та Брюсселем”, а також вивісив прапор СРСР. Чоловіка затримала поліція.
  • Також у ЗМІ ширилася інформація, що на пункті перетину кордону “Рава-Руська – Гребенне” польські протестувальники зупинили пасажирський автобус, а одного з пасажирів з ізраїльським громадянством затримали невідомі.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *