Росіянам стане небезпечно: за якої умови F-16 докорінно змінять ситуацію в повітрі

У Нідерландах повідомили, що готують до відправки Україні 18 винищувачів F-16. Оскільки Росія досі домінує у повітряному просторі, нові судна можуть змінити ситуацію.

Водночас не усе так легко. Адже для того, щоб F-16 могли докорінно змінити хід бойових дій, самих цих винищувачів не буде достатньо. Про це 24 Каналу розповів військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко, пояснивши, що для цього потрібно.

Головна умова, при якій F-16 змінять ситуацію на фронті

Панування Росії у повітрі створює чимало проблем. Про це, зокрема, згадував Валерій Залужний у своїй статті для видання The Economist.

Ефективної протидії російській авіації та керованим авіабомбам в України не було.

“Навіть коли по КАБам використовують засоби радіоелектронної боротьби, їх можна збити з траєкторії польоту, але вона все одно десь впаде. Якщо вона зорієнтована на позицію наших підрозділів, то вона може впасти за 300 – 500 метрів від них. Але хто зна, куди вона впаде і що там є”, – пояснив Олександр Коваленко.

Найкраща протидія цьому – ракетні комплекси, відповідна авіація. Але потрібно також розуміти, що крім F-16 потрібна й відповідна номенклатура ракетного озброєння.

Необхідна номенклатура озброєння на ті ж ракети AIM120 AMRAAM. Окрім ракет потрібна ще підтримка розвідувальної авіації дальньої радіолокаційної розвідки та спостереження, щоб повністю розкрити усі характеристики, як F-16, так і всього ракетного устаткування,
– наголосив військовий оглядач.

Саме це визначить, чи вдасться Україні змінити ситуацію в повітрі, а росіянам стане небезпечно перебувати на відстані 70 – 100 кілометрів від лінії боєзіткнення.

“Якщо це справді буде так, то повністю змінить ситуацію у повітряному просторі над тимчасово окупованими територіями”, – підсумував Коваленко.

Винищувачі F-16 для України: коротко

  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наприкінці листопада заявив, що F-16 не стануть для України “срібною кулею”, маючи на увазі, що винищувачі зможуть закінчити війну одразу. Однак він переконаний, що нова авіація в Україні допоможе змінити ситуацію на краще.
  • У Повітряних цілях ЗСУ пояснили, що головне завдання F-16 в Україні – дати відсіч російській авіації. Адже, наприклад, збивати балістику винищувачі не можуть. Водночас речник ПС Юрій Ігнат зауважив, що F-16 здатні знищувати аеродинамічні цілі, а також відпрацювати по наземних та надводних цілях.
  • До слова нагадаємо, що передати Україні F-16 має також Бельгія. За останніми повідомленнями, країна готується передати винищувачі у 2025 році.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *