Розстріл українських полонених в Авдіївці: омбудсмен терміново звернувся до ООН і МКЧХ

Розстріл українських полонених / Колаж 24 Каналу

Російські солдати вкотре порушили Женевські конвенції та розстріляли наших полонених. На це відреагував український омбудсмен.

Дмитро Лубінець звернувся до ООН та МКЧХ з приводу розстрілу українських полонених під час виходу із позиції на “Зеніті”. Він наголосив, що вихід з Авдіївки захисників України відбувався в умовах безперервного бомбардування ворожої армії.

Опорний пункт був у повному оточенні

Окупанти обстрілювали евакуаційні шляхи для автомобілів. Водночас деяких поранених та загиблих вдалося евакуювати, однак повторних спроб евакуації не було.

️Омбудсмен зазначив, що через повне оточення опорного пункту “Зеніт”, командування ухвалило рішення зв’язатися з координаційним центром і організаціями, які ведуть переговори з ворожою стороною.

Діалог був щодо надання допомоги нашим важкопораненим беззбройним військовим, відповідно до міжнародних законів та правил ведення, які захищають військовополонених,
– пояснив він.

Росіяни погодились допомогти нашим військовим, а потім обміняти їх. Однак домовленості не були виконані.

Що трапилося після цих домовленостей ми побачили на оприлюдненому ворогом відео із захопленої позиції “Зеніт”. Родини Захисників розпізнали Георгія Павлова, Андрія Дубницького, Івана Житника – загиблими. З ними були також Олександр Зінчук та Микола Савосік, яких розстріляли російські солдати. Щодо шостого бійця інформація поки не підтверджена.

Омбудсмен України терміново надіслав листи до МКЧХ і ООН для фіксації воєнного злочину та з’ясування всіх обставин.

Він закликав увесь цивілізований світ посилити тиск на Росію, адже для неї не існує домовленостей.

110 бригада підтвердила розстріл ворогом бійців у Авдіївці

  • 110 бригада повідомила, що росіяни зобов’язались евакуювати поранених військових ЗСУ із “Зеніту” на околицях Авдіївки. Проте вороги не дотримались обіцянки.
  • Так, у бригаді підтвердили, що російські окупанти розстріляли шістьох поранених українських військових на позиції Музей (на “Зеніті”) на південній околиці Авдіївки. Вперше дані про це повідомили напередодні, 18 лютого. Проте тоді речник оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” Дмитро Лиховій повідомив, що ЗСУ з’ясовують, що саме там відбулося.
  • Варто сказати, що в Офісі генпрокурора ще 18 лютого заявили про початок розслідування за фактом розстрілу українських полонених в Авдіївці та Веселому на Донеччині.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *