Столтенберг приїхав до Києва, Росія вдарила по Одесі: хронологія 796 дня війни

Війна Росії проти України триває 796 днів / Колаж 24 Каналу

Росія вже третій рік не полишає спроб захопити територію України та веде злочинну повномасштабну війну. Українські воїни дають гідну відсіч на всіх напрямках фронту.

Україна протистоїть Росії у повномасштабній агресії вже 796 днів. Про головні події на фронті та на міжнародній політичній арені – читайте у тексті 24 Каналу.

23:54, 29 квітняФіцо висміяв словаків, які зібрали 4 мільйони євро для України

Роберт Фіцо заявив, що для людей немає жодних перешкод у тому, як витрачати власні кошти. Однак він наголосив, що Сполучені Штати схвалили 60 мільярдів доларів допомоги Україні, Євросоюз також схвалив десятки мільярдів євро, тому, за його словами, подібна ініціатива словаків нібито не має сенсу.

В Україні нічого не зміниться, і через рік-два буде те ж саме. Всі гроші будуть витрачені, можливо, частину вкрадуть, але в Україні нічого не зміниться, і ми будемо там, де є,
– цинічно сказав він.

23:13, 29 квітняДо Києва завітала герцогиня Единбурзька

Перш за все – на знак солідарності з українським народом і тими, хто постраждав від жахливих наслідків вторгнення Росії, а тепер і повномасштабного вторгнення Росії в Україну,
– так окреслив мету візиту посол Британії в Україні Мартін Гарріс на зустрічі з герцогинею.

Софі Гелен є активісткою британської ініціативи “Запобігання сексуальному насильству під час конфлікту”.

23:00, 29 квітняЩе одна країна ЄС виступила за повернення українських чоловіків додому

В Литві вважають, що країна має допомогти Україні повернути військовозобов’язаних чоловіків, які проживають за кордоном.

Зокрема в Литві могли б перевіряти, чи виконав громадянин України свій мобілізаційний обов’язок або отримав звільнення від призову, перш ніж продовжувати йому посвідку на проживання.

22:51, 29 квітняВнаслідок удару по Одесі загинув проректор МГУ Борис Васильєв

Російська ракетна атака на Одесу забрала життя проректора Міжнародного гуманітарного університету Бориса Васильєва.

22:28, 29 квітня

Як повідомили в Одеській ОВА, внаслідок удару загинули четверо людей, також вбито собаку. На жаль, через вибух у ще одного чоловіка стався інсульт, він також помер.

Зокрема, дівчинка, якій немає й пʼяти років, у вкрай важкому стані. Ще шестеро дорослих також в реанімації.

22:00, 29 квітня

Марина Аверіна повідомила, що внаслідок пожежі в так званому “Замку Гаррі Поттера” загинула одна людина. Водночас вогонь охопив більш як 600 квадратних метрів Палацу студентів Одеської юридичної академії.

Дуже складна пожежа, через складність під’їзду до будівлі. Важка техніка не може наблизитися на ефективну дистанцію,
– зазначила вона.

21:48, 29 квітняБула шрапнель, – Плетенчук про те, чим Росія атакувала Одесу

Вже зараз можна впевнено сказати, що противник розраховував спричинити якомога більше жертв серед людей.

Про це свідчить той факт, що у ракети, якою вдарили по місту, була шрапнель, яка використовується для знищення живої сили.

Плетенчук зауважив, що окупанти цілилися саме по цивільній інфраструктурі. Адже поблизу немає жодних військових об’єктів.

Капітан розповів, що на стінах навколо ураженого об’єкта спостерігаються дірки від шрапнелей. Тобто, атакували окупанти боєприпасом, який розрахований на ведення бойових дій.

21:46, 29 квітняЗеленський відреагував на смертельну атаку російських військ по Одесі та Харкову

Зеленський розповів, що були доповіді щодо ситуації в Одесі після ракетного удару загарбників та в Харкові – після удару керованими авіабомбами.

Президент висловив свої співчуття рідним та близьким загиблих в Одесі. Він зазначив, що є багато поранених, їм зараз надається необхідна допомога. За словами, Зеленського, місцеві служби й рятувальники ДСНС України відреагували миттєво. Лідер країни підкреслив, що важливо, аби “усі служби, усі наші люди, від роботи яких залежить життя українців, були максимально ефективними та швидкими”.

20:50, 29 квітня

Кількість жертв російського удару по Одесі зросла до чотирьох осіб. Загинули три жінки й один чоловік.

Поранення отримали 28 людей.

20:47, 29 квітняНімеччина передала Україні новий пакет військової допомоги

До пакету увійшли:

  • два ЗРК Skynex з боєкомплектом;
  • ракети для систем ППО Iris-T SLM;
  • боєприпаси для танків Leopard 2;
  • майже 30 тисяч боєприпасів для зенітних установок Gepard;
  • 7500 тисяч боєприпасів 155-мм калібру;
  • десять бронетранспортерів Marder з боєприпасами та запчастинами;
  • мостоукладальний танк Biber із запчастинами;
  • інженерний танк Dachs;
  • 11 плугів для розмінування;
  • шість великовантажних напівпричепів M1070 Oshkosh.

19:55, 29 квітняВечірній звіт Генштабу

  • На Куп’янському напрямку наші воїни відбили 7 атак в районах населених пунктів Новосергіївка Харківської області; Стельмахівка Луганської області.
  • На Лиманському напрямку Сили оборони відбили 9 атак, здійснених противником за підтримки авіації, в районі населених пунктів Твердохлібове, Невське та Серебрянського лісництва Луганської області.
  • На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 27 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Новий, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Роздолівка та Часів Яр Донецької області.
  • На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 18 атак в районах населених пунктів Архангельське, Новокалинове, Очеретине, Сокіл, Соловйове, Семенівка та Орлівка Донецької області.
  • На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Костянтинівка, Георгіївка та Урожайне Донецької області.
  • На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 5 разів атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області та Новодарівки Запорізької області.
  • На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби, за підтримки авіації, здійснив 1 безуспішну атаку на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області.

19:32, 29 квітняВ Одесі пролунав вибух

В Одеській ОВА повідомили про пошкодження житлових будинків та цивільної інфраструктури.

Через російську атаку по Одесі загинули двоє людей та собака. Ще 8 людей зазнали поранень, серед них є 12-річна дитина.

19:28, 29 квітняОбстріл Харкова

Вдень 29 квітня росіяни завдали удару по Київському району Харкова. За попередньою інформацією, ворог атакував місто КАБом.

Влада повідомила про приліт у зону житлової забудови міста. Наразі також відомо про часткове пошкодження однієї багатоповерхівки.

19:21, 29 квітняСистеми Patriot для України

Володимир Зеленський повідомив, що додаткові системи Patriot будуть в Україні, але поки немає конкретики.

Президент додав, що сьогодні разом з генсеком НАТО їм вдалось обговорити перші кроки, а Україна продовжує роботу зі свого боку.

16:53, 29 квітняФонд на 100 мільярдів для України

Столтенберг та Зеленський обговорили створення спеціального фонду. Він передбачав би підтримку нашої держави у розмірі 100 мільярдів євро, які було б надано протягом 5 років.

У союзників дійсно є можливість втілити в життя таку ініціативу. Для нас дуже важливі деталі. Важливо, щоб це було не коштом двосторонніх обсягів, які відзначені нашими угодами щодо гарантій безпеки,
– сказав Зеленський.

15:25, 29 квітняГенсек НАТО прибув до Києва

Генсек НАТО Єнс Столтенберг прибув до Києва з неоголошеним візитом та зустрівся з Володимиром Зеленським.

15:04, 29 квітняРосіяни будують нову залізницю біля Маріуполя

Нова залізниця росіян розташовується значно ближче до лінії бойового зіткнення, ніж Кримський міст.

Таким чином залізнична лінія опиниться в зоні ураження Сил оборони України. Вплине на це зокрема допомога, яку Україна отримає від партнерів.

13:37, 29 квітняУ Силах оборони Півдня пояснили значення звільнення острова Нестрига під Херсоном

Українські військові звільнили острів Нестрига, що біля Херсона. У Силах оборони Півдня розповіли про важливість цієї території.

Начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня Дмитро Плетенчук розповів, що повернення контролю над островом Нестрига у Херсонській області суттєво підвищить якість контроверсійних заходів.

13:34, 29 квітняРосія атакувала Полтавщину

Російські війська 29 травня атакували Полтавську область. Вибухи прогриміли в Миргородському районі.

Про це повідомив начальник Полтавської ОВА Філіп Пронін. За його даними, минулось без влучань у цивільну чи критичну інфраструктуру.

13:31, 29 квітняПольща могла б закрити небо над Заходом України

Про це в ефірі телемарафону заявив речник Повітряних сил Ілля Євлаш. Він наголосив, що вперше такі можливості почали обговорювати, коли під час однієї з масованих атак російська ракета залетіла на територію Польщі.

Так, у Повітряних силах вважають, що у Польщі є всі технічні можливості, щоб закрити українське небо на Заході. Окрім того, це б дозволило використовувати дефіцитні засоби та системи ППО, які захищають небо на Заході, використовувати на інших напрямках. Однак для цього необхідне відповідне рішення та політична воля.

13:28, 29 квітняУ Повітряних силах пояснили, чи використовує ворог нові БпЛА

Російські війська продовжують систематично випускати ударні дрони по території України. Так, нещодавно з’явилася інформація, що ворог атакував не лише “Шахедами”, а ще й БпЛА невідомого типу.

Євлаш розповів, що наразі потрібен час для встановлення типу дронів, яким атакували південні міста. Він також зазначив, що росіяни атакували з окупованої частини Херсонщини, а тому час підльоту до міста, де збили “невідомий дрон”, був мінімальним.

09:23, 29 квітняСитуація на Запоріжжі

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район.

Впродовж доби окупанти 346 разів ударили по Запорізькій області. Під ворожим вогнем перебували 10 населених пунктів.

08:06, 29 квітняРосіяни не захоплюватимуть Харків

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський зазначив, що загроза можливої ​​майбутньої наступальної операції Росії проти Харкова змушує Україну виділяти додаткові сили та засоби для захисту міста. Водночас у ISW вважають, що російським військовим не вистачає сил, необхідних для захоплення обласного центру.

У заяві Сирського немає жодних вказівок на неминучість можливої ​​наступальної операції на Харків, про яку нещодавно попереджали українські чиновники. Український військовий оглядач Костянтин Машовець нещодавно заявив, що російські війська перегруповують елементи 11-го армійського корпусу і 6-ї загальновійськової армії з Куп’янського напрямку в новостворене російське Північне угруповання.

08:05, 29 квітняОновлені втрати ворога

Станом на понеділок, 29 квітня, втрати Росії становлять загалом 467 470 солдатів. Лише за минулу добу ворог втратив 1 320 бійців, на чому наголосили в Генштабі.

  • танки – 7 285 (+6) од,
  • бойові броньовані машини – 14 007 (+16) од,
  • артилерійські системи – 11 985 (+37) од,
  • РСЗВ – 1 051 (+1) од,
  • засоби ППО – 778 (+2) од,
  • літаки – 348 од,
  • гелікоптери – 325 од,
  • БпЛА оперативно-тактичного рівня – 9 528 (+21) од,
  • крилаті ракети – 2 124 од,
  • кораблі та катери – 26 од,
  • підводні човни – 1 од,
  • автомобільна техніка та автоцистерни – 16 109 (+44) од,
  • спеціальна техніка – 1 974 (+3) од.

08:03, 29 квітняЧому росіяни відійшли від Синьківки

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський зазначив, що українські сили покращили свої позиції поблизу Синьківки поблизу Куп’янська. Водночас російський мілблогер стверджував, що російські сили відступили на невелику відстань від Синьківки через брак живої сили в цьому районі.

Аналітики ISW продовжують оцінювати, що потенційний майбутній російський наступ із захопленням Харкова був би надзвичайно амбітним заходом, який створив би значні проблеми для російських сил.

Зокрема, російські сили зіткнуться з краще оснащеними українськими силами після прибуття військової допомоги США. Однак російським військам не доведеться захоплювати Харків, щоб скористатися перевагами відтягування української живої сили та техніки з інших критичних ділянок лінії фронту.

08:01, 29 квітняУ Кремлі вчергове заговорили про легітимність української влади

У Кремлі зробили чергову абсурдну заяву щодо президента України та ситуації на фронті. Головний рупор пропаганди сказав, що долю Зеленського – “вирішено”, поширюючи наратив про паніку серед українських військових.

Рупор Кремля, як завжди, акцентував на важливості продовження “спеціальної військової операції” Росії в Україні, не називаючи війну війною. Він вчергове заявив про “досягнення цілей операції” в недалекій перспективі, однак так і не спромігся уточнити, що конкретно ці так звані “цілі” передбачають.

06:08, 29 квітняОкупанти збільшили штурми та обстріли Луганської області

На Луганщині фіксують збільшення штурмів та обстрілів ворогом. Мета російських військ відома – вийти на адміністративну межу області.

Про явне збільшення штурмів та обстрілів російських військ на Луганщині повідомив і голова Луганської ОВА Артем Лисогор.

Загарбники значно збільшили кількість штурмів і обстрілів наших позицій та населених пунктів,
– зазначив він.

Очільник ОВА уточнив, що за минулу добу атаки зазнали Новоєгорівка, Стельмахівка, а бої точилися поблизу Невського та у Серебрянському лісі.

06:05, 29 квітняTelegram заблокував офіційні українські боти для передачі даних Силам оборони

Увечері 28 квітня стало відомо, що перестала працювати низка телеграм-ботів. Усі вони були пов’язані з передаванням інформації про пересування ворожих сил або стосувалися координації з рухом опору на окупованих територіях.

Наразі не працюють чатботи:

  • “єВорог” (офіційний бот Мінцифри, @evorog_bot);
  • офіційні боти ГУР і СБУ (Бот Розвідки та Stop Russian War);
  • бот-координатор з Півдня України;
  • бот ППО для відстежування “Шахедів”.

Власне, “єВорог” і Stop Russian War були створені 2022 року саме для того, щоб інформувати Сили оборони про переміщення окупантів територією України, пересування їхньої техніки, скупчення живої сили тощо. Тож зрозуміло, якими важливими вони були.

Водночас розвідники запевнили: попри блокування боту, персональні дані українців у безпеці. І застерегли від надсилання даних на боти зі схожими назвами. Роботу бота ГУР на інших платформах уже відновлюють.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *