Тайм-менеджмент: як навчитися дисципліни?

PR

Час – один із найцінніших ресурсів, і вміння управляти ним є ключовим аспектом успішного навчання. Тайм-менеджмент – це навичка, яка дозволяє нам краще організовувати свій час, досягати поставлених цілей та підтримувати баланс між навчанням, хобі й відпочинком.

Однак багато дітей мають проблеми з дисципліною. Фахівці онлайн-школи «Альтернатива» розповіли, як навчитися якісно й ефективно планувати й самоорганізовуватися.

Основні поради

  • Ставте конкретні цілі. Краще, якщо вони будуть невеликими, але реальними у досягненні найближчим часом. Наприклад, ціль «стати успішним» – дуже абстрактна, вона навряд чи буде достатньо мотивувати до дій зараз. А такі цілі, як вступити до певного університету, покращити рівень англійської до В2, скласти НМТ на 190 балів є конкретними та потребують від Вас дій вже сьогодні.
  • Виберіть стратегію навчання. Будь-яку ціль можна досягти, якщо визначити чіткі дії. Наприклад, якщо Ви хочете покращити рівень англійської, то Вам треба вчити нові слова, постійно повторювати вивчене, практикувати вимову, розуміти граматику, слухати англійську тощо.
  • Плануйте щоденно. Сьогодні існує безліч інструментів для планування, це може бути друкований щоденник або будь-який з можливих електронних застосунків, наприклад, ToDoist. Неважливо, де Ви плануєте, головне – системність. Слід раціонально розподіляти задачі на тиждень. Не ставте багато роботи на день, якщо не впевнені, що зможете її виконати.
  • Робіть короткі паузи. Якщо Ви відчуваєте втому, то слід зробити перерву. Це може бути серія улюбленого серіалу, цікаві відео в YouTube або навіть перегляд стрічки у TikTok. Головне – відпочинок має бути коротким, в іншому випадку Ви вже не повернетеся до завдання, яке виконували до паузи. 

  • Використовуйте різні джерела. Можна навчатися лише за допомогою конспектів, а можна дивитися цікаві захопливі відео, проходити тести, слухати подкасти тощо. До речі, школа «Альтернатива» використовує все це і більше: тут є безоплатні для учнів онлайн-консультації, система досягнень на сайті, альтернативні уроки (унікальні авторські відео на освітні теми), і навіть телеграм-канал з української мови, літератури та історії України. Якщо освітній процес буде різноманітним і цікавим, Вам не доведеться себе змушувати.
  • Концентруйтеся на завданнях. Перш ніж розпочати будь-яку важливу роботу, переконайтеся, що Вас не відволікатимуть. Вимкніть сповіщення з соціальних мереж на телефоні і попросіть близьких не заходити до Вас найближчим часом.
  • Потурбуйтеся про робоче місце. Пам’ятаєте, як кожен раз на початку навчального року Ви хочете обклеїти стіни мотиваційними плакатами, а кімнату перетворити на місце затишку та краси? Всі ці нюанси насправді дуже впливають на емоційний стан і продуктивність.
  • Обирайте якісне оточення. Ваші друзі, знайомі, однокласники, вчителі мають також великий вплив. Якщо школа не заохочує, а, навпаки, демотивує навчатися, не бійтеся говорити про це з дорослими. Можливо, слід розглянути перехід в інший клас або школу.

Тайм-менеджмент неймовірно важливий у житті. Він допомагає нам досягати наших цілей та, в цілому, успіху. Навчившись зараз плануванню, у майбутньому Вам буде набагато легше.

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *