Війна та навчання: як забезпечити дитині якісну освіту? 

PR

Навчання під час війни більше не є розповідями бабусь та прадідусів. Це сьогодення, і 80% українських дітей щодня відвідують школи, ліцеї та інші навчальні заклади попри сирени, ракетні обстріли та бомбардування агресора. А решта 20% знаходяться за кордоном та здебільшого відчувають фрустрацію через проживання далеко від домівки та зміни у звичному  освітньому процесі.

Звісно, загальноосвітні заклади виконують усі вказівки Міністерства освіти та здоров'я стосовно корекції навчального плану та психологічної допомоги школярам в умовах війни. Але самоосвіту та допоміжні методи для навчання вдома не варто недооцінювати. Тож для того щоб допомогти дітям будь-якого віку – від першокласника до школяра на порозі випуску, – батькам варто знати певні психологічні нюанси та актуальні методи покращення якості освіти учнів під час воєнного стану.

Як організувати навчання за кордоном?

Якщо сталося так, що дитина була змушена покинути звичну школу та тимчасово виїхати з країни, навчаючись за кордоном, тоді варто попіклуватися про такі освітні аспекти.

  • Зв'язок із вчителем. Завдяки сучасним технологіям – Viber, Zoom, Telegram, Skype тощо – нині можна отримувати повноцінні уроки за українською програмою від знайомих з дитинства вчителів. У такий спосіб учню не потрібно проходити тривалу адаптацію до незнайомої школи, викладачів та колективу в іншій країні. Адже це додатковий стрес та привід для хвилювань. А ще плюс зв'язку із вчителем через відеозв'язок – відчуття частинки рідного дому та позбавлення тривоги щодо небезпеки незнайомого місця перебування. А це додає психологічного спокою та пришвидшує адаптацію школяра закордоном.
  • Електронні підручники. Якщо ваш син чи донька навчаються за кордоном за українською навчальною програмою, варто потурбуватися про офіційно затверджені шкільні підручники в електронному вигляді. Вони представлені у форматі pdf, завантажуються за кілька секунд та безкоштовні для усіх користувачів. Все, що потрібно – вибрати потрібну книгу або кілька примірників та відправити до папки на комп'ютері чи смартфоні в один клік.

Як діяти, якщо дитина залишається в Україні?

Насамперед варто притримуватись вказівок вашого навчального закладу та рекомендацій шкільного або приватного психолога за потреби. Проте якщо ваша сім'я знаходиться в регіоні, де відбуваються посилені бойові дії або дитина тривожиться через постійні переходи до укриття, ви можете скористатись альтернативними, проте не менш якісними варіантами освіти.

  • Сімейне навчання. Домашнє навчання широко поширене в країнах Західної Європи та США, а нині до цієї системи освіти приєдналась й Україна. Це саме той тип освіти, під час якого дитина не потребуватиме відвідування загальноосвітньої школи, а вчитиметься за затвердженою програмою вдома. Сімейна форма навчання передбачає, що батьки самостійно організовують освітній процес за заздалегідь затвердженим навчальним планом.
  • Дистанційне навчання. Це процес здобуття знань на відстані, віддалено, за допомогою інформаційних технологій. Такий тип навчання набув поширення під час карантинних обмежень та не втрачає актуальності й нині. За допомогою дистанційної освіти дитина може працювати разом із класом в реальному часі, проте водночас знаходитись поза навчальним закладом. Наприклад, вдома чи у від’їзді (в іншому місті, за кордоном, в дорозі).

Слідкуймо за освітніми новинами, використовуймо сучасні методи для покращення навчання та психологічного здоров’я дітей – і разом ми створимо для школярів найкращі умови для освіти.

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *