Випускники відстають від своїх однолітків в Європі, – Бабак

Українські випускники школи в середньому на два роки відстають за рівнем навчальних досягнень від своїх європейських однолітків.

Про це сказав голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

За його словами, наразі єдиним інструментом вимірювання освітніх втрат є міжнародне дослідження PISA.

«Наразі єдина оцінка, на яку ми можемо спиратися – це дослідження PISA, яке координує Організація з економічного співробітництва та розвитку. Воно проводилося в Україні в 2018 році, а також, попри війну, у жовтні 2022 року. Це дозволяє нам оцінити себе в порівнянні з іншими країнами OECР.

Через рік після вимірювань вони публікують звіт з аналізом результатів і рекомендаціями для країн. І от звіт в 2019 році показав, що наш випускник школи в середньому відстає від європейського на один рік. Результат останнього вимірювання буде в жовтні 2023 року. За нашими попередніми оцінками, ми відстали ще на рік», – наголосив голова парламентського освітнього комітету.

Також він зазначив, що результати ЗНО або національного мультипредметного тесту не можна вважати релевантною системою оцінювання освітніх втрат через те, що у ньому не беруть участь усі школяри.

«Наше зовнішнє незалежне оцінювання, або національний мультипредметний тест, стосується лише частини випускників, які йдуть в університети. Крім того, там є чимала частина випускників попередніх років. Тому ця система оцінювання освітніх втрат не релевантна», – зауважив Бабак.

PISA в Україні

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *