У Харкові лунали вибухи, російський Курськ атакували дрони: хронологія 781 дня війни

Головні події за 14 квітня 2024 року / Колаж 24 Каналу (фото 47 ОМБр)

Українські захисники продовжують тримати лінію фронту, завдаючи втрат ворогу. Неділя, 14 квітня, – це вже сімсот вісімдесят перша доба від початку російського вторгнення.

У цьому матеріалі 24 Канал розповідає про найголовніше на фронті, а також у дипломатичній сфері та в тилу.

23:30, 14 квітняЧи можуть польські системи Patriot захищати й небо України

Зараз все реально. Насправді це захистило б країни НАТО від “прильотів” дронів чи ракет на їхню територію,
– сказав Кулеба.

Міністр зазначив, що зараз під час переговорів з партнерами, які могли б поділитися з Україною системами ППО, розглядаються дуже різні рішення.

23:00, 14 квітняМВС України оприлюднило кадри наслідків ворожого удару по Дніпру

22:37, 14 квітняКулеба висловився про затримку допомоги Україні в Конгресі США

Я думаю, що вже можна сміливо називати цей законопроєкт не багатостраждальним, а мученицьким,
– сказав міністр.

На запитання журналіста, чи приймуть таки законопроєкт, Кулеба зауважив, що наразі не може загадувати.

22:02, 14 квітняЗахід закликає припинити удари по НПЗ: Кулеба відреагував

У Пентагоні закликали Україну утриматися від ударів по НПЗ, бо, мовляв, вони можуть спричинити кризу на світовому ринку нафти.

Послухав пана Остіна, дуже великий друг України, багато для нас зробив, але от в цьому питанні, чесно, я не бачу причинно-наслідкового зв’язку. Коли в Росії вибухає нафтопереробний завод, то ми бачимо, появу проблем на російському енергетичному ринку, але щось я не бачу проблем на світовому,
– наголосив Кулеба

21:18, 14 квітняЗеленський дорікнув Заходу через зволікання з допомогою

У зверненні глава держави нагадав, що Росія використовує кожен день, аби завдати шкоди Україні.

На жаль, допомога Україні досі обмежена, а російська держава досі має доступ до критичних компонентів, які необхідні для виробництва ракет і дронів,
– заявив Зеленський.

21:16, 14 квітняЗвернення Зеленського

Загалом за тиждень російські терористи використали проти України вже майже 130 “шахедів”, понад 80 російських ракет і майже 700 керованих авіабомб. Про це повідомив Зеленський у вечірньому зверненні.

Російська держава досі має доступ до критичних компонентів, які необхідні для виробництва ракет і дронів. У кожній ракеті, що завдає ударів по Україні, щонайменше десятки компонентів – електроніки, чипів, – які постачаються від компаній з інших країн та завозяться через територію сусідів Росії,
– наголосив президент.

21:14, 14 квітняЧорноморський флот Росії втратив третину свої кораблів

Чорноморський флот Росії втратив третину кораблів. Про це заявив речник ВМС Плетенчук.

Однак, країна – агресорка продовжує становити загрозу. У першу чергу, це стосується носіїв крилатих ракет, яких вони мають десяток в акваторії Чорного моря.

20:15, 14 квітняУмєров заявив про напружену ситуацію на Сході

Міністр оборони побував на позиціях на Східному напрямку. Він розповів, що ворог намагається прорватися на захід від Бахмута.

Посадовець нагородив військовослужбовців нагородами.

20:07, 14 квітняЯка ситуація на фронті

Протягом доби зафіксовано 42 бойових зіткнення.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 6 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Новий, Часів Яр, Нью-Йорк, Кліщіївка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 6 атак в районах населених пунктів Новобахмутівка, Новокалинове, Первомайське та Нетайлове Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка та Новомихайлівка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 11 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 4 рази атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області.

На Херсонському напрямку ворог протягом доби здійснив 1 безуспішну атаку на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області.

19:18, 14 квітняРосіяни міняють етнічний склад мешканців окупованих територій Запорізької області

Окупанти намагаються витіснити українців із Запорізької області і заселити її росіянами. Задля цього країна – агресорка використовує гастарбайтерів.

На ТОТ уже працюють тисячі завезених будівельників, лікарів, учителів.

19:03, 14 квітняОкупаційний “суд” в Криму розглядає понад 700 незаконних справ проти кримчан за проукраїнську позицію, — Таміла Ташева

В окупованому Криму Росія посилює тиск на людей за прояви проукраїнської позиції. Про це Постійна Представниця Президента України в Автономній Республіці Крим заявила під час відкриття Другої Чорноморської безпекової конференції Міжнародної Кримської платформи.

У березні 2024 року вже було відомо про 737 незаконних справ, які розглядаються в російських судах. Крім того, окупанти ув’язнюють навіть за прослуховування чи виконання українських пісень, змушують публічно вибачатись за це,
– повідомила Таміла Ташева.

18:25, 14 квітняУдар по Дніпру: кількість постраждалих зростає щохвилини

Вдень росіяни атакували ракетою Дніпро. В обласному центрі та Любимівській громаді наразі 12 потерпілих, серед них – 15-річний підліток.

Двоє чоловіків 62 та 39 років і 35-річна жінка залишаються у медзакладі.

В обласному центрі понівечені 33 приватні будинки. Побито 10 авто та навантажувач.

18:00, 14 квітняОкупанти вдарили дроном по Нікополю

Росіяни вдарили по Нікополю дроном. Постраждали три чоловіки – 47, 57 та 64 років. У всіх множинні осколкові поранення. У одного ще й відкритий перелом ноги.

Їх госпіталізували – стан середньої важкості.

Через атаку сталося займання. Пошкоджено 2 автомобілі.

17:38, 14 квітняЧим Повітряні сили вдарили по окупантах у Луганську

У тимчасово окупованому Луганську у суботу, 13 квітня, пролунали вибухи. Після цього над містом помітили стовп диму.

Пізніше Управління стратегічних комунікацій ЗСУ повідомило, що Сили оборони України завдали удару по Луганську. Там був уражений російський пункт управління угруповування військ “Центр”.

У Повітряних силах розповіли, що для удару застосували західні ракети. Йдеться про французькі SCALP та британські Storm Shadow.

17:35, 14 квітняБезпілотники паралізують бойові дії, – WP

Через використання великої кількості безпілотників українські та російські війська майже не мають можливості пересуватися полем бою, не будучи поміченими та вбитими. Про це пише Washington Post.

Експерти називають сучасний етап війни “бліцкригом війни безпілотників”, і визнають, що це патова ситуація, оскільки якщо людина перебуває на відкритій місцевості – за нею одразу полюють.

17:34, 14 квітняРосіяни скинули КАБи на Харківщині

Росіяни вдарили двома КАБами в районі Слатиного Дергачівської громади, повідомив її очільник Вячеслав Задоренко.

Є пошкодження приватних будинків та цивільної інфраструктури. Інформації щодо поранених нині не надходило, зазначив він.

17:00, 14 квітняУкраїнські пілоти після Британії продовжать навчання у Франції, – Міноборони

У Міноборони Британії повідомили про випуск перших українських пілотів, які пройшли інтенсивну підготовку під керівництвом інструкторів Повітряних сил Сполученого Королівства. У відомстві уточнили, що тепер вони перейдуть до наступного етапу навчання у Франції.

16:30, 14 квітняУкраїна та Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в ядерній галузі

Як повідомило Міністерство енергетики України, документ передбачає зміцнення співпраці в галузі ядерної енергетики, розвитку малих модульних реакторів, зокрема обмін досвідом експлуатації ядерних установок і диверсифікації палива

15:57, 14 квітняУдар по Очеретиному

Російські загарбники знову атакували Очеретине Донецької області. Окупанти скинули керовану авіаційну бомбу на п’ятиповерхівку. Відомо про загиблу жінку.

З-під завалів будинку витягнули тіло 67-річної жінки,
– повідомив голова Донецької ОВА.

Вадим Філашкін розповів, що ще двох поранених доправили до лікарні. Постраждалі отримують необхідну медичну допомогу.

Росіяни вдарили по багатоповерхівці / Вадим Філашкін

15:53, 14 квітняКоли підпишуть закон про мобілізацію

Заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко переконаний, що Володимир Зеленський підпише закон про мобілізацію протягом двох тижнів.

Оптимістично, за наступні два тижні його буде опубліковано і він набуде чинності, а далі потрібно відраховувати певні строки, тому що частина норм одразу діє, а деякі – за місяць,
– сказав Корнієнко.

Також, за його словами, наразі в парламенті не зареєстровано жодних постанов, які б блокували підписання ухвалених змін до закону про мобілізацію.

14:36, 14 квітняРосія готує провокацію на ЗАЕС

У Генеральному штабі ЗСУ повідомили, що Росія готується до проведення ще однієї операції під фальшивим прапором на ЗАЕС.

Представники Генштабу зауважили, що лише за нещодавні тижні Росія вже кілька разів намагалась перекласти на Україну відповідальність за використання безпілотників для атак на об’єкти ЗАЕС.

Це свідомі російські дії, які продовжують практику шантажу нашої держави та усієї міжнародної спільноти ризиком катастрофи на ЗАЕС,
– мовиться у дописі.

Військові сказали, що Україна завжди відповідально ставилась і ставиться до безпеки ядерних об’єктів, тому лише повернення ЗАЕС під контроль нашої держави здатне відновити реальну безпеку станції.

13:14, 14 квітняРотації росіян

Начальниця Об’єднаного пресцентру Сил оборони Півдня України Наталя Гуменюк підтвердила, що росіяни зараз проводять ротації на фронті.

Ми бачимо, що вони проводять потужні ротації. Це означає, що у них не все дуже гарно і спокійно в їхньому (російському – 24 Канал) війську,
– розповіла Гуменюк.

Вона також зазначила, що ця інформація є відомою завдяки тому, що результати протидії штурмовим діям Росії призводять до значних втрат. Росіяни перенесли активність ближче до Сходу.

Гуменюк повідомила, що наразі ворог відмовився від використання бронетехніки на Південному напрямку і надає перевагу пішим штурмам.В цьому сенсі означає, що техніка до чогось готується.

12:20, 14 квітняМета росіян – Часів Яр до 9 травня

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський розповів, що вище воєнне керівництво Росії поставило задачу своїм військам захопити Часів Яр до 9 травня.

Сирський зазначив, що, з метою адекватного реагування на дії противника та зміцнення оборони наших військ на цьому напрямку були вжиті заходи щодо суттєвого посилення бригад боєприпасами, дронами, засобами РЕБ.

Також генерал зазначив, що росіяни використовуючи чисельну перевагу та різноманітні мотиваційні чинники, у тому числі і розстріли, окремі групи піхоти противника вийшли до мікрорайону “Новий”, але були знищені ударами FPV-камікадзе та вогнем артилерії.

09:59, 14 квітняСША голосуватимуть за допомогу

Після атаки Ірану Конгрес США планує проголосувати за законопроєкт про надання підтримки Ізраїлю. Палата представників перейде від раніше оголошеного законодавчого графіка наступного тижня.

На тлі цього окремі представники Конгресу закликали Палату представників розглянути пакет закордонної допомоги, який був прийнятий Сенатом. Він передбачає “критично важливі ресурси” для Ізраїлю, “затриману смертоносну допомогу” для України та підтримку Тайваню. Цю ідею підтримали і демократи.

09:04, 14 квітня

Сили оборони України 13 квітня завдали удару по тимчасово окупованому Луганську. Командувач Повітряних сил Микола Олещук підтвердив ураження ворожого пункту управління “Центр”.

08:00, 14 квітняЗагострення на Сході

Інститут вивчення війни зазначає, що окупанти активізувалися щонайменше на трьох напрямках, зокрема намагаються захопити Часів Яр на Донеччині. За словами аналітиків, ЗСУ потребують військової допомоги з боку США, аби втримувати оборону.

07:56, 14 квітня

Генштаб інформує, що за минулу добу Росія втратила ще 890 бійців. Загалом від початку повномасштабного вторгнення – 453 650 солдатів.

07:42, 14 квітняРобота ППО

Вночі росіяни атакували Україну 10 ударними “Шахедами”. Усі цілі знищила українська ППО. Крім того, загарбники випустили чотири зенітні керовані ракети С-300/С-400 з окупованої Донеччини.

01:36, 14 квітняВибухи у Курську

Влада російського Курська заявляє про атаку двох безпілотників та успішну роботу так званої “російської ППО”. Вибухи чули у Фатезькому районі. За попередньою інформацією, постраждалих та руйнувань немає.

00:56, 14 квітня

Заступник Міністра оборони України Іван Гаврилюк заявив про перезапуск системи “Оберіг”. За його словами, було зроблено 23 мільйони запитів на оновлення даних громадян. Зацифрувати дані щодо чоловіків призовного віку, які підлягають мобілізації.

Атака на Харків

ЗМІ повідомили, що близько 00:26 у Харкові пролунав перший вибух, уже через хвилину було чути другий. У частині міста зникло світло. Мер Ігор Терехов перед тим попереджав про загрозу атаки “Шахедів”.

Вранці голова ОВА Синєгубов подякував ППО за роботу, а також уточнив, що під прицілом двох російських дронів була саме критична інфраструктура.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *