У Києві поставили крапку щодо демонтажу арки “Дружби народів”

Коротка версія новини

  • У Києві прийнято рішення не демонтувати колишню Арку Дружби народів, але змінити концепцію простору навколо неї.
  • Місто перебуває на фінальній стадії декомунізації та дерусифікації об’єктів, включаючи перейменування та перенесення 297 об’єктів, пов’язаних з історією Росії та СРСР.
  • Фінансування демонтажу Арки Свободи не є пріоритетом через воєнний стан, де гроші спрямовуються на допомогу ЗСУ та потреби містян.

Колишню Арку Дружби народів у Києві не демонтуватимуть / Фото КМДА

Департамент культури КМДА оприлюднив важливе рішення щодо однієї з головних візитівок Києва. Йдеться про Арку Свободи у столиці.

У департаменті культури Київської міської державної адміністрації повідомили, шо колишню Арку Дружби народів не демонтуватимуть. Попри це, простір біля неї буде мати дещо нову концепцію.

Не є сьогодні найнагальнішим питанням

Як зазначають у Департаменті, після початку повномасштабного вторгнення Київрада ухвалила рішення про перейменування арки “Дружби народів” на арку “Свободи українського народу”. Радянську скульптуру двох робітників – символ возз’єднання України та Росії – демонтували у квітні того ж року.

Повідомляється, що наразі Київ на фінальній стадії декомунізації та дерусифікації обʼєктів. Представники столичної влади разом із фахівцями профільних інститутів Національної академії наук України, Інституту Національної пам’яті та експертами сформували перелік із 297 об’єктів, пов’язаних з історією та культурою Росії та СРСР.

Їх рекомендували їх до усунення або переміщення у спеціально визначені місця зберігання. Йдеться про 95 пам’яток і понад 200 пам’ятних знаків та елементів оздоблення.

Витрата значних коштів з міського бюджету на демонтаж арки “Свободи українського народу” не є сьогодні найнагальнішим питанням. Адже під час воєнного стану місто насамперед спрямовує фінанси на допомогу ЗСУ, безперебійне функціонування бюджетної сфери та вирішення життєво важливих потреб столичних мешканців,
– йдеться у повідомленні КМДА.

Що цьому передувало

  • Як відомо, Міністерство культури та інформаційної політики своїм наказом визнало Арку Свободи такою, що не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Цим рішенням монумент втратив статус пам’ятки історії й може бути демонтований, зазначають в Мінкульті.
  • При цьому в Міністерстві називають арку “Монументом на ознаменування возз’єднання України з Росією”, хоча Київська міська рада ще у травні 2022 року підтримала ініціативу мера Києва Віталія Кличка щодо перейменування цього об’єкта на арку Свободи українського народу.
  • Водночас кияни не підтримують демонтаж Арки Свободи у Києві. Вони вважають, що знесення Арки Свободи у Хрещатому парку у Києві – не на часі. Ця арка – одна з візитівок Києва і давно не асоціюється з радянською епохою. Крім того, витрачати величезні гроші на це під час війни неприпустимо.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *