У Севастополі вдарили по російському кораблю “Коммуна”: хронологія 788 дня війни

Хронологія 788 дня війни / Колаж 24 Каналу

Росія продовжує вести проти України злочинну повномасштабну війну. Наші військові чинять спротив по всій лінії фронту.

Україна протистоїть повномасштабній агресії Росії уже 788 днів. Про головні події цієї доби на фронті та на політичній арені – читайте в тексті 24 Каналу.

23:54, 21 квітняНа Східному фронті загострилася ситуація

Речник ОСУВ “Хортиця” Назар Волошин зазначив, що останніми днями на Східному фронті ситуація дещо загострилася, втім, під контролем Сил оборони.

Також розповів, що в районі відповідальності ОСУВ “Хортиця” найгарячішими напрямками є Бахмутський та Авдіївський.

Тут ворожа армія не припиняє спроб і надалі штурмувати позиції наших захисників, використовуючи при цьому всі види озброєння – артилерію, танки, безпілотники різних типів,
– сказав Волошин.

Підполковник додав, що також агресор застосовує авіацію для завдання ударів КАБами та ФАБами. Так ворог намагається досягти своєї мети.

Мета в них (окупантів – 24 Канал) одна-єдина – вийти на кордони Донецької області,
– підкреслив речник.

Підсумував, що ситуація в районі проведення бойових дій залишається складною, але контрольованою підрозділами Сили оборони.

23:20, 21 квітняСША можуть запровадити санкції проти підрозділу ЦАХАЛ, – ЗМІ

Представники Державного департаменту США оголосили про намір накласти санкції на батальйон “Нецах Єгуда” Армії оборони Ізраїлю. За повідомленнями ізраїльських ЗМІ, батальйон опинився під пильною увагою через ймовірні порушення прав людини у ставленні до палестинців.

Цей безпрецедентний крок уряду США викликав сильну реакцію з боку ізраїльських політичних діячів, які пообіцяли чинити опір санкціям. Це перший випадок, коли уряд США обрав мішенню для санкцій конкретний підрозділ ЦАХАЛ в такий спосіб.

Крім того, ізраїльська газета Haaretz повідомила, що Сполучені Штати розглядають можливість запровадження аналогічних заходів проти додаткових поліцейських і військових підрозділів.

Запропоновані санкції, які будуть запроваджені відповідно до закону Ліхі 1997 року, заборонять передачу американської військової допомоги цим підрозділам і обмежать участь солдатів і офіцерів у тренуваннях з американською армією або в програмах, що фінансуються Сполученими Штатами.

Ця інформація з’явилася після ізраїльських авіаударів по місту Рафах на півдні Гази в суботу ввечері, в результаті яких загинуло 18 осіб, в тому числі 14 дітей, як підтвердили представники органів охорони здоров’я Гази.

22:40, 21 квітняЗеленський заявив, що Путін не погодиться на врегулювання війни

Вірити Путіну не можна. Те, що Путін каже, – це факт, що так ніколи не буде. Я впевнений, люди, які гарно його знають, знають, що довіряти Путіну абсолютно неможливо,
– підкреслив Зеленський.

Президент додав, що стратегія закінчення війни має базуватися не на тому, що каже Путін, або ще хтось з його оточення, а на логіці справедливого закінчення цієї війни.

Зокрема, щоб Україна залишилася незалежною, демократичною державою. Зеленський впевнений, що в цьому повинні бути зацікавлені всі.

“І весь політичний склад Сполучених Штатів, впевнений, у цьому зацікавлений, щоб Україна не втратила незалежність і демократію. Зацікавлені й республіканці, і демократи, і Байден, і Трамп”, – підкреслив глава нашої держави.

22:27, 21 квітняЗеленський висловився про підготовку до наступу Росії

Зеленський зазначив, що наявні бригади потребують доукомплектування озброєнням. Крім того, є сили, які вже виснажені. Їх потрібно замінити на нові. Однак, щоб провести ротацію, спершу необхідно, аби новобранці мали, чим воювати.

Президент нагадав, що Україні відомі плани росіян. До 9 травня вони прагнуть захопити Часів Яр. Нещодавно політик побував у цьому регіоні і поспілкувався з бійцями. Ті розповіли, що їм бракує снарядів і засобів боротьби із дронами – розвідниками.

Я розраховую, що ми вистоїмо, що надійде зброя вчасно, і ми зможемо відбити ворога, а потім розбити плани Росії щодо повномасштабних контрнаступальних дій в червні,
– наголосив Зеленський.

21:58, 21 квітняПосол Данії відповів, коли Україна отримає F-16

Посол Данії в Україні Олє Егберг Міккельсен, що мови про те, що домовленостей не буде дотримано, і бути не може.

“Не хвилюйтесь. Літаки для України точно будуть. Це весь наш парк F-16, який ми наразі виводимо з експлуатації”, – сказав Міккельсен.

Посол пояснив, що наразі Данія розформовує свій парк, адже готується отримати нове покоління літаків – F-35.

“Нема чого хвилюватись. F-16 будуть доставлені, як і обіцяли”, – наголосив він.

А ось на уточнююче питанння коли ж зрештою Україна отримає літаки, посол процитував прем’єр-міністра Данії Метте Фредеріксен, яка обіцяла, що винищувачі F-16 передадуть влітку 2024 року.

Тож і Міккельсен зауважив, що попри те, що наразі точно не відомо, коли це буде, але абсолютно точно це відбудеться влітку.

21:57, 21 квітняЗеленський сказав, що є шанс перехопити ініціативу на фронті

Зеленський зазначив, що хід війни в нашій державі залежить від того, коли прийде відповідна зброя.

Ось пів року було гальмування процесів, і я вам скажу, за ці пів року у нас були втрати на деяких напрямках. Не тільки людей, а й техніки. І на Сході було дуже складно, там російські війська і там я вважаю ми втратили ініціативу,
– наголосив президент.

Водночас глава держави зауважив, що зараз у нас всі шанси після стабілізації зробити й отримати цю ініціативу. Проте для цього повинна повернутися відповідна зброя.

“Коли вона прийде і буде в нас в руках, значить у нас буде й ініціатива. І тоді ми зможемо ми рухатись вперед, захищаючи Україну”, – пояснив Зеленський.

Відповідаючи на питання, скільки триватиме війна в Україні, Зеленський наголосив, що це залежить першочергово від того, скільки ми будемо чекати відповідну допомогу. Однак все ж існує багато різних факторів.

21:55, 21 квітняЗеленський розповів про плани росіян на найближчий час

Очільник держави розповів, що на Сході головною метою загарбників є захоплення міста Яр.

За словами Зеленського, в червні окупанти планують розгорнути масштабний наступ, і для цього до початку літа вони планують мобілізувати 300 тисяч бійців.

21:54, 21 квітняNYT з’ясувала, чому Джонсон змінив позицію щодо законопроєкту про допомогу Україні

Журналісти The New York Times розповіли, що на рішення Джонсона винести на голосування законопроєкт про допомогу Україні вплинули оголошені дані розвідки, політичний тиск і зміна в особистих переконаннях.

21:51, 21 квітняВнаслідок вибуху у Харкові постраждав 19-річний хлопець

У Харкові ввечері пролунав вибух. Попередньо моніторингові канали попереджали про застосування керованих авіаційних боєприпасів.

Згодом вибух підтвердив Харківський міський голова Ігор Терехов. Він також повідомив, що імовірно, унаслідок атаки ворога є потерпілий.

Станом на 21:10 інформацію про потерпілого підтвердили.

Інформація про пораненого підтвердилася – цивільний, стан середньої важкості, постраждали ноги від уламків,
– уточнив міський голова.

21:50, 21 квітняЛитва передала Україні легкий штурмовик L-39ZA

Військові Литви безоплатно доставили та передали Повітряним силам ЗСУ легкий штурмовик L-39ZA. Літак передали у межах чергової партії військової допомоги від Литви.

У Міноборони Литви зазначили, що літаки L-39ZA “Альбатрос” використовувалися для підготовки офіцерів управління винищувачами, забезпечення бойової підготовки пілотів у складних метеорологічних умовах вдень і вночі. Передача легкого штурмовика для ЗСУ була анонсована ще восени 2021 року.

20:23, 21 квітняСША можуть відновити постачання зброї Україні до кінця наступного тижня

Сенатор-демократ Марк Уорнер зазначив, що те, що Палата представників ухвалила військову допомогу для потреб України – це чудова новина. Водночас сенатор наголосив, що це мало статися ще пів року тому.

Наступний найкращий час (для відправлення допомоги Україні – 24 Канал) – прямо зараз, на цьому тижні,
– зазначив він.

20:19, 21 квітняЗеленський відповів, чи допоможе новий пакет допомоги від США виграти війну

На запитання NBC News “чи допоможе ця допомога Україні виграти війну, чи лише затягне її?”, – президент відповів, що це залежить від темпів постачання допомоги.

Це залежить від того, коли ми насправді отримаємо зброю на місцях. Зараз у нас є шанс стабілізувати ситуацію і перехопити ініціативу, і саме тому нам потрібно мати ці системи озброєння,
– відповів Зеленський.

17:29, 21 квітняРечник ВМС підтвердив ураження російського корабля “Коммуна” у Севастополі

У порту тимчасово окупованого Севастополя уражено російське рятівне судно “Коммуна”.

Це підтвердив речник Військово-морських сил Збройних Сил України Дмитро Плетенчук. За його словами, масштаби пошкоджень – уточнюють.

Сьогодні в Криму українські ВМС дістали черговий корабель зі складу Чорноморського флоту Росії “Коммуна”. Характер пошкоджень верифікується,
– зазначив речник.

17:26, 21 квітняУ Бердянську підірвали місцевого жителя, який раніше міг працювати на українську оборонку, – ЗМІ

У ніч на 18 квітня у провулку садового товариства окупованого міста пролунав вибух – здетонував саморобний вибуховий пристрій, начинений цвяхами. За даними видання, у результаті на місці загинув 51-річний Андрій Гончаров.

Раніше він працював на оборонному підприємстві України – у науково-виробничому комплексі “Іскра”.

ймовірно, після окупації Бердянська Андрій Гончаров повернувся до рідного міста. Чоловік отримав російський паспорт влітку 2023. Проте зазначається, що жодних згадок про його зв’язки з окупаційною владою знайти не вдалося.

17:21, 21 квітняВнаслідок удару по Одещині є постраждалі

Голова Одеської ОВА Олег Кіпер повідомив, що станом на 14:43 відомо про 4 поранених внаслідок російського ракетного удару. З них три чоловіки та одна жінка.

14:45, 21 квітняНа Чернігівщині та Сумщині вибудовуються додаткові смуги оборони на кордоні

Углиб Чернігівської та Сумської областей на кордоні вибудовують додаткові смуги оборони, які є дуже потужними. Про це в ефірі телемарафону заявив речник ОК “Північ” Вадим Мисник.

Лінія оборони вибудувана, вона вже є, і ми її посилюємо. Вглиб (цих областей – 24 Канал) вибудовуються додаткові смуги, дуже потужні,
– заявив він.

14:43, 21 квітняПоповнення в Повітряних силах України

Литва передала Повітряним силам України штурмовик L-39ZA. Відомо, що літак вже доставили в Україну.

14:41, 21 квітняРосійські війська завдали авіаудару по Красногорівці

У поліції Донецької області розповіли, що внаслідок удару по Красногорівці поранено чоловіка.

Ще один цивільний постраждав внаслідок артилерійського обстрілу в Очеретиному.

Загалом російські війська обстріляли 10 населених пунктів Донеччини минулої доби. Зокрема, по Костянтинівці агресор вдарив із РСЗВ “Ураган”. 4 ракетами із ЗРК “С-300” атакував Мирноград.

14:40, 21 квітняУкраїна візьме участь у навчаннях НАТО з кібербезпеки

Україна вперше візьме участь у щорічних навчаннях НАТО “Locked Shields” з кіберзахисту.

У рамках навчань близько 3500 експертів із понад 32 країн відпрацьовуватимуть захист інфраструктури в змодельованих сценаріях.

Україна сформує спільну команду із Чехією для участі у навчаннях.

14:37, 21 квітняВтрати ворога за тиждень

За минулий тиждень загинуло близько 5880 окупантів, а також завдано серйозних втрат їхній техніці. Серед втраченого ворогом обладнання варто відзначити 55 танків, 131 броньовану машину, 167 артилерійських систем, 9 установок ППО, 326 одиниць автотехніки та 21 одиницю спецтехніки.

Крім того, наші захисники знищили ворожий літак, а також збили 26 ракет та 144 безпілотних літальних апаратів.

14:35, 21 квітняРосіяни вдарили балістикою по інфраструктурі Одещини

На цей раз під прицілом росіян опинився транспортно-логістичний об’єкт припортової інфраструктури.

У Силах оборони півдня розповіли, що вибуховою хвилею та уламками ракети пошкоджено приватні будинки. Також в одному з них впала стеля. На одному з приватних подвір’їв сталося займання сіна.

13:40, 21 квітняВ Одесі прогриміла серія вибухів

В неділю, 21 квітня, жителі міста чули звуки вибухів. Вдень окупанти завдали удару по місту.

Моніторингові канали зазначали про загрозу балістики з Криму. “Балістика у напрямку Одеса/Чорноморськ”, – мовилось в повідомленні.

12:40, 21 квітняРосіяни будуть максимально збільшувати інтенсивність ракетних ударів, – Євлаш

Так, загарбники можуть максимально збільшити інтенсивність ударів по Україні. Про це в ефірі національного телемарафону розповів речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш.

Однак, ми маємо розуміти, що деякі ракети ворогу доводиться буквально з конвеєра випускати і вже застосовувати по нашій території. Звісно, що все це продовжується, і власне, до постачання і систем ППО різних типів, і F-16, нам треба триматися і відбивати ці атаки,
– зазначив речник командування Повітряних Сил України.

12:38, 21 квітняУ ВМС прокоментували вибухи у Севастополі

Вранці 21 квітня пролунали вибухи у Севастопольській бухті. Росіяни продовжують прикривати свої бойові кораблі суднами забезпечення.

Про це в ефірі телемарафону розповів речник Військово-морських Сил Дмитро Плетенчук. Він зазначив, що йому сподобалося відео сьогоднішньої атаки на бухту, яке публікують окупанти.

12:36, 21 квітняРосіяни вдарили по житлових кварталах Херсона

Армія Росії з тимчасово окупованого лівого берега близько 4 ранку вдарила по житлових кварталах Корабельного району. Внаслідок атаки є руйнування.

У Корабельному районі снаряди влучили у багатоповерхівку та припарковані поруч автомобілі. Уламки пошкодили медзаклад.

В Дніпровському районі міста внаслідок обстрілу постраждала 81-річна жінка. Під удар окупантів потрапив її житловий будинок.

12:33, 21 квітняУ ворога з’явилося власне угруповання військ “Сєвєр”

Окупанти створили нове угруповання військ “Сєвєр”. Воно виникло на базі колишнього угрупування прикриття кордону, а саме угрупування військ “Брянськ”, “Курськ” та “Бєлгород”.

Вадим Мисник розповів, що в окупантів відбувається активний рух. Зокрема, зафіксований рух артилерійських та мотопіхотних частин.

За його даними, якщо окупанти захочуть більш активно діяти, або намагатимуться просуватись на нашу територію, то має бути підвіз техніки, паливних матеріалів, боєприпасів.

12:32, 21 квітняУ Севастополі після вибухів зникло світло

У неділю вранці, 21 квітня, в Севастополі на півдні Криму прогриміли потужні вибухи. Згодом ворожі інформаційні ресурси заявили про перебої з електрикою та усунення наслідків аварії упродовж дня.

Крім того, тролейбуси в місті змінили розклад через аварію на мережах. Окупанти запевняють місцевих жителів, що невдовзі усунуть усі проблеми з електрикою.

12:28, 21 квітняЄвлаш розповів, чи можливо на “Кинджал” впливати засобами РЕБ і як з ними боротимуться F-16

Речник Повітряних сил Ілля Євлаш пояснив, чи можливо на “Кинджал” впливати засобами РЕБ і як з ними боротимуться F-16.

Речник Повітряних сил ЗСУ розповів, що теоретично на “Кинджал” можна впливати за допомогою засобів РЕБ, проте це вкрай складно.

Він додав, що Україні потрібні системи протиповітряної оборони, як Patriot, оскільки вони зможуть ефективно боротися проти носіїв ракет “Кинджал”. Також зайвими у цій боротьбі не будуть винищувачі F-16, які Україна невдовзі має отримати від партнерів.

11:06, 21 квітняРосіяни заявляють про удар по кораблю

Україна продовжує завдавати ударів по тимчасово купованих територіях, а в Криму також і нищити ворожі кораблі. У Росії заявляють про удар по одному із суден.

У Росії наполягають, що відбили атаку протикорабельної ракети. Окупаційна влада заявила, що на місці падіння уламків виникла пожежа, яку оперативно ліквідували.

“Кримський вітер” пише, що, ймовірно, влучили по рятувальному судну “Комуна”.

11:02, 21 квітняЗеленський назвав перший пріоритет для України

Президент Володимир Зеленський заявив, що за довгий час існування незалежної України Росія робила все, аби наша держава не розвивалася, щоб наш військово-промисловий комплекс був знищений. Тепер за умов повномасштабної війни доводиться в стислий строк відновлювати виробництво зброї.

Гарант наголосив, що, на відміну від Росії, Україна береже своїх людей і не кидає мільйони воїнів у бій. Про це Зеленський розповів у інтерв’ю бразильським журналістам у суботу, 20 квітня.

Крім цього, лідер держави наголосив, що Україна береже життя своїх людей, тоді як Росія кидає мільйони їх у бій заради особистих перемог диктатора Владіміра Путіна.

09:26, 21 квітняЧи буде блекаут в Україні

Міністр енергетики Герман Галущенко у етері телемарафону заявив, що Росія атакує та атакуватиме українські енергетичні об’єкти. Водночас попри російські обстріли, блекауту в Україні не буде.

Попри впевненість, що блекауту не станеться, Галущенко також наголосив, що потрібно бути готовими до будь-яких сценаріїв. Він додав, що енергетики працюють на те, щоб найгірші сценарії не реалізувались.

09:24, 21 квітняЯк допомога від США вплине на фронт

Військовослужбовець та голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко розповів в ефірі телемарафону, що американська допомога кардинально вплине на перебіг перспектив ведення боїв найближчим часом.

З її появою уже можна планувати військові операції: на конкретних напрямках і контрнаступальні дії. Це в будь-якому випадку дуже сильно мотивує військо і дуже демотивує російське військо,
– заявив Тимочко.

09:22, 21 квітняУ Севастополі прогриміли вибухи

Так звана окупаційна “влада” повідомила про ракетну небезпеку по всьому півострову Крим. Пропагандисти в один голос вже почали заспокоювати населення, нібито обійшлося без втрат.

Пропагандисти цього разу також спробували списати все на роботу “пе-ве-о”, однак щось пішло не так. Вже за кілька хвилин пабліки в один голос почали переконувати, що “все ціле” і “нічого не постраждало”. Тобто, схоже влучання все ж було і “славнозвісна” російська ППО вкотре пропустила ракети.

09:18, 21 квітняОновлені втрати ворога

З 24 лютого 2022 року росіяни втратили в Україні вже 459 530 солдатів. Проте втрати окупантів можуть бути більшими, бо порахувати їх важко через інтенсивні бої.

  • танків – 7229 (+16);
  • бойових броньованих машин – 13896 (+23);
  • артилерійських систем – 11719 (+41);
  • РСЗВ – 1046 (+0);
  • засоби ППО – 767 (+4);
  • літаків – 348 (+0);
  • гелікоптерів – 325 (+0);
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 9379 (+38);
  • крилаті ракети – 2115 (+6);
  • кораблі /катери – 26 (+0);
  • підводні човни – 1 (+0);
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 15785 (+68);
  • спеціальна техніка – 1926 (+8).

09:07, 21 квітняЯк Росія може використати час до прибуття допомоги США

Фахівці Інституту вивчення війни припускають, що росіяни можуть використати час до прибуття американської допомоги для того, аби посилити атаки. Конгрес ухвалив надання допомоги, тепер законопроєкт має схвалити Сенат і підписати президент США Джо Байден.

Аналітики вважають, що українські війська можуть зазнати додаткових невдач у найближчі тижні, поки очікуватимуть безпекової допомоги від США. Водночас ця допомога дозволить Україні стабілізувати фронт та призупинити російський наступ за умови швидкого надходження траншу.

09:05, 21 квітняПерший транш озброєння від США може бути в Києві за кілька днів після підписання закону

Журналісти написали, що за декілька днів після підписання документа Байденом озброєння в Україні може надійти зброя із запасів Пентагону в Німеччині.

Представники США не сказали, яку саме зброю Сполучені Штати передадуть ЗСУ в межах пакета, проте прессекретар Пентагону генерал-майор Патрік Райдер раніше пояснював, що, ймовірно, підтримка включатиме більше боєприпасів для протиповітряної оборони та артилерії.

06:08, 21 квітняСША можуть відправити в Україну додаткових військових радників, – Politico

Гарні новини зі США не закінчуються. Стало відомо, що до Києва можуть поїхати військові радники – про це заявили в Пентагоні. І це хороший знак, особливо перед наступом росіян улітку.

Наразі ми розглядаємо можливість направлення кількох додаткових радників для посилення Офісу оборонного співробітництва (ODC) при посольстві,
– сказав речник Пентагону Патрик Райдер.

06:06, 21 квітняРосіяни нестямляться через рішення про конфіскацію їхніх активів

Палата представників ухвалила рішення щодо конфіскації активів росіян 20 квітня. У цей же день голосували за пакет допомоги Україні від США. Росіяни сиплють прокльонами через рішення Палати представників.

Рупор Кремля Дмітрій Пєсков заявив, що Америці “доведеться відповісти”. Але саме щодо активів він був навіть дещо обережним – сказав, що треба розібратися з деталями. І туманно пригрозив, мовляв, Росія змусить Америку відповісти “так, як це найкраще відповідає нашим інтересам”. А ще світові інвестори начебто відвернуться від США, бо там зазіхнули на “непорушність приватної власності”.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *