У ТЦК Києва попередили, що їхні співробітники не мають права затримувати людей

ТЦК та СП не може затримувати людей на вулиці / Колаж 24 Каналу

Працівники ТЦК та СП не мають права затримувати людей на вулиці чи силоміць забирати до військкомату. Адже затримувати людей може поліція.

Відповідну інформацію розповів заступник начальника – начальник мобілізаційного відділення Дарницького районного у місті Києві Територіального центру комплектування та соціальної підтримки Володимир Новосядлий. Він також пояснив, що роблять у випадку, якщо людина відмовляється їхати у ТЦК.

Чому ТЦК та СП не мають права затримувати людей на вулицях

Військовий відповів на питання, чи мають право працівники військкомату забирати людину до ТЦК та СП з вулиці.

Представники ТЦК можуть пропонувати особі або пройти, або проїхати, щоб уточнити тут і зараз облікові дані в ТЦК. Питання щодо затримання осіб належить до компетенції Національної поліції,
– заявив Новосядлий.

За його словами, якщо особа відмовляється проїхати у військкомат та ухиляється від призову, то працівники ТЦК та СП викликають поліцію або ж представники ТЦК спільно з поліцією працюють. Начальник мобілізаційного відділення Дарницького районного у місті Києві ТЦК та СП розповів, що далі:

  • складають протоколи про те чи інше порушення, яке сталося;
  • затримати особу може поліція в рамках адміністративного затримання. Законодавство не надає ТЦК та СП таких повноважень.

А взагалі ніхто нікого нікуди не повинен тягнути. У свідомості кожного громадянина має бути розуміння того, що потрібно виконувати свої обов’язки. У нас вже майже два роки минуло від початку повномасштабного вторгнення, але велика кількість осіб досі не уточнили свої дані,
– заявив військовий.

Він сказав, що займатися розшуковими діями і якось витягувати громадянина з квартири, роботи чи іншого місця – це не задача ТЦК та СП. Володимир Новосядлий підсумував, що обов’язок громадянина – прийти й уточнити свої дані.

“Якщо він не підлягає мобілізації, то нехай надасть необхідні документи”, – додав Володимир Новосядлий.

Які зміни щодо вручення повісток передбачає новий проєкт закону

  • 30 січня Кабмін зареєстрував у Раді новий законопроєкт про мобілізацію № 10449. Він передбачає зміни у питанні вручення повісток. Зокрема, їх зможуть надсилати через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного та резервіста.
  • Щодо поліції, то вони далі мають право вимагати у чоловіків від 18 до 60 років військово-обліковий документ разом з паспортом.
  • Окрім того, у документі мовиться, що міські адміністрації та місцеві органи влади “забезпечують прибуття” призовників у ТЦК.
  • До речі, після того, як закон вступить в дію, військовозобов’язаний повинен зареєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, оновити дані протягом 60 днів, пройти медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *