ЄС погодив 50 мільярдів, ракетний катер “Івановєц” знищено: хронологія 708 дня війни

Найголовніше станом на 1 лютого 2024 року / Фото 56 ОМПБр

Українські захисники продовжують героїчно протистояти російським загарбникам. Наші воїни знищують ворога, зокрема його особовий склад і техніку.

Четвер, 1 лютого, – це вже 708 доба від початку повномасштабного вторгнення Росії в нашу державу. Про найголовніше на цей день читайте в матеріалі 24 Каналу.

03:32, 2 лютогоЗеленський звернувся до українців

Володимир Зеленський традиційно звернувся до українців. Президент подякував Євросоюзу за рішення надати Україні довгострокову підтримку у розмірі 50 мільярдів євро. Український лідер наголосив, що Москві послали чіткий сигнал. Окрім того, Зеленський висловив сподівання, що це рішення ЄС наблизить важливі рішення з боку США.

02:35, 2 лютогоБайден та фон дер Ляєн обговорили історичне рішення

Джо Байден та Урсула фон дер Ляєн провели телефонну розмову. Зокрема, вони обговорили допомогу для України у розмірі 50 мільярдів євро. Під час розмови Байден та фон дер Ляєн наголосили, що Україні необхідно й надалі отримувати широку підтримку з боку партнерів. Союзники готові підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно.

21:20, 1 лютогоПісторіус “ситий по горло” дискусіями про надання Taurus Україні, – ЗМІ

Видання N-TV зазначає, що міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус утомився від постійних дискусій щодо передачі нового озброєння Україні, про що він явно дав зрозуміти в Бундестазі. У результаті це може підірвати надії з боку Києва.

Під час обговорення бюджету Німеччини міністр заявив, що він “ситий по горло” дебатами, які тривають щодо Taurus.

Начебто йдеться про те, чи постачаємо ми все, що можливо, чи беремо на себе частину свободи й відповідальності за ухвалення цього рішення самі,
– наголосив політик.

21:01, 1 лютогоЄС не створив спецфонд у 20 мільярдів євро для України, але просунувся у питанні

Лідери країн ЄС на позачерговому саміті не ухвалили рішення про заснування спеціального фонду у 20 мільярдів євро для військової підтримки України. Водночас у просуванні цього питання очільники країн Євросоюзу мають певний прогрес.

Очікується, що це питання буде вирішено до березня 2024 року, що дасть змогу якнайшвидше розпочати реалізацію фонду.Крім того, Європейський Союз видасть 20 мільярдів євро, у разі ухвалення цього рішення, не одразу, а протягом 4 років, тобто по 5 мільярдів євро щороку.

20:20, 1 лютогоШвейцарія оголосила про намір поглибити співпрацю з НАТО

Федеральний уряд Швейцарії має намір поглибити співпрацю з Північноатлантичним Альянсом, зокрема шляхом залучення строковиків до спільних навчальних місій і перегляду правил транзиту іноземних військових через свою територію.

20:01, 1 лютогоОперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною

Протягом доби відбулось 58 бойових зіткнень. Ворог завдав 2 ракетних удари, один з яких керованою авіаційною ракетою Х-59 по цивільній інфраструктурі Мирнограду Донецької області. Також окупанти завдали 66 авіаційних ударів, здійснили 38 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

На Куп’янському напрямку нашими захисниками відбито 5 атак біля Іванівки Харківської області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ.

На Лиманському напрямку нашими захисниками відбито атаку неподалік Тернів Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито атаку неподалік Кліщіївки Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 15 атак в районі Авдіївки та ще 5 – біля Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога поблизу Красногрівки, Георгіївки та Новомихайлівки Донецької області.

На Запорізькому напрямку Силами оборони відбито атаку противника біля Роботиного Запорізької області.

Впродовж дня авіація Сил оборони завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки та 1 зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 2 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки, 4 артилерійських засобах та станції радіоелектронної боротьби противника.

20:00, 1 лютогоУ ЗСУ вперше почали видавати жіночу військову форму

Жительку Сумщини засудили до 6 років позбавлення волі.

У березні 2023 року жінка почала здавати окупантам дані про блокпости, позиції ЗСУ, місця дислокації військових та техніки у прикордонні на території Сумської області.

Під час суду жінка заявила, що відчуває ностальгію за СРСР, бо це – начебто час “юності та молодості”. Окрім того, вона заявила, що виступала проти вступу України до ЄС. У найкращих традиціях російської пропаганди жінка повторила маячню окупантів про “переворот 2014 року”.

19:51, 1 лютогоНа Сумщині жінка здавала позиції ЗСУ

Жительку Сумщини засудили до 6 років позбавлення волі.

У березні 2023 року жінка почала здавати окупантам дані про блокпости, позиції ЗСУ, місця дислокації військових та техніки у прикордонні на території Сумської області.

Під час суду жінка заявила, що відчуває ностальгію за СРСР, бо це – начебто час “юності та молодості”. Окрім того, вона заявила, що виступала проти вступу України до ЄС. У найкращих традиціях російської пропаганди жінка повторила маячню окупантів про “переворот 2014 року”.

19:47, 1 лютогоВ Бериславі росіяни вдарили по волонтерам із Франції

Через ворожий удар по Бериславу загинули та постраждали іноземні волонтери. Зокрема, росіяни вбили двох громадян Франції.

19:43, 1 лютогоЗалужний визначив головні завдання на 2024 рік та заговорив про зміни до підходів ведення війни

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний написав статтю. У ній він окреслив головні завдання нашого війська на 2024 рік.

Як зауважив Валерій Залужний, він переконаний, що ми повинні бути мобільнішими у тактиці та засобах. Це дозволить здобути перемогу у війні, яку розв’язала Росія.

За словами головнокомандувача ЗСУ, ми повинні використовувати наш унікальний досвід ведення бойових дій, а також шукати нові спроможності та шляхи, щоб здобути перевагу над противником.

Відтак, у цьому контексті, підкреслює він, безсумнівну перевагу мають саме технології, якщо порівнювати з традицією ведення бою. Завдяки їм можна збільшити кількість безконтактних бойових дій, що дозволить знизити рівень втрат.

За словами головнокомандувача ЗСУ, основна причина зміни стратегії, форм і способів застосування військ – розвиток озброєння та військової техніки, особливо безпілотних систем, які масово застосовують та які дозволяють виконувати широкий спект завдань.

19:19, 1 лютогоВ ЄС прокоментували надання 50 мільярдів євро для України

Президент Європейської Ради Шарль Мішель заявив, що угода про виділення 50 мільярдів євро для України демонструє лідерство Європейського Союзу та підтримку українського народу.

Я думаю, що це рішення є дуже чітким сигналом для українців і демонструє нашу рішучість бути повністю мобілізованими для підтримки їхнього майбутнього, для підтримки їхньої свободи,
– сказав Шарль Мішель.

Очільник Євроради запевняє, що подальша фінансова підтримка для Києва є також сигналом, що Росія не зможе залякати Європейський Союз. Це також є посланням для США та партнерів, що ЄС підтримує Україну та її територіальну цілісність.

Водночас президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн каже, що це також послужило своєрідним сигналом для Путіна напередодні другої річниці повномасштабного вторгнення в Україну.

19:07, 1 лютогоГроші для Угорщини досі заблоковані

Лідери Європейського Союзу ухвалили рішення про надання допомоги для України в розмірі 50 мільярдів євро. Однак, стало відомо, що для Угорщини 20 мільярдів євро все ще залишаються заблокованими.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ці гроші для Будапешту досі заблоковані, оскільки Угорщина не виконала необхідних умов.

18:10, 1 лютогоСуд вирішив залишити нардепа Дубінського під вартою

Нардеп буде під вартою до 13 лютого, адже Київський апеляційний суд відмовив адвокатам політика у зміні запобіжного заходу.

Власне, запобіжний захід Дубінському продовжують неодноразово, сам нардеп весь час твердить, що його “замовили”.

17:58, 1 лютогоГолова МВС зустрівся із послом Німеччини

Очільник МВС зустрівся з Надзвичайним і Повноваженим послом В Україні Мартіном Єґером. Вони обговорили питання щодо додаткового озброєння для нашої держави.

Зокрема, посадовці говорили про безпекову ситуацію в Україні та участь підрозділів МВС у відбитті атак ворога.

Німеччина вже передала понад 40 авто для прикордонників, 6 машин механізованого розмінування, для Експертної служби МВС. Спецобладнання, реактиви та витратні матеріали для проведення ДНК-досліджень,
– розповів Клименко.

Він також зауважив, що у відомстві чітко обліковують та ретельно контролюють усю надану Україні допомогу.

17:50, 1 лютогоСБУ оголосила підозри учасникам схеми з паливом, до якої причетний кум Медведчука

Служба безпеки спільно з Бюро економічної безпеки викрили п’ятьох учасників масштабної схеми незаконного виробництва та збуту оптових партій пального на Закарпатті.

За даними правоохоронців, до схеми причетний кум Віктора Медведчука із Закарпаття.

17:30, 1 лютогоОрбан зробив заяву після рішення саміту ЄС щодо України

Угорський прем’єр Віктор Орбан повідомив про рішення ЄС щодо схвалення Україні 50 мільярдів, як про свою власну перемогу.

Він гордо заявив, мовляв, Угорщина домовилась про “механізм контролю”, який “гарантує розумне використання грошей” для України.

17:25, 1 лютогоУ Миколаївській області чотири людини підірвались на одному боєприпасі

Інцидент трапився близько 14:00 поблизу села Євгенівка Снігурівської територіальної громади. Там на відкритій території 4 чоловіків підірвались на невідомому боєприпасі.

17:00, 1 лютогоУ Зеленського сказали, на що витратять 50 мільярдів від ЄС

Михайло Подоляк зауважив, що допомога від Євросоюзу стабілізує макрофінансову ситуацію. Також це точно гарантує, що не буде суттєвих коливань курсів, невиплат та як мінімум на 4 роки стабілізує ситуацію з урахуванням того, що далі буде відбуватись в рамках війни.

16:50, 1 лютогоУ Вірменії набув чинності Римський статут МКС

Римський статут Міжнародного кримінального суду набув чинності у Вірменії. Відтак, Владімір Путін, якщо захоче відвідати цю країну, може потрапити під арешт.

Як зазначають у місцевих ЗМІ, ратифікація Римського статуту Вірменією обурила російську сторону. Ба більше, МЗС Росії ще й ноту протесту надіслала після того, як уряд Вірменії відправив до Національних зборів Римський статут на ратифікацію.

16:41, 1 лютогоЗеленський призначив керівника СБУ в Донецькій та Луганській областях

Відповідно до указу №38/2024, Надточія Олександра Миколайовича призначено начальником Головного управління Служби безпеки України в Донецькій та Луганській областях.

16:36, 1 лютогоМолдовські компанії стали посередниками в постачанні авіазапчастин для Росії в обхід санкцій

Росія отримала авіазапчастин на 15 мільйонів доларів. Відбулося це всупереч введеним ЄС санкцій на експорт таких товарів.

Постачання запчастин до російських літаків через Молдову розпочалася за декілька місяців після повномасштабного вторгнення в Україну у лютому 2022 року. Деталі із західних країн потрапляли до великих російських авіакомпаній, таких як “Победа” і S7 Engineering.

Постачанням займалися три молдовські компанії – Airrock Solutions, Aerostage Services та Maxjet Service. Всі три компанії виступали як посередники. В розслідуванні ідеться про те, що компанії розміщували замовлення на запчастини, а пізніше ті запчастини переправлялися до Росії.

15:50, 1 лютогоУ Брюсселі фермери спробували прорватися в Євроквартал

Біля штаб-квартири Ради ЄС, що у Брюсселі відбувається масштабний протест європейських фермерів. Ще вранці колони з сотень важких тракторів прибули до міста, аби звернутися до національних урядів та Європейського Союзу.

Мітингувальники почали запалювати петарди та вмикати автомобільні гудки. Згодом у місті пролунали звуки вибухів.

Протестувальники скаржаться, що дії національних урядів та Європейського Союзу знижують добробут працівників сільського господарства і загрожують європейському аграрному сектору економіки.

15:20, 1 лютогоУ Дніпрі затримали злочинця, який вбив 11-річну дівчинку

У Дніпрі 23-річний чоловік завдав дитині численні ножові поранення та перетягнув тіло у канаву. Зловмисника затримали та повідомили про підозру.

Встановлено, що підозрюваний вдарив ножем дитину під час словесного конфлікту 29 січня. Під час проведення слідчих дій у нього вилучили ніж.

15:01, 1 лютогоЗСУ уповільнили логістику ворога на лівобережжі Дніпра, – Гуменюк

Речниця ОК “Південь” Наталія Гуменюк розповіла, що наразі втрати ворога більші, ніж способи його поповнення ресурсів.

Але треба усвідомлювати, що на лівобережжі у росіян багато ресурсів для поновлення, але є складнощі з внутрішньою комунікацією та морально-психологічним станом окупантів,
– додала вона.

14:58, 1 лютогоРосія перебуває в найвищій точці наступу

Заступник директора Центру дослідження армії Михайло Самусь розповів, що наразі окупанти зазнають шалених втрат. Тому, вони не зможуть довго продовжувати наступальні дії.

Очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов заявив, що новий контрнаступ Збройних Сил України почнеться навесні цього року. Він уточнив, що нова фаза української контрнаступальної операції розпочнеться тоді, коли Росія повністю вичерпає свій ресурс, що зараз і робить на фронті.

14:47, 1 лютогоОрбан боїться вступу України до Євросоюзу через вплив США, – ЗМІ

Прем’єр-міністр Угорщини пояснив, що він проти вступу України до ЄС через вплив США. Таку думку він озвучив під час закритої зустрічі з угорськими депутатами у березні 2023 року.

Повідомляють, що Орбан тоді сказав, що вступ України створить новий “центр сили” в ЄС. У ньому переважатимуть США та туди долучаться країни Балтії, Польща й меншою мірою Румунія.

14:33, 1 лютогоРосійська нафта досі потрапляє до Європи

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну нафтоналивний термінал у місті Дьортьол, що на узбережжі Середземного моря, став важливим пунктом для транспортування російської нафти до країн Європи. Це один зі шляхів для обходу західних санкцій.

Власником термінала, який приймає продукцію з Росії, є стамбульська компанія Global Terminal Services й вона оприлюднила інші дані. Зокрема, компанія посилається на дані митного управління Туреччини, згідно з якими частка російської продукції склала 20% “сукупної вантажної активності” терміналу у 2022 році та 10% – у 2023 році.

14:20, 1 лютогоРосіяни активізували ДРГ у Сумській області, – ДПСУ

Наразі найбільша активність російських диверсійно-розвідувальних груп фіксується на кордоні з країною-агресором у Сумській області.

Такі спроби (проникнення росіян на територію України – 24 Канал) залишаються. На жаль, на кордоні з країною-агресором найбільше, як і раніше, ми фіксуємо спроби заходу російських ДРГ у напрямку Сумської області,
– розповів речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

Також, за його словами, активність ворожих угруповань спостерігається й у Харківській області.

14:15, 1 лютогоНа Херсонщині була активною ворожа авіація

Було зафіксовано 5 авіаційних ударів із застосуванням
1 керованої ракети Х-59, 17 керованих авіабомб та
16 некерованих авіаційних ракет були спрямовані по Кринках, Качкарівці, Тягинці, Новобериславу, Червоному Маяку, Бериславу, Миловому та Шляховому.
Поранено 2 цивільних. Пошкоджено будівлю навчального закладу та 2 приватні будинки.

Противник продовжує масований дроновий терор мирного населення прифронтових регіонів. Застосував 61 FPV-дрон, 4 ударні БпЛА типу “Ланцет” та скинув з БпЛА інших модифікацій 26 осколкових боєприпасів з уражаючими функціями.
У Бериславі під удар потрапило подружжя. Лікарі оцінюють їх стан, як задовільний. Пошкоджено будівлю навчального закладу та 5 приватних будинків.

Окупанти знову щільним артилерійським вогнем накрили Херсон. 14 разів гатили по місту та двічі по Бериславу.
Також потерпали Антонівка, Новотягинка, Микільське, Шляхове, Тягинка на Херсонщині, Очаківська та Куцурубські громади на Миколаївщині.
Внаслідок артобстрілів поранено 2 цивільні особи.

Пошкоджено навчальний заклад, дитячий садок, гуртожиток, 2 багатоповерхівки, десяток приватних будинків, 2 автомобілі та лінію газогону.

14:13, 1 лютогоПід час атаки по Миколаївщині ворог застосував балістику

Росіяни вдарили, ймовірно, використавши ракети типу “Іскандер-М” та С-300. Пошкоджено об’єкти інфраструктури та електромережі.

14:11, 1 лютогоКая Каллас прокоментувала можливість запровадження статті 7 проти Будапешту

Прем’єр-міністрка Естонії Кая Каллас прокоментувала можливість використання статті 7, яка б обмежила права голосу Угорщини в Євросоюзі. Вона каже, що якщо союзники готові активізувати цей механізм, то мають впевнитися, що це підтримують 26 держав-членів ЄС.

Зрозуміло, що стаття 7, якщо ми йдемо на цю процедури, передбачає наявність 26 (держав-членів ЄС – 24 канал) проти одного, що наразі не зрозуміло. Інший момент, ми дійсно повинні зосередитися на тому, що станеться після цього? Я маю на увазі, що якщо ми використаємо цей “ядерний варіант”, то як ми працюватимемо після цього,
– заявила Каллас.

14:09, 1 лютогоАгенція оборонних закупівель Міноборони планує контракти на сотні тисяч БпЛА, – Умєров

Міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що цього року в планах Агенції оборонних закупівель Міноборони контракти на сотні тисяч БпЛА.

За словами міністра, “дронів буде більше”, а Україна робить усе, аби технологічні інновації якнайшвидше потрапляли на фронт – рятували життя українських військових та нищили ворогів.

Це, зокрема, довгострокові контракти, щоб виробники могли планувати масштабування виробництв,
– зазначив Умєров.

14:05, 1 лютогоУкраїна отримала 390 мільйонів доларів від Японії

Це було здійснено в рамках проєктів Світового банку, націлених на соціальний захист та відновлення сільського господарства.

14:04, 1 лютогоУ Херсоні – проблеми з енергопостачанням

Унаслідок ворожих обстрілів уночі в місті частково відсутнє електропостачання. З цієї причини, зокрема, наразі неможливо вивести тролейбуси на маршрути.

Аварійні бригади вже працюють над відновленням електромереж.

14:03, 1 лютогоУнаслідок ворожих обстрілів Купʼянщини постраждали дві людини

За даними слідства, 31 січня близько 21:45 російські загарбники завдали авіаудару по території центральної лікарні в селищі Великий Бурлук Купʼянського району.

Пошкоджено фасад двоповерхової будівлі медзакладу, вікна та дах.

Персонал і пацієнти лікарні встигли зреагувати на сигнал повітряної тривоги. Евакуйовано 38 людей. Постраждали 69-річна жінка та 75-річний чоловік, але вони відмовились від госпіталізації.

За попередньою інформацією, ворог вдарив по селищу двома авіабомбами.

14:02, 1 лютогоСБУ затримала подругу очільника “народної ради днр”, яка шпигувала за ЗСУ

Служба безпеки викрила на Донеччині ще одну інформаторку російської воєнної розвідки. Фігурантка була на прямому зв’язку з командиром спецпідрозділу головного управління генштабу збройних сил Росії, який дислокується на передовій.

За вказівками агресора жінка збирала розвіддані про дислокацію та переміщення українських військ у районі Бахмута.

Найбільше ворога цікавили координати ключових опорних пунктів та вогневих позицій підрозділів ЗСУ, які беруть участь у бойових операціях на східному фронті.

14:01, 1 лютогоОперативні дані про роботу енергосистеми

Через технічні причини короткостроково відключалось обладнання на Черкаській ТЕЦ, порушень теплопостачання не було. Навантаження станції відновлено.

Загалом у резерві 5 блоків і 2 корпуси теплової генерації, які буде задіяно у разі потреби.

У результаті ворожих обстрілів відключилась повітряна лінія на півдні країни, внаслідок чого розвантажилась одна з ТЕЦ, є перебої у роботі станції. Також знеструмились підстанції – без світла залишились побутові споживачі.

Дефіциту електроенергії в енергосистемі не фіксується. Електроенергії достатньо для покриття потреб споживачів і промисловості.

14:00, 1 лютогоВнаслідок атаки ворога у Донецькій області є постраждалі

Волноваський район. Обстріляні околиці Новоукраїнки й Максимівки Вугледарської громади — без жертв.

Покровський район. У Мар’їнській громаді під артвогнем Красногорівка і Катеринівка. У Цукуриному Селидівської громади загинула людина, пошкоджено 10 будинків, 2 сільгосппідприємства, перебито лінію електропередач. У Мирнограді ракета влучила в школу, пошкоджено 11 будинків.

Краматорський район. Лиманська громада зазнала 16 обстрілів — без жертв і руйнувань. В Іллінівській громаді обстріляне Калинове, в Костянтинівській — Олександро-Шультине.

Бахмутський район. У Торецьку поранено 2 людини, пошкоджено 4 будинки, адмінбудівлю й об’єкт інфраструктури; також пошкоджено 3 будинки у Нью-Йорку і 1 будинок у Щербинівці. У Часовоярській громаді пошкоджені 8 будинків. У Сіверську пошкоджено 2 будинки та нежитлову споруду.

Всього за добу росіяни обстріляли 11 населених пунктів Донеччини. З лінії фронту евакуйовано 69 осіб, у тому числі 7 дітей.

13:23, 1 лютогоЗ’явились перші супутникові знімки з місця падіння Іл-76

У мережі з’явились супутникові фото з місця падіння російського військово-транспортного літака Іл-76 у Бєлгородській області Росії. На них можна побачити слід, який залишив літак при падінні.

Відповідні супутникові знімки Planet Labs оприлюднили журналісти “Схем” (“Радіо Свобода”). Вони датовані 31 січня.

Супутникове фото з місця падіння російського Іл-76 у Бєлгородській області / Фото “Схем”

13:17, 1 лютогоЗеленський про 50 мільярдів євро для України

Володимир Зеленський назвав рішення ЄС дуже важливим. Йдеться про фінансування на кілька років, зокрема, 2024 – 2027. Президент наголосив, що у довгостроковій перспективі це значно зміцнить нашу економіку.

Продовження фінансової підтримки ЄС для України зміцнить довгострокову економічну та фінансову стабільність, що не менш важливо, ніж військова допомога та санкційний тиск на Росію,
– зазначив Зеленський.

13:12, 1 лютогоЧи переглядатиме ЄС бюджет з 50 мільярдами для України

ЄС буде щорічно обговорювати реалізацію довгострокового бюджету Євросоюзу, в який входять 50 мільярдів євро для України. Відомо, що це відбуватиметься у вигляді дебатів та не передбачає голосування.

В такому випадку ані Угорщина, ані інші держави-члени ЄС не матимуть можливості заблокувати допомогу. Про це 24 Каналу повідомили високопоставлені джерела в ЄС.

12:49, 1 лютого ГУР знищило російський ракетний катер

У ніч на 1 лютого воїни спецпідрозділу “Group 13” ГУР МО знищили ракетний катер чорноморського флоту Росії. Тепер “Івановєц” на дні.

12:35, 1 лютогоЄС погодив 50 мільярдів євро допомоги для України

Усі лідери Європейського Союзу погодили допомогу для України в розмірі 50 мільярдів євро. Йдеться про 17 мільярдів прямої допомоги та 33 мільярди у вигляді кредитів, які Київ отримає протягом наступних чотирьох років. Про це повідомив президент Європейської Ради Шарль Мішель.

12:17, 1 лютогоШольц про допомогу Україні

Європейські лідери сподіваються ухвалити рішення щодо виділення 50 мільярдів євро для України та перегляду довгострокового бюджету ЄС одностайно.

Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц напередодні засідання Євроради, передає кореспондентка 24 Каналу у Брюсселі.

12:11, 1 лютого

Речник ВМС Дмитро Плетенчук розповів про 15 пошкоджених у Чорному морі одиниць флоту окупантів. Хоч не завжди вдається відправити їх на дно, але й такі втрати є досить суттєвими.

11:53, 1 лютогоУкраїна повідомила, що стикається з “критичною” нестачею артилерійських снарядів, – Bloomberg

Росія використовує на фронті втричі більше артилерійських снарядів, порівняно з ЗСУ. Україна повідомила союзникам, що стикається з їхньою “критичною” нестачею.

Відповідний лист, як зазначають журналісти, міністр оборони України Рустем Умєров скерував колегам з Європейського Союзу.

11:50, 1 лютого Як Олексій Арестович зміг виїхати з України

Олексій Арестович виїхав з України й досі не повернувся. Перетнути кордон зміг за допомогою листа від ГУР МО.

За даними журналістів NGL.media, Арестович перетнув кордон з Польщею ще восени 2023 року і близько п’яти місяців не повертається в Україну. Зараз чоловік живе у Нью-Йорку.

11:49, 1 лютогоБуданов про чутки, що його призначать замість Залужного

Начальник ГУР відмовився коментувати чутки про те, що його можуть призначити головнокомандувачем Збройних Сил України замість Валерія Залужного.

“Особисто у мене ні з ким немає конфліктів”, – заявив Буданов.

11:16, 1 лютогоЧому останнім часом відсоток збитих “Шахедів” може бути нижчим

Відсоток збитих безпілотників може бути меншим через нову тактику ворога. Окупанти почали застосовувати “Шахеди” по лінії фронту, розповів Юрій Ігнат.

11:14, 1 лютогоТуск розкритикував Орбана

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що лідери не мають “плану Б” щодо 50 мільярдів євро. Він закликає європейських колег не йти на компроміс з угорським прем’єром Віктором Орбаном, передає кореспондентка 24 Каналу у Брюсселі.

Туск заявив, що в ЄС немає “втоми від України, але Брюссель має втому від Орбана”.

11:00, 1 лютогоІгнат про удар по Бельбеку та його наслідки для ворога

Наразі слід дочекатися супутникових фото та даних розвідки, аби оцінити масштаби атаки на Бельбек.

Про це заявив речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат. Він наголосив, що українські пілоти й надалі працюватимуть над знищенням військових баз ворога на окупованому півострові.

10:57, 1 лютогоГлава ЦРУ пояснив, чому важливо підтримувати Україну

Директор ЦРУ наголосив, що військова допомога від США та інших союзників дуже важлива Україні. Однак вона також вигідна і для самих Штатів.

Бернс сказав, що у випадку, якщо з’явиться можливість для серйозних переговорів, то завдяки допомозі західних партнерів наша країна матиме сильнішу позицію. Україна зможе захищатися довше, а Росія буде розплачуватися за свої дії.

10:56, 1 лютогоСкільки російських військових наразі воюють в Україні

За оцінками Буданова, на тимчасово окупованих українських територіях перебуває понад півмільйона російських військових. Водночас він зазначив, що не бачить великого потенціалу для просування окупантів на лінії фронту в короткостроковій перспективі.

10:08, 1 лютогоРосіяни продовжують обстрілювати прикордонні території

Російські загарбники продовжують обстрілювати прикордонні території Чернігівської та Сумської областей. Лише протягом доби ворог здійснив 22 обстріли (153 вибухи) з різних видів озброєння.

Проте інформації про загиблих або поранених серед місцевого населення не надходило.

10:08, 1 лютогоРосіяни посилюють фільтрацію для підготовки до “виборів”

Міський голова Мелітополя повідомив, що мешканцям ТОТ треба готуватися до терору. Адже на найближчі півтора місяця окупанти вводять режим посиленої фільтрації, щоб підготуватися до “виборів”.

На вулицях посилено перевірятимуть документи й телефони. Буде ще більше обшуків і брехливих звинувачень в “тероризмі”, адже окупантам треба показувати кремлівському начальству свою роботу.

На людей литимуть ще більше пропаганди – в надії, що мешканці повірять у те, що “Росія тут навсєгда”.

10:07, 1 лютогоЯка ситуація на Миколаївщині

Віталій Кім розповів, що 31 січня ворог чотири рази атакував область балістикою. Застосовував, імовірно, ракети “Іскандер-М” і С-300.

Пошкоджено об’єкт інфраструктури та мережу електропостачання. Внаслідок цього без електроенергії залишилося понад 400 споживачів, роботи з відновлення тривають.

Також об 11:01, 12:08 ворожі мінометні обстріли фіксувалися по акваторії Очаківської громади. Постраждалих немає.

Крім того, об 11:48 ворог обстрілював з артилерії й Куцурубську громаду. А протягом дня спрямував туди п’ять FPV-дронів. Постраждалих немає.

10:07, 1 лютогоОкупанти завдали 169 ударів по Запорізькій області

Очільник ОВА повідомив, що 58 ворожих БпЛА атакували Новодарівку, Новоданилівку, Чарівне, Червоне, Малинівку, Левадне, Новоіванівку, Темирівку, Полтавку, Новоуспенівське, П’ятихатки та Павлівку.

Також окупанти завдали авіаційного удару по Білогір’ю, здійснили 9 РСЗВ-обстрілів Гуляйполя, Залізничного, Малої Токмачки, Роботиного й Омельника.

101 артудар було завдано по території Гуляйполя, Оріхова, Новоандріївки, Роботиного, Приютного, Білогір’я, Темирівки, Степногірська, П’ятихаток, Кам’янського, Лобкового, Лук’янівського та інших прифронтових міст і сіл.

Надійшло 25 повідомлень про руйнування житлових будинків та об’єктів інфраструктури. Постраждалих немає.

10:06, 1 лютогоРосіяни нещадно обстрілюють Харківщину

  • Очільник ОВА Синєгубов повідомив, що: о 23:15 окупанти вдарили Шахедами по Харкову. Є влучання 2 безпілотників по території цивільного промислового об’єкта в Основ’янському районі. Постраждалих немає. Два ворожі БПЛА збили сили ППО.
  • Артилерійських і мінометних обстрілів ворога зазнали близько 20 населених пунктів Харківщини.
  • Авіаційних – Великий Бурлук, Колодязне, Кислівка, Синьківка.
  • О 23:32 в селі Новоосинове Куп’янського району окупанти завдали артударів, горіла господарча споруда.
  • О 21:56 у селищі Великий Бурлук окупанти вдарили двома КАБами по центральній районній лікарні. Пошкоджено фасад, дах та вікна ЦРЛ. Евакуйовано 38 осіб, із них 5 працівників. Персонал та пацієнти лікарні встигли зреагувати на сигнал повітряної тривоги. Ті, кому дозволено за медичними показаннями, перебуватимуть на лікуванні амбулаторно з додатковим медичним обстеженням і наглядом.
  • О 16:35 у селищі Великий Бурлук унаслідок ворожого обстрілу пошкоджено скло, фасад нежитлових приміщень і частково зруйновано неексплуатоване складське приміщення.
  • Об 11:00 здійснено ворожий обстріл села Рясне Богодухівського району. Пошкоджено приватні будинки, складське приміщення, могили на місцевому цвинтарі.
  • О 12:00 в селі Вільча Чугуївського району внаслідок обстрілу пошкоджено приватний будинок.

10:06, 1 лютогоРятувальники ліквідували пожежу внаслідок обстрілу на Харківщині

Вночі 31 січня росіяни обстріляли житловий сектор, а саме Новоосинове Куп’янського району. Один зі снарядів влучив у господарчу споруду на території приватного домоволодіння. Сталася пожежа на площі 50 квадратних метрів.

Наслідки влучання ліквідовані. Жертв та постраждалих немає.

10:05, 1 лютогоОкупанти вбили ще одного жителя Донецької області

За 31 січня росіяни вбили 1 жителя Донеччини — в Цукуриному. Ще 2 людини в області за добу зазнали поранення.

10:05, 1 лютогоЯка ситуація на Луганщині

Очільник ОВА повідомив:

  • упродовж доби авіаційних ударів з боку ворога зазнали Невське, Білогорівка та Серебрянський ліс.
  • Під артилерійські та мінометні обстріли потрапили Макіївка та Невське.
  • Четверту добу в Троїцькій громаді тривають обшуки населення. Порожнє житло, про яке раніше не було відомо окупантам, мародериться. Інші домівки, звідки місцеве населення вирішило виїхати, були майже одразу зайняті росіянами.
  • Гастролери-будівники в Лисичанську відзначаються тим, що при вирізанні систем централізованого опалення в багатоповерхівках посеред січня, на очах у господарів демонтують встановлене у квартирах за власний кошт індивідуальне опалення. Мовляв, у проєкті окупантів таке не передбачене.
  • Замість цього обіцяють встановити звичайні радіатори. Про строки увімкнення опалення не кажуть нічого.

10:04, 1 лютогоВночі ворог двічі атакував Нікопольський район

З десяток снарядів поцілили по селах Мирівської та Марганецької громад. Працювала ворожа артилерія. На щастя, загиблих та постраждалих немає.

10:04, 1 лютогоРосія продовжує терор Херсонщини: є поранені

Очільник Херсонської ОВА розповів, що за минулу добу ворог здійснив 41 обстріл, випустивши 164 снаряди, з застосуванням артилерії, РСЗВ, танків, БпЛА та авіації. Також окупанти завдали ракетного удару. По Херсону ворог спрямував 64 снаряди.

Російські військові поцілили у житлові квартали населених пунктів області, навчальні заклади та дитячий садок у Бериславському районі; гуртожиток та підприємство у Херсоні.

Через російську агресію 6 людей зазнали поранення.

10:03, 1 лютого

В Азовському морі 1 ворожий корабель, у Середземному – два, серед яких 1 носій крилатих ракет, загальний залп до 8 “Калібрів”.

10:03, 1 лютогоУ Чорному морі перебуває 2 ракетоносії

Наталія Гуменюк повідомила, що в Чорному морі наразі 14 ворожих кораблів, з них 2 – ракетоносії. 16 “Калібрів” готові до застосування.

10:02, 1 лютогоКоли Єврокомісія розпочне остаточне обговорення 13-го пакету санкцій проти Росії

Уже в суботу Єврокомісія розпочне неформальні зустрічі на високому рівні з країнами-членами, аби обговорити деталі 13-го пакету санкцій проти Росії, повідомили в Reuters з посиланням на три дипломатичні джерела.

Ці дискусії є останнім кроком перед тим, як Комісія офіційно представить новий пакет для обговорення і голосування країнами ЄС в Єврораді.

10:01, 1 лютогоРосія втрачає 400 солдатів на кожен кілометр

Російське військо втрачає в середньому по 400 бійців для просування на один кілометр української території. Про це заявила заступниця постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Наталія Костенко.

10:00, 1 лютогоЄС погрожує Угорщині наслідками, якщо та не підтримає допомогу Україні

Лідери Європейського Союзу зробили нове попередження для Угорщини. Воно стосується ухвалення допомоги у 50 мільярдів євро нашій державі.

Журналісти The Wall Street Journal розповіли, що угорському уряду пригрозили наслідками у разі неухвалення виділення допомоги Україні.

09:47, 1 лютого

Командувач Сухопутних військ Олександр Сирський заявив, що снайпери з команди “Привиди Бахмута” знищили двох окупантів з дистанції у 2 680 метрів. Сталося це в районі Іванівського на Донеччині.

09:22, 1 лютогоЧи звільнять Залужного

Видання CNN заявляє, що упродовж цих днів президент Зеленський оголосить про звільнення Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Не виключено, що станеться це 4 лютого.

08:42, 1 лютогоНовий контрнаступ

Кирило Буданов, керівник ГУР, припустив, що новий контрнаступ України розпочнеться уже весною 2024 року. Власне, про це він заявив в інтерв’ю для The Telegraph.

“Ми робимо хід, ворог робить хід. Тепер черга ворога. Воно закінчиться, а потім почнеться наше”, – констатував Буданов.

08:31, 1 лютого

ЗМІ пишуть, що Збройні Сили 31 січня влучили у пункт зв’язку на аеродромі “Бельбек” в окупованому Криму.

А от речниця Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк натякнула, що в Криму “знайшли прихисток” 5 ракет. За її словами, пошкоджені літаки ворога.

07:53, 1 лютого

У Генштабі повідомили, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну окупанти втратили 386 230 солдатів. Лише за минулу добу – близько 1 000 бійців.

07:17, 1 лютого

Партизани руху “Атеш” здійснили диверсію на російській залізниці в районі селища Первомайськ Тамбовської області. За їхніми словами, нею окупанти перевозили ракети, якими атакують Україну.

07:01, 1 лютогоУспіхи ППО України

У ніч на 1 лютого Росія випустила 4 дрони по нашій державі. У небезпеці були жителі Харківської, Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської та Полтавської областей.

Нашій протиповітряній обороні вдалось знищити 2 безпілотники на Харківщині.

06:59, 1 лютого

У своєму аналізі експерти ISW розповіли про вибухи в районі аеродрому “Бельбек” в окупованому Криму. Вони констатували, що командувач ВПС України Микола Олещук підтвердив удар. Окупанти заявили, що Україна била ракетами Storm Shadow і нібито усі 20 цілей були знищені.

06:37, 1 лютогоНеспокійна ніч у Росії

Росія заявила, що безпілотники атакували Яковлівський міський округ Бєлгородської області. Крім того, дрони зафіксували у небі над Курською областю.

Загарбники, як завжди, кажуть про “успішну роботу ППО”. За їхніми словами, 4 дрони було збито над Бєлгородською областю та 1 – над Курською.

05:41, 1 лютого

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко розповів, що на узбережжі Азовського моря біля Маріуполя та Бердянська розташований військово-логістичний тренувальний комплекс ворога. Туди везуть окупантів та готують їх до бойових дій.

03:02, 1 лютого

У тимчасово окупованому Донецьку – знеструмлені деякі райони, є проблеми зі світлом. Місцеві телеграм-канали заявили, що нібито просіла напруга.

02:17, 1 лютогоБпЛА атакують Росію

Російські пропагандисти скаржаться на рух дронів у напрямку Кстово, що в Нижньогородській області. У населеному пункті розташовані нафтопереробні підприємства.

Згодом окупанти поспішили запевнити, що РЕБ нібито знешкодили безпілотники.

00:01, 1 лютого

В Силах оборони Півдня попередили, що загальний залп “Калібрів” окупантів в Чорному моря може становити до 24 одиниць. Росія збільшувала своє корабельне угруповання до 14 одиниць.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *