Україна й Польща узгодили дії для розблокування кордону

Кордон із Польшею можуть розблокувати до Різдва / Колаж 24 Каналу, використано фото Getty Images

Постійне блокування кордону польськими перевізниками, яке час від часу призупиняється і поновлюється, завдає Україні величезних збитків. Через нього потерпають і європейські країни. Втім, увечері 22 грудня стало відомо, що Україна й Польща узгодили план для розблокування кордону.

До Києва приїхав Павел Ганцаж, новий заступник міністра інфраструктури Польщі. Він заявив, що вдалося досягнути прориву в переговорах. 24 Канал розкаже деталі.

План із розблокування кордону вже є

Ганцаж зустрівся із Сергієм Деркачем, заступником міністра інфраструктури України. Увечері мовилося про те, що вони узгоджують останні деталі. А вже за кілька годин повідомили, що Мінвідновлення спільно з новим керівництвом міністерства інфраструктури Польщі узгодили план дій для розблокування кордону.

Україна бореться. Але є також інтереси підприємців, які переживають за своє існування і за те, що їх витіснятимуть з цього транспортного ринку. Ми намагаємося вирішити цю проблему,
– сказав Ганцаж.

Також він повідомив: міністр інфраструктури Польщі Даріуш Клімчак перебуває на прямому контакті з протестувальниками. “Сьогоднішня зустріч мала принести прорив – реалізацію найважливішого для польської сторони”, тобто вимог підприємців, висловився Ганцаж.

Коли розблокують кордон між Україною та Польщею

Ганцаж сподівається, що Даріуш Клімчак зустрінеться перед Різдвом із комітетом протестувальників, і вже до Різдва вдасться вирішити проблему.

В українському міністерстві зазначили, що на зустрічі вдалося погодити спільні позиції, щоб розблокувати кордон. “Сторони досягли порозуміння щодо компромісних рішень та їхньої реалізації”, а наступним етапом мають стати перемовини на рівні міністерства інфраструктури Польщі та протестувальників – тобто те, про що говорив Ганцаж.

“Питання змін до поточної Угоди про лібералізацію вантажних перевезень не обговорюється”, – уточнили в українському міністерстві. Також там повідомили: Міністерство відновлення України вітає бажання польських урядовців піти на діалог задля розблокування кордону. Рішення, над якими працюють обидві країни, будуть сприяти вільному руху експорту та імпорту через кордон.

Стосунки Польщі та України: останні новини

  • 22 грудня до Києва завітав новий міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. Це його перша закордонна поїздка на новій посаді.
  • Польський журналіст Марек Сієрант говорить, що блокування кордону не дуже популярне серед поляків. Він назвав дії протестувальників підрізанням крил союзнику, тобто Україні, і підсумував: “протест – так, блокада – ні”.
  • А ще 24 Канал опублікував розслідування ютуб-блогера, автора каналу “Бути чи”. У ньому йдеться, хто насправді заблокував кордон і як ці люди пов’язані з Росією.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *