Українські дрони атакували завод з виробництва “Шахедів”: де розташований і що про нього відомо

В Татарстані пошкоджено завод, де збирають “Шахеди” / Колаж 24 Каналу

Російський Татарстан зазнав атаки – дрони вдарили по нафтопереробному заводу та особливій економічній зоні “Алабуга”, на якій росіяни імовірно налагодили масове виробництво ударних БпЛА.

Російські ЗМІ уже повідомили про руйнування, у мережі опублікували низку відео з місця подій, а кремлівські воєнкори діляться невтішними прогнозами.

Завод атакували дрони ГУР

Джерела у спецслужбах підтвердили, що ціллю атаки у російському Татарстані, що за понад 1000 кілометрів від України, став завод зі збірки “Шахедів”, які окупанти маркують як “Герань-2”. Джерела також підтвердили, що внаслідок удару є значні руйнування виробничих потужностей.

Що відомо

Атаку безпілотників у Татарстані було здійснено на підприємства в Нижньокамську та Єлабузі, де можуть виготовляти БпЛА.

Як повідомили у телеграм-каналі Mash близько шостої ранку вибухи були на території особливої економічної зони “Алабуга”. Пошкоджень зазнали також завод та гуртожиток. Попередньо, є постраждалі.

Пошкодження унаслідок атаки дронів / Фото росЗМІ

Важливо! Офіційно місцева влада не називає атаковані підприємства. Але вказано, що йдеться про особливу економічну зону “Алабуга”, яка розташована за понад 1000 кілометрів від кордону з Україною.

В цій економічній зоні розташований НПЗ “Елаз-Нафтопродукт” та завод із виробництва ударних дронів “Шахед”. Також на території розміщені гуртожитки працівників цього заводу.

Атаковано завод “Шахедів”

На територію заводу “Алабуга” нібито впали три дрони. Місцева влада відреагувала і підтвердила, що атака була здійснена на підприємства в Єлабузі та Нижньокамську.

“Сьогодні вранці на підприємства республіки в Єлабузі та Нижньокамську було здійснено атаку безпілотних літальних апаратів. Серйозних руйнувань немає, технологічний процес підприємств не порушено. У Єлабузі є постраждалі внаслідок руйнування приміщення. Їм надають необхідну допомогу”, – цитують російські видання голову Татарстану Рустама Мініханова.

Момент атаки у Татарстані: відео

В “Алабузі” збирають дрони

Російський військовий аналітик Ян Матвєєв теж повідомив, що в особливій економічній зоні “Алабуга”, яка потрапила під удар безпілотників, розташований завод, де виробляють дрони “Шахед”. Він міг бути пошкоджений і на думку “експерта”, ЗСУ напевно атакують знову.

Швидше за все, російським військовим доведеться ставити туди додаткові комплекси ППО, а охочих там попрацювати стане менше,
– Додав Ян Матвєєв.

Ще у 2023 році стало відомо, що росіяни планували розгорнути виробництво “Шахед”-136 у так званій особливій економічній зоні промислово-виробничого типу “Алабуга” у Татарстані за Волгою у понад 1000 кілометрів від України.

Де розташована “Алабуга”: показуємо на карті

Аналітики Defense Express писали, що вартість самої угоди з Іраном щодо придбання ліцензії на випуск, навчання, допомогу у налагодженні, комплектуючих на період часткової локалізації виробництва тощо складає до 1,47 мільярда доларів. А ціна розгортання самого виробництва у Росії оцінювали у 0,9 мільярда доларів.

Довідково. “Алабуга” є однією з найбільших у Росії і приносить 59% сукупного виторгу та 34% податкових зборів від усіх ОЕЗ країни.

Більше про “Алабугу”

Її створено у 2006 році з вкрай сприятливими умовами для інвесторів. “Алабуга” стала доволі зручним майданчиком і базою у Росії для цілого ряду іноземних компаній.

З початком повномасштабного вторгнення Росії західні компанії почали виходити з “Алабуги”, а заходження китайських підприємств не змогло це компенсувати.

Після невдалих спроб заманити російських виробників дронів та налагодити співробітництво з китайськими компаніями зрештою вийшли на Іран.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *