Зеленському направили на підпис законопроєкт про мобілізацію

Коротка версія новини

  • Верховна Рада проголосувала за закон про мобілізацію в другому читанні та в цілому 11 квітня 2024 року. Спікер парламенту підписав законопроєкт 15 квітня 2024 року.
  • Проєкт закону 16 квітня 2024 року направили на підпис президенту України. Володимир Зеленський має 15 днів для розгляду і він може підписати або повернути закон на доопрацювання.
  • Якщо президент підпише закон, то він набирає чинності через місяць з дня, наступного за днем його опублікування в газеті “Голос України” та “Відомостях Верховної Ради України”.

Зеленському скерували на підпис законопроєкт / Колаж 24 Каналу

Володимиру Зеленському вже скерували на підпис проєкт закону про мобілізацію. Перед цим документ підписав спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Верховна Рада проголосувала за проєкт закону про мобілізацію в другому читанні та в цілому 11 квітня 2024 року. Документ передбачає електронний кабінет, оновлення даних у ТЦК протягом 60 днів з дати набрання чинності законом про мобілізацію та інші зміни.

Зеленському скерували на підпис проєкт закону про мобілізацію

Закон направлено на підпис президенту України,
– повідомили на сайті Верховної Ради.

Спікер парламенту підписав законопроєкт 15 квітня 2024 року.

Президент України має 15 днів для того, щоб вивчити текст закону. Після цього Володимир Зеленський повинен або підписати закон, або повернути його назад на доопрацювання парламенту зі своїми зауваженнями.

Якщо президент підпише законопроєкт, то його опублікують в газеті “Голос України” та у “Відомостях Верховної Ради України”. Тільки через місяць з дня, наступного за днем його опублікування, законопроєкт набуває чинності. Це прописано у прикінцевих положеннях проєкту закону про мобілізацію.

Однак є винятки. Зокрема, абзаци дванадцятого і тринадцятого підпункту 2 пункту 8 розділу І цього закону (щодо внесення змін до частин четвертої та п’ятої статті 6 закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”) набирають чинності через 8 місяців з дня, наступного за днем опублікування цього закону.

Що передбачає новий законопроєкт про мобілізацію

  • Законопроєкт про мобілізацію № 10449 передбачає, що військовозобов’язані, резервісти та призовники через 60 днів із дня набрання чинності законом, мають з’явитись до ТЦК, у ЦНАП або скористатися електронним кабінетом. Там вони повинні оновити дані.
  • Окрім того, вони й надалі повинні носити при собі та пред’являти на вимогу військово-обліковий документ разом із документом, що посвідчує особу.
  • Якщо військовозобов’язаний протягом 10 днів після вручення повістки не прибув до ТЦК та СП, то вони подають позов до суду з проханням тимчасово заборонити ухилянту керувати автомобілем.
  • Суд розглядає позов у письмовому провадженні протягом 30 днів з дня відкриття провадження у справі. Якщо ТЦК та СП доводять декілька фактів у суді, то ухилянта позбавляють права керувати автомобілем. Однак є деякі нюанси.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *