Тривожна тенденція: чому на Заході заговорили про замороження війни

Коротка версія новини

  • Активізація обговорення наративу про “замороження війни” в Україні насамперед зумовлене бездіяльністю США.
  • А також тим, що Європа не готова замінити рівень підтримки, який може надати Вашингтон Києву.
  • Зміна настроїв можлива після отримання фінансової підтримки від Сполучених Штатів.

На Заході дедалі частіше лунають розмови про можливе “замороження війни” в Україні. Така активізація обговорення “треку з переговорами” насамперед зумовлена бездіяльністю США.

Про це 24 Каналу розповів політолог, експерт-міжнародник Максим Несвітайлов, зазначивши, що країни Європейського Союзу не готові замінити рівень підтримки, який може надати Вашингтон.

Бездіяльність США та пасивна Європа

За словами політолога, Європа, імовірно, може потужніше підтримувати Україну, але не готова до цього. Приміром, Велика Британія, яка вийшла зі складу ЄС, щороку виділяє 3 мільярди євро нашій державі, проте очевидно, що могла б і більше.

Враховуючи те, що британський очільник МЗС Девід Камерон їздить у США й тисне на конгресменів, аби вони проголосували за виділення 60 мільярдів євро для України. Відтак Лондон міг би показати приклад та надати Києву 10 мільярдів євро допомоги.

Принаймні на цей рік Європейський Союз міг би мобілізуватися й надати таку підтримку,
– наголосив Несвітайлов.

Проте через замороження законопроєкту у США й те, що немає нарощування підтримки в Європі, аналітики й журналісти починаються обговорювати різні варіанти, як російсько-українська війна може закінчитися. Адже самостійно Україна не зможе продовжувати її тривалий час.

Коли все може змінитися

На думку експерта-міжнародника, наратив “замороження війни” на Заході не є домінантним. Лідери провідних держав не схиляють Україну до переговорів з Росією. Проте ситуація тривожна. Курс дискурсу може досить швидко змінитися на позитивний після того, коли у США проголосують за підтримку пакета допомоги Києву.

Пригадаймо перший успішний контрнаступ України, тоді й близько не було розмов про “замороження війни”, а навпаки лунали заяви про те, якою буде перемога Києва. Потім наша держава не отримала ресурси, аби розвивати успіх, і поступово настрої почали змінюватися на “переговори”.

Коли ми отримаємо фінансову підтримку та більше зброї від Сполучених Штатів Америки, коли з’являться перші літаки F-16 і відбудеться зміна подій на полі бою, дискурс почне змінюватися,
– зазначив Максим Несвітайлов.

Чим Україні загрожує “замороження війни”

  • Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю міжнародним ЗМІ заявив, що “замороження війни” дозволить окупантам виправити свої помилки та підготуватися до нових атак. За його словами, не варто піддаватися ілюзіям щодо заморожених конфліктів. Оскільки російсько-українська війна – це не кіно, а реальність, і пауза може стати лише вигодою для Владіміра Путіна.
  • Очільник ГУР МО України Кирило Буданов наголосив, що “замороження війни” з Росією означатиме визнання окупації українських територій. Через це Україна ніколи не піде на такий крок. Голова розвідки зазначив, що росіяни були б дуже раді “заморозити” все так, як є зараз, змусивши Україну “визнати захоплену територію як російську”.
  • Радник керівника ОПУ Михайло Подоляк також зазначив, що війна в Україні ніколи не буде “заморожена”, вона навпаки масштабуватиметься й Росія втрачатиме дедалі більше грошей. Однак, не факт, що Кремль хоче “замороження”, а не “оперативну паузу”, щоб накопичити сили та засоби.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *