Зменшуємо стрес і включаємо дітей у навчання: поради психолога

поради сімейного та дитячого психолога Світлани Ройз.

Українські учні вже тривалий час позбавленні безперервного навчального процесу. До звичного «літнього відкату» приєднався стрес, викликаний трагічними подіями в Україні та «зламаним» процесом навчання через пандемію коронавірусу, а надто – через війну. Тому знадобиться більше часу на повторення матеріалу – до цього треба бути готовими як самим дітям, так і вчителям та батькам.

Слід із розумінням і терпінням ставитися до можливих труднощів у навчанні: зниженої концентрації, відстороненості, погіршення памʼяті тощо. Не варто прискорювати процес надолуження – все поступово пригадається. Поясніть це дітям, щоб зняти їхню тривогу.

Діти під час навчання можуть крутити щось в руках, гойдатися на стільці – це не відволікання, а спосіб «відгальмувати» зайві сигнали – і саме так багато хто концентрується. Не забороняйте це робити, а, навпаки, спробуйте включити такі рухи в навчальний процес.

Коли ми проживаємо складний досвід чи стрес, змінюється наша самооцінка, тому нині діти часто живуть в режимі очікування невдачі. Їм потрібен досвід перемог і підтримка. Давайте їм маленькі завдання, у яких був би швидкий результат. Відзначайте перемоги. На одне критичне зауваження має бути не менше трьох схвальних реакцій.

Пристосування до нових, незнайомих обставин та людей виснажує. Тож зараз школярі можуть бути більш дратівливими, швидше втомлюватися.

матеріалами Міністерства охорони здоров’я України.

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *