ЗМІ пишуть, що китайська делегація відмовилася від зустрічі із Зеленським: що каже політик

Politsco пише, що китайська делегація навмисно уникала зустрічі із Зеленським у Давосі / Колаж 24 Каналу / Getty Images

Видання Politico припустило, що китайська делегація навмисно уникала контактів із українською стороною у Давосі. Зеленський пояснив, чому не зустрівся із представниками Пекіна.

Так, у ЗМІ зазначили, що перед початком форуму у швейцарському Давосі Київ розраховував, що представників Китаю вдасться залучити до зустрічі по формулі миру, а президенту Зеленському провести переговори із прем’єром Китаю Лі Цяном. Водночас ні того, ні іншого не відбулося через суперечливу позицію Пекіна.

Російський слід

Журналісти, посилаючись на анонімні джерела серед високопосадовців США, наголосили, що ухилення Китаю від зустрічі із Зеленським та його делегацією ознака того, що він не планує допомагати у розв’язанні збройного конфлікту між Україною та Росією.

Ба більше, така поведінка Пекіна наштовхує на думку, що він став на бік Росії, якій вже поставляє товари військового призначення.

За повідомленням медіа, Пекін відхилив прохання Києва про зустріч у рамках форуму у Давосі. У такий спосіб він начебто відреагував на заклик Росії припинити дипломатичні зв’язки з Україною.

Натомість українська сторона повідомила, що переговори із китайцями не були передбачені за розкладом, і про них начебто ніхто ні в кого не просив.

У ЄС водночас заявляли, що зустріч Лі і Зеленського на полях форуму була б позитивним кроком.

Зеленський відповів, чому не зустрівся із Лі

Під час спілкування із журналістами у Зеленського поцікавилися, чому зустрічі із китайською стороною так і не відбулося.

Я не зустрічався з китайцями, бо тут немає лідеру Китаю. Тут є прем’єр. І тоді наш прем’єр може зустрітися із китайським. Я з радістю зустрівся б із лідером Китаю. Наскільки я знаю, Сі Цзіньпін приймає рішення, а в Україні я приймаю рішення… Мені не потрібні будь-які діалоги, мені потрібні важливі рішення від лідерів, які мають право і приймають ці рішення,
– заявив глава держави.

Зеленський наголосив, що Україні потрібно просуватися до реалізації формули миру. Він нагадав, що вже мав розмову із Сі і висловив сподівання, що спілкування між країнами продовжиться.

Швейцарія готова провести саміт миру

  • Зеленський зазначив, що дуже хотів би, аби Китай доєднався до української формули миру, а також взяв участь у майбутньому саміті миру, який може відбутися у Швейцарії. Також президент наголосив, що хоче бачити на саміті усі цивілізовані країни світу, які поважають суверенітет і територіальну цілісність. У такий спосіб глава держави натякнув, що Росію не запрошуватимуть на цей захід.
  • Водночас глава МЗС Швейцарії вважає, що Росію слід якимось чином залучити до обговорення “миру”.
  • Нагадаємо, що 14 січня у Давосі відбувалася четверта зустріч радників із питань національної безпеки та радників із зовнішньої політики лідерів держав щодо реалізації української Формули миру. У ній взяли участь 83 країни та міжнародних організацій. Представника Китаю на ній не було, хоча його запрошували. Загалом із чотирьох зустрічей по формулі миру Китай був лише на одній, що пройшла у серпні 2023 року у Джидді.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *