ЗСУ вдарили по росіянах на Херсонщині, “бавовна” в Росії: хронологія 729 дня війни

Хронологія 729 дня війни / Генштаб ЗСУ

Росія не полишає спроб захопити Україну, проте ЗСУ стоять за кожен шматочок нашої землі та мужньо стримують навалу ворога.

Яка ситуація в дипломатії та на полі бою – читайте в тексті 24 Каналу.

23:50, 22 лютогоДо вивезення українських дітей у Білорусь причетний не лише Червоний Хрест, а й ЮНІСЕФ, – “Схеми”

Журналісти “Схем” з’ясували, що щонайменше 2442 дитини за перші півтора року повномасштабного вторгнення незаконно вивезли з окупованих українських міст до Білорусі в різноманітні дитячі табори. Там діти зазнають впливу пропаганди.

Розслідувачі з’ясували, що за влаштуванням таких програм, крім білоруських, стояли і міжнародні організації, наприклад, Червоний Хрест та ЮНІСЕФ.

23:48, 22 лютогоБританія надасть Україні 200 ракет Brimston

Британія надасть Україні додатково 200 ракет Brimstone. Про це повідомив міністр оборони країни.

Також в першій половині 2024 року Британія підготує 10 тисяч українських військових.

23:46, 22 лютогоУкраїна отримала десятки евакуаційних бронемашин, – Умєров

За словами міністра оборони, ще кілька сотень очікуються найближчим часом.

Техніка на гусеничному ходу має значно вищу прохідність, тому в умовах бездоріжжя саме вона найбільше потрібна українському війську.

23:35, 22 лютогоРосіяни обстріляли село на на Донеччині

Надвечір росіяни з “Ураганів” обстріляли село Костянтинопільське на Донеччині. Одна людина загинула, ще 9 поранені.

В ОВА повідомили, що серед поранених – 4 підлітка.

23:25, 22 лютогоУ США не знайшли доказів передачі Іраном Росії балістичних ракет

У Білому домі заявили, що вони наразі не мають підтверджень того, що Тегеран вже передав Росії балістичні ракети. За словами Ради нацбезпеки Білого дому Джона Кірбі між країнами ведуться переговори щодо передачі озброєння.

Нагадаємо, що раніше у Reuters написали, що Іран здійснив до Росії вже 4 поставки балістичних ракет. Загалом йдеться про понад 400 ракет, здатних вражати ціль на відставні від 300 до 700 кілометрів.

23:10, 22 лютогоРосіяни запускали ракети з Чорного моря

Близько 23:00 окупанти вивели в акваторію Чорного моря три “тушки”. Згодом стало відомо, що вони зробили пуски ракет у напрямку південних областей. За кілька хвилин в Одесі пролунали потужні вибухи. Повітряні сили повідомляли також про загрозу для Ізмаїлу.

23:00, 22 лютогоБританія ввела проти Росії нові санкції

Британія наклала санкції на 50 компаній і фізосіб з росії, а також 2 білоруських підприємства.

Обмеження поширюються на виробників ракет, пускових систем, вибухових речовин, електроніки, а також торговців алмазами і нафтою з Росією.

22:44, 22 лютогоЦього року наші Повітряні сили стануть сильніше, – Зеленський у зверненні

22 лютого під час вечірного звернення Зеленський повідомив, що провів Ставку, на якій окрему увагу було приділено питанню поставки винищувачів F-16.

Обговорено конкретні терміни постачання, необхідне технічне та інфраструктурне забезпечення. Деталі позитивні,
– повідомив президент.

22:13, 22 лютогоПольські фермери анонсували масштабні протести у Варшаві

Польські фермери анонсували нові масштабні протести у столиці Польщі – Варшаві. Заходи планують провести у вівторок, 27 лютого.

Фермери планують зібратися перед Палацом культури і науки, звідти попрямувати до Сейму, а потім до офісу прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска.

21:44, 22 лютогоРосіяни запустили дрони

Російські війська запустили з півдня ударні безпілотникки, повітряна тривога оголошена в низці областей: в Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській та Херсонській.

Рух ударних БпЛА територією Дніпропетровської області у східному напрямку.

21:08, 22 лютогоУ ГУР не підтверджують, що Придністров’я хоче просити Путіна приєднатися до Росії

У молдавських ЗМІ ширилася інформація, що 28 лютого депутати Придністров’я буцімто готуються звернутися до Путіна з проханням “приєднати ПМР до складу Росії”.

Водночас в українській розвідці не підтверджують цю інформацію. Про це розповів представник ГУР МО Андрій Юсов у ексклюзивному коментарі 24 Каналу.

20:54, 22 лютогоЗеленський призначив нового посла України в Азербайджані

Глава держави призначив нового посла України в Азербайджані. Ним став Юрій Гусєв. Раніше він був керівником Укроборонпрому.

20:32, 22 лютогоСтерненко показав “батька” морських дронів

Сергій Стерненко опублікував фото розробника “Морських малюків”, які стали творцями однієї з найганебніших сторінок в історії Чорноморського флоту країни – агресорки.

Розробником надводних дронів “Sea baby” є генерал СБУ Іван Лукашевич із красномовним позивним “Хантер”, тобто “мисливець”.

19:22, 22 лютогоУ СтратКомі показали карту затоплених російських кораблів у Чорному морі

Збройні сили України станом на сьогодні знищили вже 13 російських кораблів у Чорному морі. Воно наразі нагадує кладовище російського флоту. У СтратКомі ЗСУ показали карту з місцями розташування затоплених кораблів та зазначили, що “у морі ще багато місця”.

18:45, 22 лютогоДвох працівників ТЦК на Львівщині судитимуть за катування та утримування чоловіків у військкоматі

У Львівській області працівники ДБР закінчили досудове розслідування катування та незаконного позбавлення волі чотирьох чоловіків у Самбірському районному ТЦК.

Заступника начальника Самбірського районного ТЦК та СП обвинувачують у неприпиненні кримінального правопорушення, що вчиняється підлеглим. Водночас військовослужбовця-водія — у катуванні та незаконному позбавленні волі.

Обвинувальні акти правоохоронці скерували до суду. Заступнику начальника загрожує позбавлення волі на строк від 7 до 10 років, а водію – до 6 років.

18:44, 22 лютогоРРосіяни намагались наступати по лінії “Часів Яр – Хромове – Бахмут”

Російські війська намагались наступати на лінії “Часів Яр – Хромово – Бахмут”. Втім, ворогу довелось відступити через втрату великої кількості броньованої техніки.

“Втрата великої кількості броньованих машин противника під час сьогоднішнього наступу спонукала росіян відступити”, – повідомили Сухопутні війська ЗСУ.

18:42, 22 лютогоДуда відреагував на розсипане зерно

Президент Польщі Анджей Дуда в інтерв’ю українським ЗМІ відреагував на інцидент з “українським зерном на асфальті”. Дуда заявив, що йому дуже прикро, що виникають такі ситуації на кордоні. Водночас нагадав, що Польща – демократична країна, де існує право на протест, і воно гарантоване Конституцією.

18:05, 22 лютогоБундестаг рекомендує дати Україні TAURUS

Народний депутат Єгор Чернєв повідомив, що Україна може отримати довгоочікувані ракети TAURUS.

Щойно Бундестаг проголосував за рекомендацію надати Україні системи дальньої дії для завдання “точкових ударів глибоко в тилу російського агресора”. Тобто Таурусів,
– зазначив Чернєв.

Втім, остаточне рішення щодо передачі Україні ракет TAURUS – за канцлером Олафом Шольцем.

18:03, 22 лютогоОпублікували текст законопроєкту про демобілізацію строковиків

Президент України Володимир Зеленський вніс до Ради законопроєкт про демобілізацію строковиків. Наразі текст документа опублікували на сайті парламенту.

Згідно з текстои проєкта, конкретного терміна, після якого строковик може бути демобілізований, не вказано, тому це буде вирішувати глава держава.

16:06, 22 лютого​СБУ затримала агента Росії, який шпигував за кораблями ЗСУ

СБУ затримала російського інформатора, який шпигував за кораблями ЗСУ поблизу Миколаївського морпорту.

Серед пріоритетних “цілей” ворога були військові кораблі ЗСУ і напрямки їхнього переміщення морськими та річковими маршрутами.

16:05, 22 лютогоРада проголосувала забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист

Верховна Рада в першому читанні проголосувала за законопроєкт 10313 про забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист.

15:59, 22 лютогоНа Авдіївському напрямку Сили оборони минулої доби відбили 19 атак

На Авдіївському напрямку російські окупанти перегруповуються, підтягують резерви, Сили оборони України зміцнюють ешелоновану оборону. Про це повідомив командувач оперативно-стратегічного угрупування військ “Таврія” бригадний генерал Олександр Тарнавський.

“В операційній зоні ОСУВ “Таврія” росіяни зосереджують основну активність на Донеччині. Так, на Авдіївському напрямку наші захисники й захисниці за минулу добу відбили 19 атак противника в районах населених пунктів Степове, Ласточкине, Сєверне, Первомайське та Невельське”, – повідомив Тарнавський.

За словами Тарнавського, на Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Георгіївки, Побєди та Новомихайлівки.

На Запорізькому напрямку наші воїни відбили 8 атак в районі Роботино, де росіяни намагаються наступати малими штурмовими групами, знову залучаючи квадроцикли.

Загальні втрати ворога за добу 21 лютого становлять: у живій силі – 515 осіб, в озброєнні та військовій техніці – 46 одиниць (не враховуючи БпЛА). Зокрема, це 4 танки, 14 ББМ, 6 артсистем, 1 РСЗВ, 1 ПТРК, 20 автомобілів. Нейтралізовано або збито 328 БпЛА різних типів. Також Сили оборони України знищили 5 складів боєприпасів ворога.

15:56, 22 лютогоРосія атакувала прифронтову ТЕС

Росія атакувала прифронтову ТЕ – шістьох працівників поранено. У ДТЕК повідомили, що потерпілим енергетикам надали першу медичну допомогу та доправили до лікарні.

Унаслідок атаки серйозно пошкоджено обладання теплоелектростанції. Триває ліквідація наслідків атаки.

15:53, 22 лютогоВорог скинув авіабомби на Курахове

Російська армія завдала авіаудару по Кураховому, унаслідок чого поранено дев’ятеро людей. Ворог використав КАБ-250.

Серед потерпілих двоє жінок та семеро чоловіків віком від 31 до 54 років. У поранених – закриті черепно-мозкові травми, забої та струс головного мозку.

15:50, 22 лютогоУ Маріуполі прогриміли вибухи

У тимчасово окупованому Маріуполі прогриміли вибухи. Імовірно, працювала ворожа ППО.

15:49, 22 лютогоУряди Польщі та України зустрінуться у Варшаві щодо проблеми блокади кордону

Зустріч польських та українських урядовців відбудеться 28 березня у Варшаві. Про це прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск, який закликав знайти спільне рішення на тлі других роковин повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

14:48, 22 лютогоУкраїна отримає перші F-16 влітку

Україна може розраховувати на перші винищувачі F-16 від Данії уже цього літа. Про це повідомили офіційно в Міноборони Данії з посиланням на міжнародну коаліцію, яку країна очолює разом з Нідерландами та США.

14:25, 22 лютогоЗеленський провів чергову Ставку

Володимир Зеленський повідомив, що провів чергову Ставку. Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський доповів йому щодо поточної ситуації на фронті.

14:04, 22 лютогоУряди Польщі та України зустрінуться у Варшаві

Український та польський уряди зустрінуться у Варшаві для розв’язання проблеми блокади кордону. Зустріч анонсував польський прем’єр Дональд Туск. За його словами, зустріч польських та українських урядовців відбудеться 28 березня.

13:28, 22 лютогоЧехія не видаватиме візи росіянам та білорусам

Чехія припинила видачу віз та посвідки на проживання громадянам Росії та Білорусі.

Чеський прем’єр-міністр Петро Фіала заявив, що заяви на отримання посвідки на проживання в Чехії, подані росіянами або білорусами в посольство, вважаються неприйнятними. Тобто їх не розглядатимуть.

13:11, 22 лютогоСБУ знайшла докази удару корейською балістикою по Києву

Служба безпеки знайшла підтвердження, що Росія запускає по Україні ракети з КНДР. Адже у відомстві встановили, що Росія била по Києву далекобійним озброєнням Північної Кореї, а саме балістичними ракетами типу Hwasong-11 (KN-23/24).

13:00, 22 лютогоНа Рівненщині чоловік помер на 3 день після мобілізації

У Рівненській області на третій день після мобілізації помер 29-річний Ігор Мельник. Він був жителем села Батьків Дубенського району.

Він поїхав до лікарні через погане самопочуття, проте опинився на проходженні військово-лікарської комісії. Рідні стверджують, що на тілі чоловіка були травми й синці. За словами сестри, у покійного був високий тиск та епілепсія.

12:31, 22 лютогоУкраїна та Італія можуть підписати угоду про гарантії безпеки

Глава МЗС Італії Антоніо Таяні заявив, що Італія сподівається підписати двосторонню угоду про безпеку з Україною найближчими днями.

Переговори з Києвом веде прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні.

12:03, 22 лютогоЗеленський вніс у Раду законопроєкт про демобілізацію строковиків

Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради новий законопроєкт про демобілізацію строковиків.

Законопроєкт №11035 передбачає, що військовослужбовці строкової служби, строк військової служби яких закінчився під час дії воєнного стану та військову службу яких продовжено понад встановлені строки, звільняються з військової служби в запас у строки, визначені указом президента України.

11:56, 22 лютогоКоли Україна зможе перейти у контрнаступ

Кирило Буданов заявив, що для успішного контрнаступу необхідно зараз тримати оборону. За його словами:

  • ситуація на фронті складна;
  • якщо Україна матиме достатню підтримку партнерів та продовжить тримати оборону у цьому році, то зможе перейти в контрнаступ у 2025 році;
  • важлива подальша підтримка держав-партнерів.

Чи будуть вони готові забезпечити нас озброєнням та боєприпасами на весь рік, поки ми готуємося, чи ні? Це цікаве питання,
– заявив Кирило Буданов.

10:56, 22 лютогоРосЗМІ назвали імена загиблих внаслідок удару ЗСУ під Трудівським

РосЗМІ отримали з волонтерських чатів список з 68 загиблих росіян внаслідок удару ЗСУ по полігону біля Трудівського на Донеччині. Там 65 ідентифікованих окупантів, ще трьох – не впізнали.

Проте справжність списку загиблих та обставини удару виданню підтвердив військовослужбовець частини. За його словами, удар був такої сили, що “розлетілося все”, “поранених було дуже багато”, частину з них відправили до шпиталю Ростова-на-Дону.

Списки загиблих росіян біля Трудівського / Фото “Важливих історій”

10:15, 22 лютогоВибух в окупованому Бердянську

В тимчасово окупованому Бердянську на Запоріжжі пролунали вибухи. Їх чули у мікрорайонах Колонія, 8 Березня та Центр. Після події окупаційна поліція частково перекрила рух по Східному проспекту.

У бердянських телеграм-каналах зауважили, що росіяни між собою говорили, мовляв, вибухівку “скинули з коптера на заправку БРСМ біля “Амстора””.

10:02, 22 лютогоГуменюк прокоментувала ситуацію в Кринках

Шойгу 20 лютого відзвітував, що російські військові буцімто “захопили Кринки”, проте такі заяви не відповідають дійсності й ЗСУ продовжують працювати на плацдармі на лівобережжі Херсонщини.

Все “взяли”, “прапор поставили”, але чомусь побігли в інший бік. Коли це вже було видно на відео, це стало абсолютно очевидним – Дніпро з іншого боку, а побігли окупанти туди, де зазвичай ховаються, і туди, куди повертаються після невдалих штурмів. Якщо все дійсно “зачищено”, всі вийшли на узбережжя Дніпра на лівому березі, тоді чому цієї бойової доби знову 4 рази штурмували плацдарм? Самі себе?
– прокоментувала ситуацію біля Кринків Гуменюк.

09:43, 22 лютогоВ ISW оцінили новий наступ росіян на Харківсько-Луганському напрямку

Аналітики ISW переконані, що росіяни можуть хотіти захопити східний берег річки Оскіл у Харківській області.

Аналітики вказали на те, що останнім часом Росія активізувала дії на рубежі Куп’янськ – Сватове – Кремінна і зосереджує увагу на чотирьох напрямках. Зокрема, окупанти проводять наступальні операції:

  • на північний схід від Куп’янська,
  • на північний захід від Сватового,
  • на південний захід від Сватового,
  • на захід від Кремінної.

09:06, 22 лютогоСША планують нові санкції проти Росії

Представник Державного департаменту США Метью Міллер розповів, що новий пакет санкцій скерують проти російської військової машини та режиму, який переслідує опозиціонерів.

Ми завжди шукаємо додаткові способи, за допомогою яких ми зможемо придушити російську військову машину, позбавити російський ВПК компонентів, які він має використовувати для забезпечення своїх військових зусиль, а також притягнути до відповідальності тих, хто до цього причетний,
– заявив Міллер.

09:02, 22 лютогоНова Зеландія оголосила про новий пакет допомоги для України

Глава МЗС Нової Зеландії Вінстон Пітерс заявив, що вони нададуть 25,9 мільйона доларів, що збільшить загальну суму обіцяної допомоги за останні два роки до більш ніж 100 мільйонів доларів.

09:02, 22 лютогоУ Дуди відповіли на заклик Зеленського зустрітись на кордоні

Представник канцелярії Дуди заявив, що підтримує ідею зустрічі українського та польського урядів на кордоні. Однак він застеріг від небезпечних наслідків та пояснив, що краще говорити не на кордоні.

Краще говорити у Варшаві чи десь у Жешуві або Любліні, і не обов’язково біля кордону. Звісно, ​​це не будуть довгі обговорення, тому що вони не можуть відбуватися там. Це про символ,
– зауважив державний секретар канцелярії польського президента Анджей Дера.

08:46, 22 лютогоІран зацікавлений у продажі Росії ракет і дронів

В ISW заявили, що Іран зацікавлений продавати Росії зброю для війни в Україні. Адже Тегерану потрібен дохід для підтримки своєї економіки, що погіршується.

07:54, 22 лютогоРосія продовжує атакувати Херсонщину

За минулу добу противник здійснив 47 обстрілів Херсонщини, випустивши 156 снарядів, застосувавши артилерію, міномети, танки, дрони та авіацію. По Чорнобаївці завдав ракетного удару.

На жаль, троє людей поранені.

07:42, 22 лютого1 160 бійців та літак: які втрати ворога на фронті

Росія втратила в Україні за останню добу 1 160 бійців, за майже два роки повномасштабної війни – 407 240.

Втрати ворога у техніці:

  • танків – 6523 (+7),
  • бойових броньованих машин – 12373 (+35),
  • артилерійських систем – 9867 (+41),
  • РСЗВ – 997 (+5),
  • засобів ППО – 680 (+2),
  • літаків – 339 (+1),
  • гелікоптерів – 325 (+0),
  • БпЛА оперативно-тактичного рівня – 7596 (+36),
  • крилатих ракет – 1903 (+0),
  • кораблів / катери – 25 (+0),
  • підводних човнів – 1 (+0),
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 12924 (+63),
  • спеціальної техніки – 1566 (+8).

07:38, 22 лютогоЯка ситуація на Миколаївщині

Окупанти 21 лютого спрямували FPV-дрон по селу Дмитрівка Куцурубської громади. Пошкоджено приватну автівку. Постраждалих немає.

Є поранена людина внаслідок атаки по селу Лимани Галицинівської громади. За попередньою інформацією, постраждала одна людина – їй допомогли на місці. Ворог зруйнував житловий будинок, пошкодив декілька прилеглих.

06:55, 22 лютогоРосія знову атакувала “Шахедами”

Окупанти знову вночі проти 22 лютого атакували Україну 10 “Шахедами” з району Приморсько-Ахтарська та протирадіолокаційною ракетою Х-31П з акваторії Чорного моря.

Вісім безпілотників знищено в межах Полтавської, Дніпропетровської, Запорізької та Харківської областей,
– відзвітували Повітряні сили ЗСУ.

06:52, 22 лютогоСитуація на фронті

За добу в Україні відбулось 64 бойові зіткнення. У Генштабі ЗСУ розповіли, яка ситуація на різних напрямках:

  • на Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж кордону в Бєлгородській області;
  • на Куп’янському напрямку ворог здійснив 3 спроби наступу в районах населених пунктів Синьківка та Табаївка Харківської області;
  • на Лиманському напрямку – Росія 6 разів атакувала наші підрозділи в районах населених пунктів Терни та Виїмка, що на Донеччині;
  • на Бахмутському напрямку – ЗСУ відбили 2 атаки російських окупантів в районах населених пунктів Кліщіївка та Майорськ Донецької області;
  • на Авдіївському – ЗСУ відбили 19 атак ворога в районах населених пунктів Степове, Ласточкине, Сєверне, Первомайське та Невельське;
  • на Мар’їнському напрямку – ЗСУ стримують ворога в районах Георгіївки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області, де ворог 14 разів намагався прорвати оборону наших військ;
  • на Новопавлівському напрямку – ЗСУ відбили атаку противника південніше Золотої Ниви, що на Донеччині;
  • на Запорізькому напрямку – наші бійці відбили 8 атак противника західніше Вербового та в районі Роботиного Запорізької області;
  • на Херсонському напрямку – ЗСУ продовжують утримання позицій та відбиття штурмів російських окупаційних військ.

06:13, 22 лютогоУ Росії знову “бавовна”

Російське міноборони знову повідомило, що в них було гучно. Зокрема, вони заявили, що нібито їхня “пе-ве-о” знищила безпілотник над територією Брянської області та ракету С-200 у Ростовській області.

00:11, 22 лютогоЗСУ ліквідували 60 окупантів на Херсонщині

Українські військові вдарили по ворогу, який зібрався ввечері 21 лютого на полігоні в Херсонській області.

Там проводили спільні заняття підрозділів 328 ДШП, 810 ОБрМП та 81 САП. Ймовірно, був уражений командирський склад та близько 60 бійців.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *