Євген Клопотенко радить готувати галушки на Різдво: рецепт

Різдвяні свята — гарна можливість пригадати споконвічні традиції та відшукати рецепти нашої автентичної кухні. Одна з них — галушки. Вони здаються простими, проте варіацій приготування цієї страви дуже багато, тож можна вибрати до душі. Освіторія.Медіа та кулінарний гурток у межах проєкту «Перша професія» побували на майстер-класі від Євгена Клопотенка. Разом із дітьми ми навчилися готувати традиційні галушки та спробували поєднати цікаві начинки для них. Тож ділимося рецептом.

Звідки взялися галушки

Рецепт цієї страви досить давній, ніхто точно не знає, коли вона з’явилася. Галушки готують у багатьох регіонах України, вони бувають різних варіацій: звичайні з тіста, картопляні, з бринзою або домашнім сиром. Їх подають з тушкованою капустою, салом, сметаною, смаженою цибулею, в киселі та навіть у квасу. Традиційно галушки могли бути окремою стравою або ж варили суп з ними.

Залежно від способу приготування, галушки є двох видів. Щипані — коли від тіста відщипують шматочки та варять. Рвані — коли тісто розкачують та нарізають на шматочки.

Традиційно українці готували галушки ледь не щодня, адже ця страва дуже поживна. І поряд з борщем є притаманною нашій кухні. Проте зараз галушки — скоріше екзотика, ніж буденність.

Рецепт галушок від Євгена Клопотенка

Що потрібно для приготування галушок:

  • 220 г борошна;
  • 1 ч. л соди;
  • дрібка солі;
  • 110 г кефіру;
  • 1 жовток;

Варіанти начинки:

  • пюре вареної моркви;
  • тушковане м’ясо;
  • смажений бекон;
  • сметана;
  • соняшникове насіння;
  • смажений горох;
  • горіхи;

Як готуємо:

1

Змішуємо просіяне борошно, сіль та соду. Додаємо до суміші кефір. Сода та кефір мають зреагувати, щоб дати ефект розпушення. Далі відділяємо жовток від білка та додаємо до тіста лише жовток.

2

Гарно замішуємо тісто, робимо це за допомогою подушечки долоні. Далі розкачуємо тісто у вигляді ковбаски, відщипуємо шматочки та кидаємо варитись в підсолений окріп. Варимо від 30 секунд до 1 хвилини, не довше.

3

Для начинки можна поєднати будь-які запропоновані варіанти. А якщо ви готуєте пісні галушки на воді для Святої вечері, то для начинки можна взяти заморожену вишню, чорницю, смородину з м’ятою.

Українська кухня — частина нашого ДНК

Євген Клопотенко, український шеф-кухар, ресторатор, співзасновник ресторану «Сто років тому вперед»

Українська кухня довгий час була схована від нас. Радянський союз чи росія називали наші страви своїми, бо вони хотіли, щоб українців не існувало як нації. Але наші традиційні страви є частиною нашого ДНК.

Галушки, наприклад, дуже проста страва. Але готуючи їх, ми робимо те, чого ніде у світі не було. Якщо поїхати до Польщі, Іспанії, Італії, Аргентини, Кореї — ніхто галушки не готує. Це є супер унікальна страва для нас.

Їжа є важливим елементом того, як ти себе називаєш. Якщо ти будеш щодня їсти сосиски, квашену капусту та пити пиво, то ти — німець. Їжа — досить проста річ, але вона тебе описує, говорить, хто ти такий. Тому якщо ти їси борщ, то всі знають, що ти українець.

Щоб бути українцем не потрібно щодня їсти вареники та борщ. Але важливо ставитися до наших традиційних страв з глибинною повагою. Тому що те, що ми готуємо, робить з простих людей нас людьми певної нації.

Галушки обов’язково треба готувати на Різдво, адже це частина нашої культури. А з начинкою можна пофантазувати, залежно від того, чи готуєте ви їх пісними, чи ні.

Прислів’я, приказки, фразеологізми про галушки

Про те, що галушки — давня страва говорить наша народна творчість. Ось кілька прикладів цікавих висловів про галушки та значення фразеологізмів

Чотири горшки та все галушки. — все однакове

Галушка та лемішка, а хлібу перемішка. — про те, що з галушками страви поживніші

3 попелу галушки не вдаються до юшки. — якщо щось не вийшло через погані обставини

Всипати на галушки. — суворо вилаяти

Лежить як галушка.— про ліниву людину

Як галушки з попелу. — несмачне або негарне

Поділитися цією статтею

Источник: www.osvitoria.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *