Цей термін ви, без сумніву, зустрічали на шпальтах преси, або чули з радіо- і телеефіру. Можливо, ви пропускали його повз вуха, а, може, намагалися без істотного результату розкрити цей незнайомий іменник. І в тому, й в іншому разі вам будуть корисно дізнатися декілька фактів про досі невідому цілющу речовину.
Що таке флавоноїди
У виготовленні лікарських препаратів вже багато десятиліть використовують феноли – ароматичні речовини, в складі яких присутні кисень і водень (оксиген і гідроген). Феноли відомі фармацевтам своїми дивовижними властивостями чинити вплив на клітини кісткової, хрящової та інших тканин.
І ось 1936 року медична світова спільнота дізнається, що окремий рослинний фенол, раніше відомий лише як барвник, виявив цілющу властивість. Він, як з’ясувалося, сприяє зміцненню ламких стінок кровоносних судин. Тоді для подібних речовин затвердили назву “вітамін P”. Вона протрималася аж до 1950-х років, коли виникла назва “біофлавоноїди”. А через чотири десятиліття, у 90-х роках, було відкрито й антиоксидантні властивості флавоноїдів, їхня здатність до нейтралізації вільних радикалів.
Що лікують флавоноїди
Найперша з відкритих лікувальних властивостей флавоноїдів – цілющий вплив на судини – залишається однією з найбільш відомих. Флавоноїди омолоджують капіляри, зменшуючи їх ламкість і проникні властивості, що суттєво покращує стан хворих на атеросклерозі – адже для багатьох із них це виявляється єдиним засобом привести до норми тиск крові.
Флавонові сполуки використовувалися при лікуванні алергічних захворювань (бронхіальна астма, анафілактичний шок) і таких серйозних недугів як інфаркт міокарда і цукровий діабет.
Крім того, флавоноїди здатні розширювати коронарні судини, тонізувати міокард (серцевий м’яз), запобігають надмірно інтенсивному згортанню крові й підвищують еластичність еритроцитів. Також вони відомі як спазмолітики (знеболювані при спазмах) і діуретики (мають сечогінну дію); їх використовують і як жовчогінні препарати. Флавоноїди ще й беруть активну учать у роботі нашого організму, який залюбки використовує їх антиоксидантні властивості.
Де містяться флавоноїди
Оскільки це рослинний фенол, то й шукати його слід саме в листі, квітках і ягодах. Їх містять в собі:
- Чорноплідна горобина (плоди);
- Глід (і цвіт, і плоди);
- Звіробій (трава);
- Смородина й порічки;
- Арніка гірська (настоянка з квіток зменшує біль від ран);
- Береза (листя);
- Чорна бузина (цвіт).
Завдяки флавоноїдам в цілительстві здавна відомі ромашка, хвощ, крушина, верес, розторопша, цвіт липи, листя підбілу, корінь петрушки, шишки хмелю, плоди каштану, корінь солодки та інші рослини.
Чи ми отримуємо флавоноїди з їжею?
Раніше панувало переконання, що біодоступність флавоноїдів із рослинної їжі вкрай недостатня: вважалося, що в кишківнику всмоктуються лише флавоноїди у вільній формі, які у природі зустрічаються геть нечасто. Проте, подальші дослідження, що їхня біодоступність суттєво залежить від джерела. Так, глікозиди (з цибулі) та рутизиди (з чаю) абсорбуються значно краще, ніж чистий кверцетин (аглікон). При порівнянні червоного вина, чорного чаю, цибулі та яблук було показано, що цибуля є найкращим харчовим джерелом кверцетину.
Поліфеноли зеленого чаю – потужний антиоксидант, що стоїть на одному щаблі з вітамінами C та Е. У міру наростання ступеня ферментації чаю (жовтий-червоний-чорний) зростає лише аромат, втім антиоксидантна активність – знижується.
Крім зазначених продуктів флавоноїди присутні в цедрі цитрусових, темному пиві, свіжій обліписі, чорному шоколаді (з місткістю какао 70% і вищою).
Флавоноїди в капсулах
Якщо ви теж прийшли до висновку, що харчових продуктів із вмістом флавоноїдів не так вже й багато, вам слід познайомитися з харчовими домішками, що містять їх. У цій армії найчастіше зустрічаються три найвідоміші флавоноїди: рутин, кверцетин і фізетин (фісетин).
Компанія Bluebonnet Nutrition рекомендує вживати рутин власного виробництва при захворюваннях серцево-судинної системи, ламкості судин і варикозі, внутрішніх та зовнішніх кровотечах, при підвищеному тиску й ослабленому імунітеті.
Кверцетин з Бромелайном від компанії Thorne Research призначають при ослабленому імунітеті, синдромі хронічної втоми й уповільненому метаболізмі. А також рекомендують як допоміжний засіб при лікуванні:
- Алергії, астми, сінної лихоманки;
- Тромбозу;
- Катаракти;
- Онкологічних захворювань;
- Хвороб серця і системи кровообігу;
- Вірусних інфекцій.
Вегетаріанські капсули Fisetin with Novusetin, розроблені лабораторією Doctor’s Best, містять в собі фізетин зі стебла токсикодендрона соковитого. Цей препарат також відомий як “Підтримка Мозку”, оскільки його рекомендують при зниженні активності головного мозку, проблемах із пам’яттю, зменшенні працездатності, а також при запамороченнях і занепаді сил.