Осінь — пора теплих вовняних шкарпеток, величезних пледів і, звичайно, смачних гарячих напоїв. Нижче наведемо рецепти найпопулярніших з них, які до того ж зміцнюють імунітет і допомагають легше протистояти застудним захворюванням.
Чай із шипшини та обліпихи
Ці ягоди — джерела вітаміну C. Доведено, що аскорбінової кислоти в них набагато більше, ніж у самих цитрусових. Обліпиховий чай і чай із шипшини підвищують імунітет, а також благотворно впливають на серцево-судинну систему.
Щоб приготувати смачний напій, ягоди шипшини та обліпихи потрібно потовкти у ступці, а потім залити окропом у термосі. Можна додати до смаку цукор або мед. Настоювати напій потрібно хоча би 60 хвилин. Насолоджуйтесь та зміцнюйте здоров’я!
Порада: шипшину й обліпиху можна комбінувати або використовувати окремо. Головне, вживати свіжий чай. Добре, що електричні чайники сьогодні дозволяють отримати кріп за лічені хвилини.
Цитрусовий чай з імбиром
Хто не пробував комбінацію цитрусових з пекучим імбиром, той багато втратив цієї осені. Час надолужуватись. Для приготування такого чаю можна використовувати різні цитрусові: лайм, лимон, апельсин, грейпфрут. Підходять як дольки, так і шкірка плодів.
Цитрусові та імбир можна використовувати в нарізаному вигляді або заздалегідь перемолоти в кашицю. Заготовки заливають окропом у чашці й настоюють 10 хвилин. За бажанням можна додати трохи меду, кориці або цукру.
Глінтвейн
Це традиційний осінньо-зимовий напій, але тільки для дорослих. Для приготування візьмемо:
- сухе червоне вино — 750 мл;
- мед — 2-3 столові ложки;
- яблуко червоне — 1 шт.;
- апельсин — 0,5 великого або один невеликий.
- гвоздика спеція — 12 шт.;
- кориця в паличках — 1-2 шт;
- ямайський запашний перець — 5 шт.
Для приготування вино виливаємо в каструлю й ставимо на повільний вогонь. У процесі кубиками або скибочками нарізаємо яблуко та апельсин. Разом із медом та спеціями додаємо їх у вино. Напій нагрівають до температури 80 °C, але не доводять до кипіння. Глінтвейн готовий.
Горобиновий чай
Горобина — джерело вітамінів A, Е, C, PP, групи B. Це найбільш імуномодулювальний напій осені. Горобина забезпечує енергією, нормалізує обмін речовин, зміцнює захисні сили організму. Для приготування необхідно подрібнити жменю ягід і залити окропом.
Порада: якщо хочете додати до напою мед, зробіть це, коли чай трохи охолоне. Пам’ятайте, що в окропі мед втрачає свої цінні властивості.
Осінній чай
Для приготування цього гарячого напою візьмемо:
- класичний Іван-чай — 3 чайних ложки
- яблуко — 1 шт.;
- кориця — 1 паличка;
- мед — до смаку.
Траву заливають окропом і настоюють 10 хвилин. У цей час нарізають часточками яблуко і заливають гарячим напоєм. Сюди ж опускають корицю, а на завершення — мед для смаку. Всі інгредієнти можна купити через сайт магазину Алло у Харкові.
Який би напій ви не вибрали, враховуйте особливості власного організму. За необхідності проконсультуйтеся з сімейним лікарем щодо правильного вибору.