Час на відновлення важливий для вчителів, адже протягом навчання вони віддають багато своєї енергії дітям. Тож, окрім гарного сну, подбайте і про заняття для душі. Забирайтеся під теплий плед, читайте книги, побудьте з рідними і приготуйте щось смачненьке. Зібрали для вас ідеї, як створити настрій затишку під час канікул.
Книги
Антологія
«Різдвяна класика»
Тут зібрані всі відомі твори про Різдво від українських авторів. Книга має два розділи. У першому — одвічна класика: Олена Пчілка, Панас Мирний, Гнат Хоткевич, Степан Васильченко. У другому — сучасники: Юрій Андрухович, Ганна Осадко, Тарас Прохасько та інші.
У книзі зібрана різдвяна проза — оповідання про саме свято й Святвечір. Їх написали різні люди в різний час, але всі твори об’єднує затишок українських традицій.
«Бог ніколи не моргає»,
Регіна Бретт
50 життєствердних уроків від авторки, яка здолала безліч труднощів: залежність, самотність материнства, тяжку хворобу. Вона розповідає про прийняття себе, прощення інших, мінливість та швидкоплинність життя. Авторка дає поради на щодень та вчить не здаватися навіть перед найбільшими труднощами.
Тож якщо вам здається, що життя складне, і Бог моргнув, коли ви народились, прочитайте кілька уроків від Регіни Бретт.
«Уроки хімії», Бонні Ґармус
Книга про сильну жінку Елізабет, яка у 1960-ті — часи зневаги до жінок та віктимблеймінгу — відстоює своє місце в науковому світі. Тоді в лабораторії жінок сприймали лише в ролі секретарок та не давали їм можливості для зростання. Проте Елізабет не здається й надихає ще тисячі жінок на саморозвиток та пізнання цього світу.
У книзі є і наука, і кохання, і виховання дітей, і нетипове кулінарне шоу. І, звісно, сильна жіноча воля. Розповідь примушує усміхатись, сумувати й місцями затамовувати подих.
Рецепти
Печемо булочки з корицею
Готуємо опару:
- 300 мл молока;
- 5 г сухих дріжджів (або 15 г пресованих);
- 20 г цукру;
- 150 г просіяного борошна.
Трішки підігрійте молоко, додайте цукор. Якщо дріжджі сухі, то їх потрібно об’єднати з борошном, якщо пресовані — з молоком.
З’єднайте молоко із цукром і борошно з дріжджами, перемішайте до однорідної консистенції. Накрийте рушником, приберіть опару на 30–50 хвилин у тепле місце.
Для тіста знадобиться:
- опара;
- 500 г просіяного борошна;
- 0,5 ч. л. солі;
- 2 яйця;
- 60 г цукру;
- 100 г вершкового масла;
- +100 г вершкового масла для начинки.
Посипка:
- 150 г цукру;
- 20 г кориці.
Готуємо тісто
Покладіть у миску яйця, цукор, перемішайте. Додайте сіль, опару та знову перемішайте. Додайте розм’якшене вершкове масло, борошно і замісіть тісто.
Перекладіть тісто в миску, накрийте рушником, залиште підходити в теплому місці на 1–1,5 години.
Формуємо булочки
Розкачайте тісто у формі прямокутника. Вийде приблизно 60х40 см. Викладіть на пласт тіста розм’якшене вершкове масло і рівномірно розподіліть його. Посипте масло сумішшю кориці та цукру.
Згорніть рулет, починаючи з більшого краю. Наріжте його за допомогою нитки на шматочки завтовшки 3–4 см. Краї тіста в кожної майбутньої булочки підгорніть під низ, щоб вони трималися, коли тісто підійде в духовці
Викладіть булочки на деко з пергаментом, накрийте рушником, залиште на 30 хвилин у теплому місці, щоб тісто знову підійшло.
Відправте булочки випікатися в розігріту до 180°С духовку на 20–25 хвилин.
Варимо солону карамель
Інгредієнти:
- 200 г цукру;
- 100 г масла;
- 180 г вершків жирністю від 30%;
- 1 ч. л. солі.
Як приготувати
Цукор насипте в сотейник або каструлю з товстим дном і розтопіть на маленькому вогні. Вершки нагрійте до утворення пари (але не доводьте до кипіння). Коли цукор стане янтарного кольору, повільно влийте в нього вершки та обережно розмішайте суміш.
Варіть на маленькому вогні від 4 до 7 хвилин залежно від того, яку густину ви бажаєте. Що довше варите, то густішою буде карамель.
Зніміть суміш з вогню та додайте до неї нарізане кубиками масло, розмішайте до однорідності. Потім посоліть.
Процідіть карамель через сито, щоб позбутися грудочок цукру. Та пробийте ручним блендером, щоб отримати гладеньку текстуру. Коли карамель схолоне, розлийте її в баночки та відправте до холодильника.
Творчість
Створюємо колаж зі спогадами про учнів
Роздрукуйте фото з учнями, випишіть їхні смішні фрази, перемоги, участі в олімпіадах та ваші плани на наступний семестр. Пригадайте спільні свята, участь у конкурсах та шкільних виставах.
Створіть плакат зі спільними спогадами, наклейте туди фото, прикрасьте малюнками чи коміксами. Такий колаж ви можете залишити собі на згадку або розмістити у своєму шкільному кабінеті. Учні точно оцінять цю красу.
Ведемо щоденник-артбук
Заведіть щоденник, присвячений святам та відпочинку. Малюйте там щодня те, що вразило, потішило та принесло гарні емоції. Це може бути щоденник спогадів або вдячності за маленькі життєві радості. Переглядайте свої малюнки час від часу та згадуйте з теплом кожен прожитий день.
Виготовляємо ароматичну свічку
Інгредієнти:
- 250 г соєвого воску;
- бавовняний або дерев’яний гніт;
- 20 г аромаолії на вибір;
- склянка;
- місткість для плавлення воску;
- кухонний термометр;
- спирт.
Як виготовити
Топимо віск на водяній бані на помірному вогні, не доводячи його до кипіння. Додаємо аромаолію та ретельно розмішуємо близько двох хвилин. Найкраще для цього використати дерев’яну шпажку. Олійка має добре поєднатися з воском.
Коли віск охолоне до 55°С, виливаємо його в склянку. Попередньо за допомогою невеликої кількості воску закріплюємо на дні гніт. Даємо свічці повністю охолонути та відрізаємо зайвий гніт, залишивши приблизно пів сантиметра.
Лайфхак: не переносьте свічку, доки віск повністю не схолоне, щоб у ньому не утворилося повітряних кишень.
Час із близькими
Пишемо святкові листи
Замість листівок у соцмережах зробіть їх власноруч та надішліть поштою своїм близьким. Розмалюйте листівки фарбами або зробіть аплікацію з вирізок, гілочок або бантиків. Напишіть душевні побажання всередині або улюблені вірші. Такі привітання розчулять ваших рідних значно сильніше, ніж повідомлення в месенджері чи дзвінок.
Влаштовуємо кіновечір
Замість попкорну хапайте миску мандарин та корисних солодощів і влаштовуйте посиденьки за фільмами та мультиками. Із друзями та рідними можна переглянути стрічки «Людина, яка винайшла Різдво» (2017), «Сім’янин» (2000), «Це дивовижне життя» (1946), «Різдвяні хроніки» (2018).
З малечею радимо переглянути мультфільми «Різдвяна історія» (2009), «Ґрінч» (2018), «Жах перед Різдвом» (1993), «Клаус» (2019).
Збираємося на настільні ігри
Замість стандартних «Еліасу» чи «Монополії» вибирайте веселі українські ігри. З ними ви зможете і порозважатись, і дізнатись багато цікавих фактів про Україну та видатних українців.
«Хто я in UA?» — розмовна гра з наліпками на лобі. На картках зображені персонажі, страви, різні об’єкти. І всі вони поєднані духом українства від давніх традицій до сьогодення. Суть гри в тому, щоб кожен учасник за допомогою запитань відгадав, що зображено на його картці.
«Як я цього не знав? Ukraine Edition» — гра-вікторина, що допоможе перевірити ваші знання про історію України, її культуру та географію. Всього на картках є 420 запитань про нашу батьківщину, а також відповіді на них. Гра примусить посміхатись, дивуватись і вигукувати «Як я цього не знав!»
Ідемо у віртуальний тур музеями
Якщо погода надворі погана і ви скучили за теплом, можна вирушити у віртуальний тур музеями просто неба. Тут ви походите літніми стежками й зможете роздивитися всі закутки музеїв через свій екран. Беріть на віртуальну прогулянку дітей або друзів, так буде веселіше.
Ви зможете відвідати онлайн:
- Мамаєву Слободу;
- Музей народної архітектури та побуту середньої Наддніпрянщини;
- Запорізьку Січ;
- Музеї архітектури та побуту в Ужгороді та Києві;
- Музей народної архітектури та побуту «Шевченківський гай»;
- Резиденцію Богдана Хмельницького.
Поділитися цією статтею
Источник: www.osvitoria.media