Анастасія Кучеренко, Олександр Бойко
Поліські ліси багаті корисними ягодами. Одна з них журавлина. Кінець осені найкращий період збору цієї вітамінної бомби. Журавлину закривають та додають в чай, але найкраще вона смакує в перетертому вигляді. Рецепт “еліксиру здоров’я” добре знають на Дубровиччині.
Журавлина в нас росте в лісі. На болоті, лайдацька гора. Ми там збираємо.
Корисна, трішки кислувата – її називають природними ліками. Пані Ніна готує вітамінний еліксир з ягід, кожного року. Господиня розповідає, журавлина приготована за цим рецептом найкраще зберігається.
Беремо журавлину та перетираємо із цукром у ступці. Сама настояща аскорбінова кислота. Або тримаємо у воді. бо без води вона чорніє, як без води довго, – розповідає Ніна Рабчевська.
Добре, ретельно перетерли – і лікувальний смаколик готово. Також, пані Ніна розповідає, про користь Поліської чорниці.
В нас в лісі вельми багато чорниць. Ми їх і закриваємо, і заморожуємо, варення в пироги. Найкращі булочки з чорницями. Найкраще густий джем робити з ранніх чорниць. Бо потім в них багато води. Получається рідше.
Господиня додає, всі ягоди корисні, якщо вживати їх у міру.
Источник: www.rivne1.tv