Хочеш працювати – плати данину: бухгалтер-практик про стосунки податкової з бізнесом

Хочеш працювати – плати данину: бухгалтер-практик про стосунки податкової з бізнесом

Бухгалтер-практик про стосунки податкової з бізнесом

Податкова перетворилася на приватну компанію, що керується у ручному режимі і прибутки якої – це хабарі від підприємців, які змушені їх сплачувати, аби продовжувати свою діяльність. Таку думку про взаємодію податкової та бізнесу у коментарі УНН висловила бухгалтер-практик Олена Синюк.

На її думку, дії податкової націлені на знищення легального бізнесу та поширення корупції.

“Наша податкова система перетвориласяна таку собі приватну компанію, якою керують у ручному режимі, а прибуток цієї компанії – це хабарі, які вимагають не соромлячись, викликаючи керівників компаній на “килим для бесіди”. Хочеш працювати – плати данину, або твій бізнес знищать блокуваннями і перевірками” – вважає Синюк.

З ФОПами, за її словами, ситуація не краще.

“Я сама нещодавно мала ситуацію, коли податківець надзвонював моєму клієнту-ФОПу, погрожуючи перевіркою, при цьому не надаючи жодних документів (хоча мав би бути наказ на перевірку), наполегливо пропонував зустрітися десь поза межами податкової, щоб поговорити і “розійтись мирно”, тобто схилити до хабаря. Підготувала для мого клієнта-ФОПа офіційні скарги на ці дії податківця. Результату немає досі, тобто ситуацію намагаються затягнути, сподіваючись, що я теж забуду. Але ні, скарги будуть і далі”, – розповіла бухгалтер.

Лише в жовтні податкова заблокувала понад 5 млрд обігових коштів шляхом зупинки реєстрації накладних20 грудень 2023, 12:55 • 146742 перегляди

Синюк вважає цілком виправданим твердження, що вся податкова у ручному режимі керована нардепом, головою профільного комітету ВР Данилом Гетманцевим.

“Чого тільки вартує блокування накладних та ситуація навколо касових апаратів для ФОПів. Це внутрішній ворог, який працює явно не для процвітання економіки і навіть не знає законів. (…) Навіть щодо визначення “розрахункова операція”, з точки зору пана Данила, це все, що має розрахунки. Але ж закон про РРО дає чітке визначення:

“розрахункова операція – приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки – оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця”.

Це яскравий факт того, що немає ніякого значення, що пише в законі, якщо у пана Данила є своє бачення, то податкова буде виконувати саме його бачення, а не те, що пише в законі. Для чого нам тоді закони? Питання риторичне”, – каже Синюк.

Ситуацію з блокуванням податкових накладних бухгалтер характеризує як “суцільний жах”.

Блокування податкових накладних: в абсолютній більшості випадків податкова програє в судах за позовами бізнесу19 грудень 2023, 06:56 • 143865 переглядiв

“Дуже багато необґрунтованих блокувань. Навіть коли компанія-імпортер, тобто сплачує ПДВ уже при розмитнені, усе одно багато накладних блокується, бо код товару входить у ризикові. Але ж де тут ризик, якщо товар офіційно пройшов розмитнення і офіційно сплачено ПДВ? Ця компанія була змушена перейти на продаж неплатникам ПДВ, бо гуртові покупці-платники ПДВ не хочуть працювати з такою компанією, щоб самим не потрапити у ризикові”, – описує ситуацію Синюк.

Ще один приклад, який навела бухгалтер, коли компанія судиться роками щодо розблокування ПДВ, втратила багато коштів через претензії від покупців, робота фактично зупинена, компанія всі суди виграла, але податкова все одно не виконує рішення суду, тобто не розблоковує накладні. “Тобто ми нібито йдемо у Європу, хочемо мати розвинену країну, у той же час податкова може дозволити собі не виконувати рішення суду. Виходить, що податкова вище судової системи? А чому? Бо податківці знають, що їм нічого за це не буде, бо вони мають таку вказівку “зверху” (знову про ручний режим), а от бізнес страждає”, – обурюється бухгалтер.

Вона навела ще один, на її думку, повністю абсурдний приклад.

“Компанія надає електровимірювальні послуги, купує розхідні матеріали, а їй блокують майже всі накладні, бо немає достатньо товару на залишках. А звідки візьметься цей товар, якщо мова про послуги? Це ж повний абсурд”, – каже Синюк.

Вона наголошує, що на “всі ці танці з бубном навколо ПДВ” бізнес змушений витрачати багато часу.

“Замість того, щоб займатися розвитком бізнесу чи якоюсь поточною роботою, доводиться сканувати тисячі (я не жартую, саме тисячі) документів, грузити їх з 30-го разу у кабінет, бо система постійно висне, щоб потім отримати відмову, бо нібито немає якогось документу, а я потім заходжу у свої документи, і там є цей документ, просто інспектор “не помітив” його, а фактично навіть не дивився, просто виконує план по відмовах платникам. І знову згадується ручний режим”, – каже Синюк.

За її словами, їй відомо, що надаються послуги за розблокування податкових накладних за певний відсоток, або ж зняття статусу ризикової з компанії через “своїх податківців”. Синюк каже, що і сама стикалася з такими пропозиціями, а після відмови з боку підприємства – компанії просто не давали працювати.

“У колег є “свої податківці”, які прямо кажуть, коли можна реєструвати накладні, а коли – ні. Тобто розумієте, що Податковий кодекс і закони собі просто існують, але не для податкової. На перевірках інспектори, не соромлячись, називають суму хабаря, влаштовуючи просто рекет. Потім пан Данило показує нам графіки і розказує як бореться з корупцією, а фактично бореться з тими, що недостатньо заплатив. Ось такі реалії”, – каже Синюк.

За словами бухгалтера, найчастіше з проблемами стикаються реально працюючі компанії, які отримують дохід та сплачують податки.

“Податкова бачить, що такі компанії можна “доїти”, а перепрошую “щипати як гусей”, як кажуть відомі політики (відсилка до вислову Гетманцева: “Що таке правильне оподаткування? Це мистецтво общипувати гусака так, щоб він не кричав” – ред.). Виробники та імпортери також страждають, бо в них немає так званого “вхідного” ПДВ від “неризикових” постачальників”, – пояснює Синюк.

Ручний Сокур Гетманцева: чим колишній помічник голови фінансового комітету ВР займається у податковій15 грудень 2023, 08:56 • 369738 переглядiв

Фахівець каже, що ситуація може змінитися лише, якщо податковою політикою займатимуться саме практики, які розуміють, як працює бізнес.

“Бо поки цим займаються теоретики, які живуть в ідеальному світі з рожевими поні – легальний бізнес в Україні вимре. Думаю, що пан Гетманцев і його посіпаки роблять все, щоб знищити саме легальний бізнес, який пережив ковід, війну, а методи пана Гетманцева з дуже великою ймовірністю, на мою думку, не переживе”, – вважає Синюк.

Бухгалтер, яка щодня стикається з несправедливістю та неправомірними діями щодо бізнесу, вирішила боротися законними методами, які надані громадянам. Тому вона створила петицію за звільнення Гетманцева з посад керівника податкового комітету ВР – https://itd.rada.gov.ua/services/petition/index/?id=11809.

“Громадяни мають право висловлювати свою позицію у вигляді петицій. Що ми маємо зараз? Голоси видаляються сотнями, профілі користувачів зачищають також. Я подавала скарги на таке свавілля. Ось вам ще один приклад ручного керування”, – заявила Синюк.

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *