Жодних незручностей для людей: депутати та екологи переконалися, що резервуар для зберігання технологічних вод на Вінниччині зводитимуть за міжнародними стандартами

Жодних незручностей для людей: депутати та екологи переконалися, що резервуар для зберігання технологічних вод на Вінниччині зводитимуть за міжнародними стандартами

Нове водосховище технічної води у Вінницькій області, Україна, відповідатиме міжнародним стандартам і не завдасть шкоди місцевим жителям та навколишньому середовищу, запевняють чиновники та екологи.

Резервуар технологічних вод, який планують звести у селі Тростянчик Вінницької області, відповідатиме усім міжнародним стандартам, і не нестиме жодної шкоди для людей та навколишнього середовища. У цьому мали змогу переконатися депутати Вінницької обласної ради та представники Спілки екологів України, які відвідали аналогічний об’єкт Вінницької птахофабрики у Ладижині. Про це на своїй сторінці у соцмережі повідомив депутат Вінницької облради Євгеній Шаповалов. Деталями поїздки її учасники поділилися в ексклюзивних коментарях УНН.

Деталі

У своєму дописі Євгеній Шаповалов зазначив, що створений об’єкт призначений для сезонного зберігання технологічної води, яка буде використовуватись як рідке органічне добриво для зрошення та підвищення урожайності полів. Вода перед потраплянням у резервуар проходить біогазову очистку, а сам резервуар представляє собою заглиблення у землі з щільною гумовою мембраною, яка нагадує грілку.

У коментарі УНН Шаповалов розвіяв усі побоювання мешканців Тростянчика.

“По-простому скажу, для мене було ключове питання – чи є запах чи немає. Я запаху не відчув. Був на місці експерт, він давав свої коментарі – всі технології дотримані. Я вважаю що це промисловий об’єкт, який побудувався за кращими стандартами, світовими, тому якихось застережень особисто я не побачив. На експертну думку прокоментовано що ніяких загроз немає. Немає ніяких запахів і ця мембрана – там дуже щільний пластик. Тому ніяких загроз там точно нема”, – зазначив Шаповалов.

Пояснив депутат і свою позицію щодо необхідності розпуску робочої групи облради щодо будівництва у Тростянчику. Переконаний, що її створили виключно з політичних мотивів. 

“На початку роботи комісії я хотів розібратися у ситуації, але дивлюся що деякі колеги розбиратися не хочуть. Деякі громадські організації, афілійовані з моїми колегами по облраді, починають розмови про зраду. Тому просто використали комісію як інструмент внутрішньо-політичної боротьби, яка триває постійно в Тростянецькій громаді. Я вважаю що там політична складова превалює над всім.

До того ж хочу зауважити щодо цього візиту на об’єкт. Я в листопаді зробив депутатське звернення, почекав поки мені прийде відповідь з птахофабрики, і потім у робочому режимі ми зідзвонювались і домовлялися. Тобто я бюрократію всю ці зберіг. Це показник того, що є нормальна комунікація і готові іти на зустріч. А коли як мої колеги заїхали туди наскоком щоб зняти той сюжет… Думаю, відповідь про за ангажованість очевидна”.

Думку про розпуск робочої групи після візиту на об’єкт у Ладижині підтримує і депутат Вінницької облради Роман Квітко.

“Я був на даному об’єкті, ініціативу колеги розформувати робочу групу також підтримую, так як не бачу доцільності в її подальшій роботі, об’єктивності цієї роботи. 

На мій погляд питання має вирішуватися на місці, людьми. І якби людей вивезли на об’єкт  і дали можливість ознайомитися із подальшою роботою об’єкта – як він буде функціонувати, думаю що люди зрозуміли б що ніякого смороду і негативного запаху там немає”.

Те, що резервуар технологічних вод, який планують звести у Тростянчику, відповідатиме усім міжнародним стандартам підтверджує і голова Спілки екологів України Віктор Булгаков.

“В цілому, якщо говорити про світовий досвід і європейський в тому числі при умові різних способів біологічного знезараження, гною та посліду – ця технологія, яка запропонована і в принципі вже впроваджується, передбачає ефективну роботу по забезпеченню екологічних стандартів в рамках або відносно стандартів ISO – 2009, 2001, є новіші, але вони передбачають правильну утилізацію таких відходів, таких як курячий послід. Це те що мені особисто вдалося побачити.

Зараз будуть ще додаткові обстеження, але вони є позитивними з точки зору застосування. 

Якихось значних, або взагалі джерел забруднення – ми говоримо про грунт, воду, повітря – немає. Можуть бути локально погодні умови, які спровокують або дадуть щось аномальне з точки зору норм. Але ми говоримо про відповідність і про дотримання”,  – зазначає еколог.

Контекст

В Тростянчику планується будівництво технічного резервуару для зберігання технологічних вод.

Об’єкт споруджуватиме відома в Україні компанія МХП.

“Це не відстійник, це не якась очисна споруда. Це виключно резервуар для зберігання технологічних вод. Його призначення – сезонне внесення органічних добрив.

Резервуар з точки зору його виконання чи конструктиву – це герметична ємність, яка складається з шарів поліетилену високої щільності. І, окрім самої ємності, ми ніяких очисних відстійників не планували, не плануємо і не будемо планувати будувати. Хочу це зазначити, бо я багато від кого чую саме про відстійники”, – пояснював заступник директора будівництва ПРАТ “МХП” Ігор Москалець.

Проти спорудження в Тростянчику герметичного резервуару активно виступає депутат обласної Ради Ігор Хміль, який активно лобіював створення робочої групи.

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *