МОУ на початку повномасштабної війни доводилося залучати фірми-посередники для закупівлі боєприпасів за кордоном – експерт

Шукаєш правду?

Долучайся до нашого Telegram-каналу!

МОУ на початку повномасштабної війни доводилося залучати фірми-посередники для закупівлі боєприпасів за кордоном – експерт

На початку повномасштабного вторгнення Україна була змушена залучати посередницькі фірми, переважно українські, для закупівлі боєприпасів за кордоном, оскільки деякі країни не хотіли підписувати контракти через побоювання, що Україна може програти війну.

Деякі країни на початку повномасштабного вторгнення не хотіли укладати контракти на продаж боєприпасів з міністерством оборони України, тому до цього процесу доводилося залучати фірми-посередники, насамперед українські. Про це в ексклюзивному коментарі УНН заявив голова Українського центру безпеки та співпраці Сергій Кузан.

Раніше МОУ у відповідь на запит УНН повідомило, що з 2022 року подало понад 100 позовних заяв до судів через невиконання контрактів на постачання зброї та боєприпасів для армії. 

“Напряму досить часто не вдається купувати у держави. Доводиться використовувати фірми-посередники, насамперед українські. Наприклад, деякі країни на початку повномасштабного вторгнення не хотіли укладати контракти з міністерством оборони України на продаж боєприпасів, адже побоювалися, що наша країна програє війну і за них ніхто не заплатить. Тоді контракти підписували компанії-посередники”, – сказав експерт.

Залучення посередників до контрактів на закупівлю снарядів для ЗСУ треба приймати як необхідний елемент гри – експерт27 березня 2024, 12:32 • 143375 переглядiв

Використання фірм-посередників було вимушеним кроком МОУ, проте, за його словами, ця схема мала певні ризики, зокрема загрозу зривів контрактів.

“Єдиний вихід, щоб країни-партнери України закуповували ці снаряди для нашого війська. Наприклад, як це відбувається зі сербськими снарядами калібру 122-мм, нового зразка, ER Grad 2000 для РСЗВ. В Сербії їх купують треті країни та передають нам”, – пояснив Сергій Кузан.

Він додав, що для закупівлі боєприпасів для України може бути залучено багато країн-партнерів, у першу чергу – це країни Європи.

Додамо

Україні важко закуповувати вкрай необхідні для армії снаряди, адже ринок озброєння дуже специфічний та працює як велика монополія, де основні гравці знають одне одного. До того ж, росія створює проблеми на світовому ринку, щоб Україна не могла купувати зброю та боєприпаси, особливого радянського зразка. Зокрема, країна-агресор використовує свій вплив на Балканські країни, де досі є склади з таким озброєнням.

Крім того, експерти в коментарях УНН повідомляли, що на початку повномасштабного вторгнення МОУ через критичну необхідність вимушене було укладати контракти з усіма компаніями, які заявляли про те, що зможуть поставити снаряди.

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *