Рішення Верховного суду у справі обвинуваченого у серії замовних вбивств агента фсб Шепелева шкодить іміджу України – політолог

Рішення Верховного суду у справі обвинуваченого у серії замовних вбивств агента фсб Шепелева шкодить іміджу України – політолог

Рішення Верховного Суду України змінити вирок екс-депутату Олександру Шепелєву, звинуваченому в замовних вбивствах і державній зраді, було розкритиковано як таке, що завдає шкоди іміджу країни, і викликало заклики до судової реформи.

Рішення Верховного суду у справа обвинуваченого у серії замовних вбивств та держзраді ексдепутата-шпигуна Олександра Шепелева про його втечу з-під варти шкодить іміджу України. Тому Верховний суд України слід реформувати й очистити від суддів, що грубо порушують законодавство й підривають довіру до судової гілки влади. Про це в ексклюзивному коментарі УНН завила політолог Олександра Решмеділова.

Судді Верховного суду В’ячеслав Маринич, Володимир Король та Алла Макаровець розглянули касаційну скаргу захисту на вирок по справі Шепелева, змінили йому вирок й намагались відпустити на волю по справі підкупу й втечі з СІЗО. Прокурор оскаржила дії суддів Верховного суду у ВРП.

Це насправді не просто шкодить іміджу держави, це внутрішня диверсійна робота, глибинна, якщо виявляються такі моменти (як зі справою Шепелева – ред.)… Якщо ми встановлюємо факти співпраці з агресором, якісь там зв’язки тощо, тут має працювати розвідка, безпосередньо вичищати це все. Але загалом до судів, хочу наголосити, треба глибинно відновлювати довіру, бо вони виносять рішення, які мусять виконувати громадяни. На всіх рівнях. Якщо до них немає довіри, до судів і суддів, то про що ми тоді говоримо? Немає легітимності й люди просто будуть саботувати ці рішення, або вони будуть перекидатися з інстанції в інстанцію і просто затягувати роками рішення, коли вже всі забули про що той розгляд

 – сказала Решмеділова.

Вона додала, що опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) показує, що суди й прокурори мають найнижчий рівень довіри серед суспільства.

“Це вже реальні проблеми. Така коренева система розповсюдилася, що це не викорінити ні за пів року, ні за рік – десятиліттями треба це робити, але це не означає, що цього не потрібно робити”, – зазначила Решмеділова.

Вона нагадала, що реформа судової системи загалом – це одна з ключових, яка стоїть на порядку денному вже умовно декілька політичних циклів.

“Реформа Верховного суду – це один із важливих елементів, тому що туди спускаються найбільш важливі, навіть резонансні справи”, – сказала Решмеділова.

Вона підкреслила, що реалізувати європейські прагнення України без судової системи, що працює, неможливо й ні про яку демократію говорити не вдасться.

“Тобто це має бути не кульгава гілка влади, а повноцінна третя гілка влади – законодавча, виконавча і судова” – зазначила політолог.

Нагадаємо

Раніше з’ясувалося, що Шепелев був цінним для росії, адже був агентом російських спецслужб. Про це свідчать документи, написані ним власноручно. Зокрема пояснювальна записка директору фсб. Також підтвердженням є його активна позиція щодо виправдання російської агресій й анексії Криму, яку він висловлював під час спілкування із представниками фсб. 

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *