Що приховує в собі легендарна Батьківщина-матір у Києві (Фото/Відео)

За 39 років експлуатації вертикальний нахил найвищої монументальної скульптури в Європі, “Батьківщини-матері” в Києві, відхилився від норми лише на один сантиметр. При цьому, творці скульптури дали їй гарантійний термін приблизно до 2130 р.

Про це в інтерв’ю виданню УП повідомив директор Національного музею історії України у Другій світовій війні Іван Ковальчук.

За розрахунками радянських проектувальників, архітекторів і будівельників, які споруджували скульптуру, монумент може витримати землетрус до 9 балів.

В його основі, величезному бетонному колодязі глибиною 17,3 м, розташований металевий стовп. Висотою приблизно 42 метри, він ніби нанизує скульптуру і за допомогою спеціальних балок забезпечує її стійкість.

Кожні три місяці сюди спускається фахівець, щоб перевірити елементи підземної конструкції і подивитися, чи не проникають чи всередину грунтові води. Кажуть, що серйозних затоплень колодязя за всі роки не було, – пишуть журналісти.

Ковальчук зазначив, що за 39 років у Нацмузеї історії України в Другій світовій війні побували 30 млн відвідувачів. У 2019 р. подивитися на монумент прийшли 800 тис. людей.

З них 26 тис., за підрахунками інструктора Костянтина Лебедя, побували на нижньому майданчику (36,6 м), ще 1600 осіб піднялися на позначку 91 м (всередині лівої руки, що тримає щит).

Відзначимо, що вже кілька років влада багато разів піднімала питання про демонтаж радянського герба зі щита. Однак цю процедуру назвали складною та дорогою.

У самому музеї закликали спочатку зробити експертні висновки вчених про те, чи не вплине демонтаж символіки на стійкість Батьківщини-матері.

Раніше “Столичний регіон” писав, що на Азовскому морі українці рятуються від карантину.

Хочеш дізнаватися новини Києва першим? Підписуйся на телеграм-канал t.me/stolychnyiregion

Источник: www.stolychno.news

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *