Верховний Суд необхідно очистити від суддів, які себе скомпрометували – нардеп

Верховний Суд необхідно очистити від суддів, які себе скомпрометували – нардеп

Нардеп вважає, що Верховний Суд необхідно очистити від суддів, які себе скомпрометували

Верховний Суд потрібно очистити від суддів, які себе скомпрометували. Проте до реформи потрібно підійти зважено, і профільний парламентський комітет над цим працює. Про це в ексклюзивному коментарі УНН заявив голова підкомітету з питань організації та діяльності адвокатури, органів надання правової допомоги комітету Верховної Ради України з питань правової політики Володимир Ватрас.

“Моя особиста думка полягає в тому, що Верховний Суд, який на сьогодні створений, він був створений відповідно до закону про судоустрій і статус суддів, і ті обставини що окремі судді Верховного Суду себе скомпрометували в кримінальних правопорушеннях, не свідчать про те, що весь склад суду корумпований, і те, що там немає справедливих, розумних і гідних людей. Але, безумовно, ми маємо реагувати на такі скажені факти, які мали місце, стосовно ситуації із Князевим й іншими суддями, ну і, мабуть, потрібно залучати іноземних експертів, громадськість для того, щоб перезавантажити цей орган”, – заявив Ватрас.

На його думку, реформа Верховного Суду може тривати не рік і не два, адже Україна повинна напрацювати механізм разом з міжнародними партнерами.

“Питання щодо реформи дуже складне, особливо у воєнний час, але ми маємо ним займатися… Так, (реформа – ред.) потрібна і, безумовно, зважена. Треба зберегти професіоналів”, – додав Ватрас.

Коментуючи рішення колегії суддів Верховного Суду, які змінили вирок обвинуваченому у серії замовних вбивств та держзраді екдепутату – агенту фсб Олександру Шепелеву й намагалися відпустити його на свободу, Ватрас зазначив: “Тут треба, щоб правоохоронці викрили таких осіб і притягнули до відповідальності. У судовій системі мають бути професіонали – люди з великим досвідом, з бездоганною репутацією, яким ми довіряємо вирішення долі людини чи юрособи. Тому зрозуміло, що ми маємо прискіпливо ставитися до добору, ну і, безумовно, має працювати правоохоронна система, яка повинна карати (таких осіб, як Шепелев – ред.)”.

Водночас, депутат зазначив, що не дотичний до справи Шепелева, тому не може коментувати цей кейс.

“Я не дотичний до справи (Шепелева – ред.), щоб коментувати конкретний кейс, але ми говоримо про те, щоб прибрати тих суддів, які себе скомпрометували. Реформувати потрібно. І ми на комітеті, повірте, працюємо над цими питаннями і практично кожне засідання підкомітету з питань правосуддя – ми про це говоримо, говоримо про це і на робочих групах, будемо робити все можливе, щоб змінити ситуацію на краще”, – підкреслив Ватрас.

Нагадаємо

Колегія Верховного Суду змінила вирок Шепелеву у справі втечі з-під варти й намагалася відпустити його на свободу. Судді В’ячеслав Маринич, Володимир Король та Алла Макаровець вирішили закрити один з епізодів справи, який стосувався підкупу, через, на їхній погляд, недостатню кількість доказів. Через це майно екснардепа не конфісковуватимуть. Хоча, як зазначають експерти, опитані УНН, судді ВС не мали права безпосередньо досліджувати будь-які докази.

Окрім того, судді зарахували у строк відбутого покарання термін перебування Шепелева в СІЗО рф. У рф він був затриманий за екстрадиційним запитом України. Через рік росія відмовилася видати екснардепа-втікача Україні, посилаючись на загрози власній національній безпеці. Виявилося, що Шепелев цінний для росії, бо був агентом фсб та гру.

Колегія Верховного Суду також скористалася “законом Савченко” і зарахувала Шепелеву у строк відбування покарання його перебування в СІЗО за обвинуваченням в інших справах.

Прокурор оскаржила дії суддів Верховного Суду у ВРП.

За автоматичним розподілом скаргу у справі Шепелева розглядатиме перша в історії суддя-член ВРП, яка воювала на фронті проти рф, Олена Ковбій.

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *