“Америка повернулася”, “поганий день для Путіна”: як у світі реагують на допомогу Україні

Коротка версія новини

  • Палата представників США підтримала надання Україні пакета допомоги у розмірі понад 60 мільярдів доларів, що викликало позитивні реакції та підтримку у світі.
  • Більшість світових політиків висловила підтримку цьому рішенню, вважаючи його історичним та необхідним кроком у протистоянні російській агресії.
  • Українські посадовці висловили вдячність за цю підтримку, підкресливши важливість глобального лідерства Америки.

Допомога від США критично важлива для України / Колаж 24 Каналу

00:00

У суботу 20 квітня, як і очікувалося, Палата представників підтримала надання Україні пакета допомоги. Востаннє США виділяли допомогу нашій державі у 2023 році, Україна пів року чекала на позитивне рішення. 24 Канал зібрав найцікавіші реакції світової спільноти.

Голосування вже назвали історичним. За понад 60 мільярдів доларів для України проголосували 311 конгресменів – більше, ніж очікували. У залі цитували Шевченка та махали синьо-жовтими прапорами, Майк Джонсон навіть зробив зауваження.

Що про це говорять у світі

Більшість топполітиків назвала рішення довгоочікуваним і висловила сподівання, що Сенат не забариться з розглядом документа (воно має відбутися у вівторок 23 квітня). А ще всі впевнені: Путін програв, цивілізований світ на боці України.

Єнс Столтенберг привітав рішення Палати представників.

Україна використовує зброю, надану членами НАТО, щоб знищити військовий потенціал Росії. Це робить усіх нас безпечнішими в Європі та Північній Америці,
– наголосив він.

“Це чіткий сигнал Кремлю: ті, хто вірить у свободу і статут ООН, продовжуватимуть підтримувати Україну та її народ”, – написав Шарль Мішель.

Жозеп Боррель назвав цю підтримку трансатлантичною і необхідною для того, щоб протистояти російській агресії.

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Камерон згадав господаря Кремля. “Якщо Путін сумнівався в рішучості Заходу підтримувати Україну, це демонструє йому, що наша спільна воля непохитна. З цією підтримкою Україна може перемогти – і переможе”, – запевнив він.

Україна заслуговує на будь-яку підтримку, яку вона може отримати проти Росії. Тепер ми просимо Сенат США проголосувати якнайшвидше, оскільки на кону життя людей. Трансатлантичні союзники єдині в підтримці свободи і демократії,
– висловилася Урсула фон дер Ляєн.

Яскравими були реакції і сусідів України:

  • “Краще пізно, ніж занадто пізно. І я сподіваюся, що для України ще не запізно” (Дональд Туск);
  • “Історичні рішення змінюють історію. Добре, що ти повернулася, Америко” (очільник МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс);
  • “Ця важлива підтримка зміцнить Україну проти агресії та посилить регіональну безпеку” (Мая Санду);
  • “Тільки разом ми можемо зупинити агресію Росії проти України, свободи і демократії. Але і Європа повинна робити більше” (міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський).

А як реагують в Україні

Дмитро Кулеба подякував конгресменам за рішення та підкреслив: вони зробили правильний вибір, адже Америка підтвердила своє глобальне лідерство.

Поганий день для Путіна. Поганий день для будь-кого, хто наважився повірити, що Америка може похитнутися, коли йдеться про захист того, що і кого вона відстоює,
– написав він.

Володимир Зеленський і Денис Шмигаль також удячні за рішення. А от у Росії вже пригрозили наслідками, причому доволі фантастичними – аж до громадянської війни у США.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *