Антибулінгове законодавство потребує змін, – омбудсмен

Необхідно розширити відповідальність педагогів та керівників закладів освіти, визнаних судом винними за вчинення ними булінгу.

Про це написав освітній омбудсмен Сергій Горбачов на своїй сторінці у Facebоok.

За словами омбудсмена, необхідно запроваджувати більш рішучі дії для захисту учнів, які постраждали від булінгу.

«Бо зараз склалася доволі небезпечна ситуація, коли вчитель або керівник закладу освіти визнані винними у вчиненні булінгу, але продовжують працювати з тими ж дітьми», – зазначив Сергій Горбачов.

Він поінформував, що наразі, якщо суд ухвалив рішення про провину, булер несе адміністративну відповідальність у вигляді штрафу або громадських робіт. Але закон не забороняє педагогам або керівникам обіймати й надалі свої посади чи не допускати брати участь у конкурсі на посаду керівника закладу освіти.

«Тому вважаю за потрібне визначити в законодавстві зобов’язання понижувати категорію, позбавляти педагогічних та почесних звань, надбавок та премій тих педагогів, яких суд визнав винними в булінгу», – підкреслив Сергій Горбачов.

Також освітній омбудсмен наголосив на необхідності юридичного захисту усіх здобувачів освіти, адже повнолітні учні та студенти не підпадають під дію законодавства про булінг, і захистити їх, використовуючи закон про протидію булінгу, наразі неможливо.

«Друга ініціатива, на якій ми вже неодноразово наголошували – це юридичний захист від булінгу не лише неповнолітніх, а й повнолітніх здобувачів освіти. Адже наразі визначення булінгу обмежується словами «малолітній» та «неповнолітній», що позбавляє студентів закладів вищої освіти правового захисту від булінгу, оскільки більшість студентів є повнолітніми», – пояснив Сергій Горбачов.

булінг

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *