“Бачу світло в кінці тунелю, не розумію його довжину”: політолог про політичні баталії в США

Впродовж кількох місяців в США не можуть дійти згоди щодо виділення Україні допомоги в розмірі понад 60 мільярдів доларів. Однією з причин цієї затримки є передвиборча кампанія в США та протистояння демократів та республіканців.

Політолог Олег Лісний розповів 24 Каналу, що Сполученні Штати наразі переживають складний період, коли загострився між партійний конфлікт. Водночас американські політики мають схаменутися та згадати, що США є світовою супердержавою.

Щось йде не так

Він зазначив, що США завжди відрізняв від України та інших держав світу, від яких не залежить світопорядок, один важливий чинник. Коли у Сполучених Штатах виникає щонайменша загроза їхньому статусу супердержави, тоді політикум об’єднується та повертає цей статус. Це відбувалось неодноразово. Однак в нинішній ситуації щось йде не так.

Внутрішньополітичний порядок денний домінує, та в деяких моментах він є ірраціональним. Невідома кінцева мета тих, хто вчиняє такі дії. Якщо вона є, на думку Лісного, тоді і логіка є. Однак відбувається те, що ситуація постійно відкочується назад, вона перебуває в русі. Проте цей рух – не вперед і не назад, а є топтанням на місці.

Проте я залишаюсь оптимістом. Бачу світло в кінці тунелю, не розумію його довжину. Зрештою Україна має отримати допомогу від США. Проте те, що відбувається в Сполучених Штатах зараз, схоже на танок, який виглядає так: один крок вперед, два назад,
– наголосив Олег Лісний.

Для обох політичних сил і для американців, впевнений політолог, статус супердержави, яка розв’язує проблеми, все ж таки щось означає.

“Якщо помиляюсь, тоді історія буде не дуже приємною. Однак як сказав колись Вінстон Черчилль, “американці завжди ухвалюють правильні рішення, але перед цим вони випробовують всі можливі варіанти”. Тому зараз саме такий випадок”, – відзначив він.

Що відбувається в США

  • Процес ухвалення рішення щодо надання допомоги Україні Конгресом США знову поставлений на паузу. Палата представників, яка мала проголосувати за відповідний законопроєкт, пішла на канікули.
  • Білий дім розкритикував це рішення і зазначив, що “кожен день, коли спікер Джонсон (спікер Палати представників – 24 Канал) спричиняє погіршення нашої національної безпеки, Америка програє”. Також це впливає на падіння “авторитета республіканців у Конгресі в американського народу”.
  • Раніше речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі наголошував, що недостатня підтримка України з боку США та союзників та дефіцит боєприпасів у ЗСУ призвели до критичної ситуації, яка склалася в Авдіївці.
  • Джозеф Байден після розмови з Володимиром Зеленським зокрема щодо виведення українських підрозділів з Авдіївки, заявив, що це сталося після того, як “українським солдатам довелося унормувати боєприпаси через скорочення запасів унаслідок бездіяльності Конгресу”. Це, за його словами, призвело до “перших помітних успіхів Росії за останні місяці”.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *