Чому протестують польські фермери: 2 головні невдоволення

У Варшаві 6 березня польські фермери провели акцію протесту, внаслідок якої виникли сутички. Також протестанти демонстрували антиукраїнські плакати.

Утім, українське питання займає 25 – 30%, а загалом поляки протестують проти двох ключових речей. Їх 24 Каналу назвав економіст та виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Чому протестують поляки

На думку Пендзина, претензії поляків спрямовані проти Єврокомісії з приводу двох речей:

  • падіння загального обсягу аграрних субсидій;
  • “зелений курс” і його відтермінування. Поляки вимагають, щоб по відношенню до їхньої країни він узагалі не приймався.

“Те, що ми сьогодні маємо – наслідок аграрної політики Європейського союзу. Вони по суті на сьогодні законсервували дрібнотоварне виробництво в межах ЄС надзвичайно великими дотаціями. Для того, щоб зняти соціальні проблеми на селі, вони в останні десятирічя активно заливали аграрними субсидіями село. 75% доходів європейсього фермера – це дотації Євросоюзу”, – зазначив експерт.

Мовою цифр він порівняв ситуацію наступним чином:

  • середній об’єм польського господарства, наприклад, 10 га. Українського – 92;
  • ґрунти, на яких розташоване польське господарство, – піщані. В Україні – чорноземи;
  • середня заробітна плата польського аграрія – 1600 доларів на місяць. Українського – біля 420.

“Виходячи з цих речей, яке господарство, фермерська робота, продукція буде рентабельнішою окрім того, що в Україні немає заборони на засоби захисту рослин, аграрну хімію, мінеральні добрива. В Європі є. Для того, щоб витримати конкуренцію з українською аграрною продукцією, поляки на сьогоднішній момент вдаються до неконкурентних засобів боротьби, які ми бачимо”, – пояснив Пендзин.

Як можна вирішити ситуацію

Європі треба реформувати свій підхід до аграрного бізнесу і змінювати субсидії, вважає Олег Пендзин. Україна здала назад, погодившись на повернення квот, самообмеження щодо імпорту продукції.

“Той компроміс, який сьогодні нам пропонується і на який, напевно, ми пристанемо, – це по суті обмеження використання українських логістичних компаній тільки у прямих постачаннях товарів до конкретного поспоживача в Європі, тобто це прямі контракти. Тобто ми знову повернулися до самообмеження з приводу транспортного безвізу і загального стану справ 2021 року”, – зазначив він.

Це з одного боку може допомогти розблокувати кордон для гуманітарних вантажів. Але з іншого – це відкладання проблеми з українським бізнесом на майбутнє.

Нагадаємо, 9 лютого польські фермери почали акцію з блокування кордонів, яку згодом масштабували. Вони не пропускали вантажівки, подекуди легкові автівки та автобуси, гуманітарні вантажі до України. Влаштовували провокації з українським зерном, розсипаючи його, і використовували антиукраїнські плакати.

Протести в Польщі: останні новини

  • 6 березня у Варшаві розпочався масштабний страйк фермерів. Вони використовували піротехнічні засоби. Частину мітингувальників затримали правоохоронці.
  • Фермери зібралися біля Сейму Польщі. Серед їхніх невдоволень – “зелений курс” ЄС та імпорт сільськогосподарської продукції з країн поза ЄС, передусім з України, який вони вимагають припинити.
  • Тим часом блокування кордону продовжується. За даними ДПСУ, поляки не пропускають вантажівки на 6 ПП. Станом на ранок 6 березня в чергах стоять 2300 вантажівок.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *