Де прогнозують найбільший холод: чи будуть ще заморозки та сніг навесні

Погода в Україні / Валентини Поліщук, 24 Канал

Хоча перша половина квітня в Україні була аномально теплою, а температура перевищила кліматичну норму на 10 – 15 градусів, втім, з середини місяця прийшло різке похолодання.

Якою буде погода в Україні, в інтерв’ю 24 Каналу розповіла Віра Балабух – завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України.

Сніг та мороз ще будуть, чи вже ні

Віра Балабух зауважила, що синоптична ситуація змінюється. Тож нас чекають погодні гойдалки й чергові аномалії.

Упродовж цього тижня погоду зумовлюватимуть арктичні повітряні маси. Вони відчутно знизять температуру повітря, особливо максимальну, – стане суттєво нижчою за норму. Втім, мінімальна, попри такий потужний затік холоду, залишиться майже в межах норми.

У деяких районах, особливо на Заході України, нічні температури опустяться нижче нуля, спостерігатимуться заморозки, сніжна крупа, мокрий сніг,
– розповіла експертка.

Однак, зауважила Балабух, така погода є типовою для цього періоду року. Якраз-таки нетиповими є такі дуже високі, практично літні температури, які були на початку квітня.

З чим була пов’язана аномальна спека

  • Експертка зазначила, що перша половина квітня 2024 року в Україні була аномально теплою. Особливо здивувала погода наприкінці березня і на початку цього місяця.
  • Максимальна температура повітря сягала 25 і навіть, в окремих районах, 29 градусів тепла. Вона була на 10 – 15 градусів вищою за кліматичну норму.
  • Цікаво, що зазвичай така температура характерна для літніх місяців.
  • Була зумовлена потужним виносом субтропічного повітря, який приніс до нашої держави не лише літнє тепло, а й пил із Сахари.

Яка буде погода у травні

Балабух зауважила, що за розрахунками Європейського центру середньотермінових прогнозів, очікується що середня за місяць температура у травні може бути на 1 – 2 градуси вищою за кліматичну норму у західних, південних та південно-східних областях України. Тим часом на решті території нашої держави – у межах норми.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *