МОЗ: несприятливі реакції після вакцинації – це нормально

Виникнення несприятливих реакцій після вакцинації від COVID-19 є нормальним і може тривати кілька днів.

Про це повідомили у Центрі громадського здоров'я при Міністерстві охорони здоров'я.

«Після вакцинації від COVID-19 можуть виникати різні реакції, і це нормально. Усі реакції, які з’являються після щеплення, у медичних колах називають «несприятливі події після імунізації», або «НППІ». Усі ліки, включно з вакцинами, мають свої ризики. Зазвичай реакції на них незначні і тривають лише декілька днів», – запевнили в Центрі громадського здоров'я.

Водночас, у випадку якщо після щеплення людина відчуває дискомфорт, у Центрі громадського здоров'я радять звернутися до лікаря.

«Якщо після щеплення ви відчуваєте дискомфорт, зверніться до лікаря. Усі серйозні випадки НППІ ретельно розслідуються, щоби визначити, чи дійсно вони пов’язані з вакцинацією», – повідомляють у Центрі громадського здоров'я.

Медичні працівники, до яких звертаються пацієнти зі скаргами на свій стан здоров’я протягом 30 днів після щеплення, мають повідомити про це Державний експертний центр через автоматизовану інформаційну систему з фармаконагляду.

«Медичний працівник має надати повідомлення про підозру на НППІ протягом 48 годин із моменту його виявлення. Інформацію про погіршення самопочуття після вакцинації може надсилати й сам пацієнт», – зазначили у Центрі громадського здоров'я при МОЗ України.

коронавірус

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *