Нічний жах ворога: військовий розповів, як працюють українські дрони “Баба-Яга”

Українські захисники та захисниці не перестають дивувати винахідливістю. До прикладу, гексакоптер, який раніше використовували в сільському господарстві, перетворили на нічний жах росіян.

Український дрон-бомбер Vampire окупанти називають “Бабою-Ягою”. В етері 24 Каналу командир роти ударних БпАК “АХІЛЕС” 92-ї ОШБр Юрій Федоренко назвав переваги унікальної української розробки, яка вже ефективно нищить вороже військо.

Аналогів немає

Сільське господарство в Україні розвинено достатньо добре, тому для поливу полів від шкідників, розвезення добрив та виконання інших завдань використовувалися великі гексакоптери. Вони ефективно виконували завдання з розношення тієї чи іншої речовини по полях.

Коли почалася повномасштабна війна, наш український розум переоблаштував ці засоби, які замість добрив для полів, почали носити вибухівку на голову противника,
– мовив Федоренко.

Нині в Україні ряд таких засобів спочатку розробляється та виготовлюється як військовий бойовий дрон.

Безпілотники “Баба-Яга” – це нічні бомбери, які заносять на ворожі позиції потужні боєприпаси різного типу дії. Зокрема, акумулятивні проти броньованої техніки, протибліндажні боєприпаси, які дають можливість прицільно вибивати живу сили ворога,
– додав командир роти ударних БпАК “АХІЛЕС” 92-ї ОШБр.

Наразі у противника немає аналогів українській “Бабі-Язі”.

Що відомо про дрон “Баба-Яга”

Безпілотник “Баба-Яга” має хорошу точність, радіозв’язок і тепловізійну камеру. Також нічний бомбардувальник обладнано інфрачервоною камерою.

Дрон здатний максимально прицільно скинути на російську техніку одночасно 4 боєприпаси. “Баба-Яга” має можливість встановлення боєголовки вагою 15 кілограмів.

Ще однією перевагою цього безпілотника є те, що він працює автономно. Оператори задають координати, дрон летить до цілі, скидає боєприпас, а після цього самостійно повертається. Як правило, екіпаж складається з трьох людей: командира, пілота і бомбера.

Дрон-бомбер має 6 гвинтів та кріплень для боєприпасів, а також декілька акумуляторів. Він здатен підіймати до 20 кілограмів вибухівки.

Технічні характеристики:

  • швидкість – до 40 кілометрів на годину із повним навантаженням, 80 кілометрів на годину – без навантаження;
  • висота польоту – 400 метрів;
  • дальність польоту – 10 кілометрів;
  • дальність зв’язку – 6 кілометрів;
  • час польоту – 37 хвилин без навантаження та 23 хвилини з 10 кг ваги.

В умовах бойових дій і в суцільній темряві дрон “Баба-Яга” знищує живу силу, склади й техніку окупантів.

Виробництво українських дронів

  • Влітку 2023 року Україна розпочала серійне виробництво далекобійних дронів-камікадзе, які схожі на іранський “Шахед”. Проте голова Мінстратегпрому Олександр Камишін сказав, що розробки цих дронів були ще з 2016 року, але з невідомих причин БпЛА не виготовлялися.
  • Міністр оборони Рустем Умєров повідомив, що відомство замовило перші партії FPV-дронів. Він зазначив, що загалом у 2024 році держава планує закупити щонайменше мільйон дронів.
  • Глава Служби безпеки України Василь Малюк розповів, що дрон Sea Baby може не лише переносити на собі вибухівку, а також вести вогонь по ворожих об’єктах.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *