Одне із найновіших російських суден: все, що відомо про знищення “Цезаря Кунікова”

“Цезар Куніков” затонув / Колаж 24 Каналу

Росія продовжує втрачати свої кораблі у повномасштабній війні проти України. Біля берегів Криму потопили “Цезаря Кунікова”.

Зранку 14 лютого у тимчасово окупованому Криму ГУР спільно із ЗСУ затопили великий десантний корабель “Цезар Куніков”. Усе, що відомо про цю подію – читайте у тексті 24 Каналу.

23:47, 15 лютогоРосіяни приховують втрати серед екіпажу на “Цезарі”

Речник ВМС Дмитро Плетенчук зауважив, що на борту потопленого “Цезаря Кунікова” перебували 87 моряків. Наразі невідомо, скільки з них загинуло, а скільки поранено. Точно можна сказати, що після атаки на узбережжі тіла – живі і мертві – доставляли до медзакладів.

Російська влада змушує родичів загиблих мовчати. Їм забороняють постити про це у соцмережах. Родичів мотивують тим, щоб українці, мовляв, не раділи.

23:43, 15 лютогоУ британській розвідці оцінили ліквідацію “Цезаря”

У Міноборони Британії наголосили на винахідливості України, яка дозволяє їх перехоплювати ініціативу у Чорному морі.

Там заявили, що втрата суден зробить логістичний ланцюг Чорноморського флоту вразливим до додаткових атак. Крім того, вона зменшує резерви окупантів для підтримки логістичних перевезень між материковою Росією та Кримом.

Винахідливість України, ймовірно, стримує Росію від вільних дій у західній частині Чорного моря і дозволяє Україні перехопити морську ініціативу у Росії,
– зазначають у розвідці.

23:39, 15 лютогоЧому росіяни так плачуть за ураженим корабелем

Політехнолог Борис Тизенгаузен, пояснив, що росіян виховували на уявленні про непереможність Чорноморського флоту. Тому він має для них сакральне значення.

23:37, 15 лютогоУкраїна перемагає Росію у війні на морі, – The Economist

Видання The Economist вважає, що знищення “Цезаря Кунікова” є черговим доказом того, що Україна перемагає у війні на морі. Навіть не маючи значної частини військово-морського флоту, їй вдалось вивести з ладу щонайменше третину Чорноморського флоту Росії і змусити решту кораблів триматись значно далі від українського узбережжя.

Головний результат “блискучих операцій” – відкриття коридору судноплавства для перевезення українського експорту зерна.

23:33, 15 лютогоЧи могла ранкова атака бути помстою за “Цезаря”

Вранці 15 лютого Росія атакувала Україну ракетами. У Повітряних силах не виключили, що це могла бути своєрідна “помста” росіян за уражений корабель у Криму. Ігнат заявив, що вони могли готувати удар на інший день, але через втрату корабля перенесли на раніше.

Речник ПС нагадав, що окупантам передусім потрібна “картинка” для свого населення. Вони не можуть приховати факту втрати корабля, тому намагаються показати помсту за нього.

23:29, 15 лютогоУ США відреагували на знищення “Цезаря Кунікова”

Високопосадовець Держдепу США заявив, що через українські дрони російський флот втратив можливість діяти в Чорному морі як завгодно, порівняно з тим, як він міг діяти на початку цієї війни. Це є фундаментальною зміною стратегічного позиціювання в Чорноморському регіоні.

Він наголосив, що цього вдалося досягти завдяки винахідливості України та підтримки союзників. Але, передусім, саме завдяки “обраному Україною креативному та технологічно передовому підходу”.

21:45, 14 лютогоЗнищений “Цезар Куніков” брав участь в операціях по всьому світу

“Цезар Куніков” брав участь в багатьох операціях по всьому світу, але кінець йому прийшов саме в Україні.

Зокрема, судно побувало на таких завданнях:

  • у Косово на Балканах висаджував російський десант у 1999 році;
  • у Грузії був флагманом кораблів під час російсько-грузинської війни у 2008 році;
  • у Сирії підтримував режим Башара Асада та здійснював забезпечення сирійської армії у 2015 році.

21:38, 14 лютогоВДК “Цезар Куніков” під час атаки, ймовірніше, перевозив ракетне озброєння

Як зазначив представник ГУР Андрій Юсов, “Цезар Куніков”, хоч і називається “великий десантний корабель”, але перевозить не лише особовий склад. Він використовується як для перевезення збройних сил, так і засобів.

В цьому випадку на борту знаходився боєкомплект, ймовірніше, ракетне озброєння,
– заявив представник ГУР Андрій Юсов.

Він також додав, що, за попередньою інформацією, більшості екіпажу не вдалося врятуватися.

21:36, 14 лютого”Цезар Куніков” був вибухонебезпечним навіть без додаткового вантажу

Представник Військово-морських сил Дмитро Плетенчук наголосив, що відповідний тип суден будували для висадки морського десанту на необлаштоване морське узбережжя. І для цього великий десантний корабель має системи вогневого прикриття.

Мовиться передовсім про “Град-М”. За словами Плетенчука, це той самий “Град”, але у морській модифікації. І його власний боєзапас складає 320 ракет.

Тобто навіть не маючи на борту додаткового вантажу, він в принципі вже є вибухонебезпечним,
– підкреслив Плетенчук.

21:33, 14 лютогоЯкі можливості втратила Росія разом із “Цезарем Куніковим”

Разом із черговим ВДК Кремль втратив багато можливостей.

Окупанти не можуть використати свої десантні кораблі за призначенням, тому просто перевозять ними зброю, боєприпаси, ремонтне обладнання тощо.

Тому я думаю, що мінус цей корабель означає мінус у логістиці і мінус фактично “ветеран” чорноморського флоту, який брав участь не в одному конфлікті,
– констатував керівник Центру військово-правових досліджень і військовий експерт Олександр Мусієнко.

21:31, 14 лютого”Цезар Куніков” був останнім з трьох ВДК, які вдерлися у порт Бердянська

Речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук заявив, що ліквідований російський великий десантний корабель “Цезар Куніков” був останнім з трьох ВДК, які вдерлися у порт Бердянська на початку повномасштабного вторгнення.

За його словами, “Саратов” і “Новочеркаськ” теж затонули.

21:26, 14 лютогоВДК “Цезар Куніков” був знищений разом із вантажем – БК

Представник ГУР МО Андрій Юсов констатував, що спецоперація зі знищення “Цезаря Кунікова” пройшла успішно, як і планувалося.

За його словами, корабель був знищений разом із вантажем – БК.

14:58, 14 лютогоОкупанти підтверджують знищення “Цезаря Кунікова”

У Головному управлінні розвідки поділились свіжими перехопленнями розмов окупантів. У них вони обговорюють, що від ворожого судна після атаки спецпризначенців ГУР МО України залишилось лише “маслянистое пятно”.

Спостерігаю обломки та маслянисте пляма,
– констатує російський пілот.

14:55, 14 лютогоБільшість членів екіпажу знищеного ВДК “Цезар Куніков” загинули

Речник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов розповів про долю окупантів, які були на борту судна.

Речник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов розповів про долю окупантів, які були на борту судна.За словами спікера, більшість росіян, які перебували на момент атаки на кораблі, – загинули. Водночас сам “Цезар Куніков” відправився під воду. Російським окупантам навряд вдасться його відновити.

14:53, 14 лютогоУ Сухопутних військах прокоментували потоплення “Цезаря Кунікова”

Знищення російського великого десантного корабля “Цезар Куніков” біля Криму підтверджує той факт, що ворог не може безкарно ходити українськими територіальними водами.

Про це заявив командувач Сухопутних військ Збройних Сил України Олександр Павлюк.

Він наголосив, що ціль та основна задача Сил оборони України – “повне відновлення територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів”.

14:50, 14 лютогоВМС прокоментували потоплення корабля Росії

За словами речника Військово-морських сил ЗСУ Дмитра Плетенчука, колеги з Головного управління розвідки вчергове відпрацювали по черговому зайвому об’єкту в Чорному морі. Він іронічно прокоментував знищення ворожого корабля та процитував Путіна.

Як казав президент Росії свого часу, “она утонула”. От у принципі можемо його словами прокоментувати ситуацію, яка сталася з великим російським десантним кораблем “Цезар Куніков”,
– сказав він.

14:49, 14 лютогоУ Кремлі відреагували на потоплення “Цезаря Кунікова”

Кремль не буде коментувати потоплення чергового судна. Про це заявив прессекретар президента Росії Дмітрій Пєсков.

За словами Пєскова, Кремль не коментує повідомлення про атаку на російський корабель у Чорному морі. Він пояснив, що причина в тому, що це пов’язано з перебігом спецоперації.

11:33, 14 лютогоУ мережі показали відео вибухів на ВДК “Цезар Куніков”

Телеграм-канали публікують відео, на яких видно спалахи. У підписі до роликів мовиться, що це вибухи на кораблі “Цезар Куніков”. Якщо ці кадри правдиві, то судно уразили ще пізно вночі.

Вибухи на кораблі “Цезар Куніков”: дивіться відео

11:21, 14 лютогоПостраждалі та загиблі

“200-х” та “300-х” із ВДК “Цезар Куніков” на медичних автобусах везуть у бік Севастополя.

Дуже багато ДПС з мигалками,
– повідомляють підписники “Кримського вітру” з траси Ялта – Севастополь.

Російські пропагандисти ж заявляють, що “екіпаж живий”.

11:19, 14 лютогоВДК потопили дрони “Magura”

У ГУР розповіли, що черговий російський корабель потопили за допомогою дронів “Magura”.

У ГУР зазначили, що “Цезар Куніков” отримав критичні пробоїни по лівому борту і почав тонути. Цікаво, що російський офіцер, чиїм іменем назвали корабель, був убитий рівно 81 рік тому.

09:12, 14 лютогоЗСУ підтвердили знищення “Цезаря Кунікова”

Знищення російського корабля підтвердили у Генштабі ЗСУ. Там додали, що спецоперацію проводили спільно з Головним управлінням розвідки.

У момент ураження він перебував у територіальних водах України поблизу Алупки,
– заявили у Генштабі ЗСУ.

08:40, 14 лютогоЗМІ почали писати про уражений корабель

ЗМІ повідомили, що вранці 14 лютого Головне управління розвідки атакувало російський корабель “Цезар Куніков” дронами. Після цього він затонув.

08:08, 14 лютогоРосіяни піднімали вертольоти

Після того, як 14 лютого у Криму пролунали вибухи, росіяни підняли в повітря декілька одиниць авіації. Ймовірно, вони щось розшукували у Чорному морі.

Відомо, що два гелікоптери Мі-8 літали низько над морем вздовж берега від Алупки у бік Кацівелі і назад. Крім цього, помітили також протичовновий вертоліт Ка-27 над морем у районі Фороса.

07:20, 14 лютогоУ Криму пролунали вибухи

Близько о 6-й ранку у мережі почали повідомляти про вибухи у тимчасово окупованому Криму. Неспокійно було в районі селища Сімеїз та Місхора, що неподалік від Ялти.

Місцеві телеграм-канали одразу почали припускати, що міг затонути російський корабель, адже звуків пусків ракет, які могли б пояснити дим в морі, не було чутно.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *