Пекло боїв – в Авдіївці: що відбувається на одному з найважчих напрямків

В Авдіївці точаться запеклі бої / Колаж 24 Каналу

Російські військові з жовтня минулого року сконцентрували свої зусилля на прагненні взяти під контроль Авдіївку. Нині цей напрямок – один із найважчих. Розповідаємо, що там відбувається.

Окупанти продовжують сунути на Авдіївку в прагненні взяти під контроль те, що від неї залишилося. З матеріалу 24 Каналу дізнайтеся, що відбувається на одному з найважчих на сьогодні напрямків.

Хронологія запеклих боїв в Авдіївці

18:58, 16 лютогоНавіщо утримувати Авдіївку

Речник ОСУВ “Таврія” Дмитро Лиховій наголосив, що оборона Авдіївки має чимале значення. Зокрема, для того аби не допускати російську артилерію і російський терор далі на захід Донецької області.

Щоб перемелювати російські ресурси та резерви, виснажувати їхню армаду… Але вкотре акцентую, що за найскрутніших обставин на полі бою пріоритет – це життя бійців. Ми воюємо залізом і головою, а не залізом та м’ясом.

18:00, 16 лютогоЯк Генштаб коментує чутки про відступ

Представник командування ЗСУ відповів на запитання щодо чуток про можливий відступ українських військ із Авдіївки: “Зрозуміло, що, аби зберегти життя і здоров’я військовослужбовців, ухвалюють рішення про залишення певних позицій. Але я розумію вагу свого слова, тому не можу говорити про будь-які тактичні переміщення підрозділів Збройних Сил”.

17:46, 16 лютого”Заблокованих підрозділів немає”

Речник Генерального штабу Збройних Сил України Андрій Ковальов наголосив, що жодних заблокованих українських підрозділів в Авдіївці немає.

“Усі історії про котли та оточення – це виключно російська ІПСО. Окупанти намагаються підірвати наш дух та посіяти паніку, аби зламати опір України. Тому опираймося російській пропаганді”, – сказав Андрій Ковальов.

16:00, 16 лютогоПожежа в районі коксохіму

Командувач Таврійського напрямку Олександр Тарнавський констатував, що ворог умисно підпалив цистерну із залишками нафталіну. Унаслідок цього в районі Авдіївського коксохіму спалахнула пожежа.

“Намагаючись отримати перевагу на полі бою, ворог застосував підступну тактику в районі Авдіївського коксохімічного заводу: в результаті обстрілів підпалив цистерну із залишками нафталіну та зчинив пожежу на складі зберігання бітумної смоли”, – зазначив Тарнавськй.

15:21, 16 лютогоОперативна ситуація в Авдіївці

Проти сил Третьої окремої штурмової бригади на ділянці фронту в Авдіївці – не менше 15 тисяч особового складу армії ворога.

Третя штурмова завдала критичних уражень 74-й та 114-й окремим мотострілецьким бригадам Росії. Обидва ворожі підрозділи – фактично стерті.

Попередньо реальна кількість втрат оцінюється в 4200 поранених і загиблих.

Точаться бої проти 35 та 55 ОМСБр 41-ї армії, й проти 21 та 15 ОМСБр 2-ї армії.

Окремі завдання виконує особовий склад ГРУ, що здійснює нічні штурми із застосуванням засобів нічного бачення, проводить диверсії, а також коригує удари авіації й артилерії.

Попри те що окупанти зазнають непропорційних втрат, ситуація в Авдіївці залишається надзвичайно тяжка.

14:53, 16 лютогоУкраїнські захисники відійдуть із позиції “Зеніт” в Авдіївці

Командування оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” вирішило відійти з позиції “Зеніт” на південно-східний околиці Авдіївки на Донеччині. Про це повідомив командувач ОСУВ Олександр Тарнавський.

Ми тримали цю позицію стільки, скільки це давало можливість ефективно стримувати та знищувати ворога,
– наголосив Тарнавський.

14:52, 16 лютогоВ Авдіївці є місця, де бійці оточені, – Третя штурмова

Заступник командира Третьої окремої штурмової бригади Родіон Кудряшов розповів, що в Авдіївці є ділянка, де бійці Третьої штурмової бригади в оточенні ворога. Але кільце вдається розривати.

Заступник командира зазначив, що воїни вдаються до маневрів.

За його словами, є певні етапи цих дій. Він зазначив, що доводиться відходити з позицій, тому що їх рівняють із землею, тобто позиція зруйнована, і наші військовослужбовці відходять на більш вигідні позиції для того, щоб утримувати лінію оборони.

12:14, 16 лютого3 ОШБр показала моторошне відео з Авдіївського коксохіму

Захисники 3-ї окремої штурмової бригади розповіли, що російські загарбники активно використовують фосфорні снаряди, від яких відбувається загоряння цистерн із мазутом. Отруйний смог розповсюджується всією територією заводу.

Ситуація в Авдіївці: дивіться відео

12:13, 16 лютогоМайор 3 ОШБр розповів про складність оборони Авдіївки

Майор ЗСУ, заступник командира 3 ОШБр Родіон Кудряшов розповів 24 Каналу, що відбувається в Авдіївці. За його словами, на деяких відрізках ситуація критична, але бійці контролюють ситуацію.

Я безпосередньо перебував на цих ділянках і скажу, що від ударів КАБів просто землетрус – така щільність та кількість цих боєприпасів,
– зазначив Кудряшов.

12:11, 16 лютогоВійськовий оглядач прокоментував дії Третьої штурмової бригади в Авдіївці

Детальніше про дії 3 ОШБр розповів 24 Каналу військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

Бригада має серйозні навички у веденні міських боїв. Вона зможе замінити такі ж професійні підрозділи. Приміром, корінну 110 ОМБр, яка має довгостроковий досвід оборони Авдіївки. Бійці зможуть виконати поставлене завдання.

Проте поки що не потрібно поспішати з висновками про “критичні втрати” росіян. Колись біля Бахмуту так само ховали російські бригади, а вони вискакували зі своїх схованок і в результаті захопили місто.

08:07, 16 лютогоУ Генштабі прокоментували ситуацію в Авдіївці

Протягом минулої доби Сили оборони відбили 28 атак ворога в районах Авдіївки, Ласточкиного та ще 5 атак неподалік Первомайського та Невельського Донецької області.

Згідно з прийнятим рішенням, відбувається планове підсилення підрозділів та здійснюється маневр військами на загрозливих напрямках,
– заявили в Генштабі ЗСУ.

08:03, 16 лютогоЗахоплення Авдіївки не матиме оперативного значення, – ISW

У зведенні Інституту вивчення війни мовиться, що якщо Росія захопить Авдіївку, то це не матиме суттєвого оперативного значення, а лише інформаційне та політичне. Аналітики зауважили, що Кремль бажає хоч якоїсь “перемоги” напередодні виборів президента.

Там також зауважили, що це невелике місто з довоєнним населенням приблизно 31 000 осіб, тобто його захоплення дає російським військам обмежені шляхи наступу в майбутньому.

Українські сили вже давно укріпили багато навколишніх поселень, які ворог також намагається захопити, і наступні позиції на захід і північ від Авдіївки, імовірно, так само укріплені, припустили в ISW.

08:00, 16 лютогоВ Авдіївці відбувається підсилення, – Тарнавський

Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” Олександр Тарнавський розповів про ситуацію в Авдіївці. За словами генерала, там відбувається планове підсилення підрозділів. Крім того, виділений додатковий ресурс боєприпасів та інших засобів ураження.

Тарнавський також зазначив, що ситуація в Авдіївці складна, але контрольована. Наразі запеклі бої точаться в межах міста.

Він також зауважив, що наше командування цінує кожен клаптик української землі, але найвища цінність і пріоритет для нас – збереження життя українського солдата.

07:58, 16 лютогоЯк відведення військ з Авдіївки може вплинути на фронт

В етері 24 Каналу військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко оцінив ризик для фронту в разі виведення наших військ з Авдіївки.

Він вважає, що відхід з Авдіївки ніяк не позначиться на загальній архітектурі фронту. Адже насамперед Авдіївка – це ділянка, яка стягувала до себе максимальний ресурс росіян, який потім знищували Збройні Сили України.

Це саме той приклад, коли використовується та чи інша локація для максимального знищення ворога. Це війна на виснаження,
– зазначив Коваленко.

22:11, 15 лютогоБілий дім про ситуацію в Авдіївці

Речник Білого дому Джон Кірбі зазначив, що критична ситуація, яка склалася в Авдіївці, зумовлена недостатньою підтримкою нашої держави з боку союзників. Він додав, що пекло у місті пов’язане з тим, що нашим військовим не вистачає боєприпасів.

Оскільки Конгрес досі не ухвалив додатковий законопроєкт, ми не змогли надати Україні артилерійські снаряди, яких вона відчайдушно потребує, щоб зірвати ці російські атаки. Нині російські війська досягли українських окопів, фактично в Авдіївці, і починають пригнічувати українську оборону,
– наголосив Кірбі.

Також речник Білого дому зробив попередження. Він зазначив, що якщо республіканці надалі вагатимуться та блокуватимуть для України допомогу, то ситуація, що нині відбувається в Авдіївці, може статися і на інших ділянках фронту.

21:47, 15 лютогоУ РДК висловилися про бої в районі Авдіївки

Бійці РДК ведуть тяжкі бої в районі Авдіївки з самого ранку. Прямо зараз прицільно працюють наші міномети, важкі кулемети косять тисячі путінських окупантів, а на дистанції кидка гранати штурмовики РДК протистоять елітним підрозділам ворога. Є поранені, але стійкість наших героїв є неймовірною!
– зазначили бійці.

Вони у своєму дописі зосередилися на тому, що бої дуже і дуже важкі. Водночас саме в такий спосіб пишеться історія. І, на жаль, є втрати. Утім, ворог зазнає набагато більших і зовсім не порівнянних втрат зі свого боку.

21:30, 15 лютого

Максим Жорін наголосив, що слососполучення “складна ситуація” щодо того, що відбувається в Авдіївці, вже неактуально використовувати. За його словами, ситуація тут вже не просто “критична”.

Та попри ті умови, в яких опинився наш підрозділ, – солдати, сержанти, офіцери Третьої штурмової роблять сьогодні просто неможливе. Героїзм кожного нашого бійця в Авдіївці вражає!
– зазначив він.

20:48, 15 лютогоСпіввідношення один до семи

Пресофіцер Третьої окремої штурмової бригади Олександр Бородін зазначив, що ситуація в районі Авдіївки критична, а співвідношення сил – один до семи.

“Треба розуміти, що тут проти нас дві армії. Співвідношення приблизно один до семи. Це дуже серйозний виклик. Якщо порівнювати з Бахмутом, де ми теж були в обороні під час “Вагнера”, то там була суміш між “зеками” та “спецурою”, то тут лінійні бригади механізовані Російської Федерації та спеціалісти з ГРУ (Головне управління Генерального штабу Збройних сил Росії – 24 Канал). Тобто це, напевно, найсерйозніший кулак Росії в Україні”, – зазначив Бородін.

19:29, 15 лютогоДанілов про маневри біля Авдіївки

В ефірі 24 Каналу секретар РНБО Олексій Данілов прокоментував потенційний відступ наших військових від Авдіївки. Треба розуміти, що ворог фактично зовсім знищив Авдіївку і її як міста вже майже не існує. Натомість найважливіша цінність для нас – життя кожного українського бійця.

Треба розуміти, що наші військові у разі потреби ухвалюватимуть відповідні рішення. Ще раз наголошую, що тут нема ніякого катастрофічного питання,
– зауважив Данілов.

Він додав, що слово “відступ” не використовують, адже воно абсолютно некоректне. За словами секретаря РНБО, є розуміння, що за потреби військові мають здійснити ті чи інші маневри, щоб досягнути успіху.

За словами Олексія Данілова, маневри на війні – справа звичайна. Тому не потрібно робити трагедії, якщо наші військові здійснять передислокацію на Авдіївському напрямку.

18:46, 15 лютого

У вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ розповіли про ситуацію на Авдіївському напрямку. Зазначили, що наші військові відбили 14 атак у районі Авдіївки та ще одну – поблизу Первомайського на Донеччині, де російські загарбники, за підтримки авіації, намагаються захопити Авдіївку.

Крім того, ворог завдав авіаційних ударів по районах Новоселівки Першої, Очеретиного, Бердичів, Орлівки, Ласточкиного на Донеччині. З артилерії та мінометів обстріляв до 20 населених пунктів, зокрема Олександропіль, Новокалинове, Бердичі, Ласточкине, Сєверне Донецької області.

17:37, 15 лютогоКарта бойових дій біля Авдіївки

13:00, 15 лютогоВтрати ворога 20 до 1

Як зазначив Дмитро Лиховій, із вечора 14 лютого і до ранку 15 лютого російські загарбники в районі Авдіївки втратили 208 своїх бійців.

На цьому напрямку безповоротні втрати ворога відповідають співвідношенню 20 до 1, якщо порівнювати з іншими напрямками.

На Авдіївському напрямку ситуація залишається дуже напруженою, але контрольованою. Це ще одне красномовне свідчення того, наскільки запеклою є ситуація для ворога саме на цій ділянці,
– зазначив Лиховій.

Він додав, що ЗСУ мають чітке бачення ситуації, а також готові до різних сценаріїв розвитку подій. Зауважимо, що російські загарбники намагаються прорватися західніше від Авдіївського коксохімічного заводу. Але там вони натрапляють на потужний опір наших захисників.

11:51, 15 лютого

Максим Жорін розповів, що Третя штурмова бригада виконує завдання в умовах, які “навіть нам було складно уявити”.

Протистояння ведеться не просто з переважаючими силами противника – ворога величезна кількість, пруть з усіх сторін. Бої в Авдіївці в рази пекельніші за найгарячіші битви цієї фази війни, що були в Бахмуті,
– зазначив він.

Протитанкісти показали кадри з Авдіївки: дивіться відео

09:36, 15 лютогоТретю штурмову бригаду передислокували в район Авдіївки

Третя окрема штурмова бригада підтверджує, що була терміново передислокована для посилення українських військ у районі Авдіївки. Ситуація в місті на момент заведення бригади – надзвичайно критична,
– заявили в 3 ОШБр.

Також додали, що окремі батальйони бригади провели рейд у захоплених російськими загарбниками районах Авдіївки. Відомо, що на цьому відрізку сили ворога становлять орієнтовно 7 бригад.

“Наші бійці демонструють безпрецедентний героїзм. Ми змушені воювати на 360 градусів проти нових і нових бригад, які заводить противник”, — зауважив командир 3 ОШБр Андрій Білецький.

Крім того, у бригаді зазначили, що за період перебування на Авдіївському напрямку двом бригадам збройних сил Росії завдали критичної поразки.

Водночас об’єктивна ситуація в Авдіївці залишається загрозливою і нестабільною. Ворог продовжує активну ротацію своїх військ і перекидає до міста нові сили та засоби,
– розповіли в Третій штурмовій.

09:08, 15 лютого

Під Авдіївкою загинув доброволець із Чехії. Інформацію про це підтвердив речник МЗС Деніель Дрейк.

“Я можу підтвердити одну загибель чеського громадянина на вихідних під Авдіївкою”, – зазначив він.

Про загибель добровольця зранку 15 лютого сповістив волонтерський рух Vozím drorony na Ukrajinu. Відомо, що його товариші по службі бачили, як позиція чеха потрапила під мінометний обстріл. До цього дня він не повернувся, а позиції добровольця вже перебувають під контролем росіян.

07:08, 15 лютого

У Генштабі ЗСУ зазначили, що на Авдіївському напрямку, у зоні відповідальності ОСУВ “Таврія”, наші військові продовжують стримувати ворога. Окупанти не полишають спроб оточити Авдіївку.

Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи загарбникам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 34 атаки ворога в районі Авдіївки та ще 6 атак біля Сєверного та Невельського Донецької області,
– зазначають у зведенні.

21:48, 14 лютого”Тавр” наголошує на маневрах

Військовий Богдан Кротевич з позивним “Тавр” поділився думками щодо того, як потрібно здійснювати оборону на Авдіївському напрямку.

Начальник штабу бригади “Азов” підкреслив, що краще маневрувати та бити по флангах російських загарбників.

Не можна битись лоб в лоб з армією Росії, як з будь-якою армією. Як п’яні алкаші обмінюватись прямими ударами – це глупо. Чому ми постійно впираємось в одну і ту саму помилку?
– емоційно заявляє військовий.

Він також висловив переконання, що не технологічний прогрес допоможе нашій державі. На його думку, все вирішує вміння маневрувати на полі бою.

“Усі знають приказку: війна – х**ня, головне – маневр. Маневри, б**ть, принесуть перемогу. Не наступи на 5 ліній оборони в лобову, не закидання бригадами напрямку основного удару противника”, – пише боєць, який є майором із 10-річним досвідом.

16:05, 14 лютогоРосіяни можуть перерізати головну артерію

Речник Сил оборони Таврійського напрямку Дмитро Лиховій зазначив, що російські загарбники в районі Авдіївки зосередили 50 тисяч своїх бійців. За його словами, українське командування підготувало додаткові шляхи постачання всього що потрібно нашим захисникам.

Він зауважив, що додаткова стратегія потрібна для того, щоб утримувати позиції в районі Авдіївки на випадок, якщо окупанти переріжуть основну артерію. Мовиться про головний логістичний маршрут наших військових.

Це не футбольний матч. Ми не розкриватимемо позиції. Зараз ситуація на лінії динамічна і може змінюватися щогодини… На випадок, якщо основна логістична артерія буде перерізана, командування підготувало запасні шляхи постачання,
– констатував Лиховій.

За словами спікера, вуличні бої в Авдіївці точаться кілька днів. Часом окупанти кидають у бій техніку, а часом – малі піхотні групи.

10:30, 14 лютогоРобимо все можливе, – Сирський

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський і міністр оборони Рустем Умєров здійснили поїздку до військових частин і підрозділів, котрі тримають оборону на Авдіївському та Куп’янському напрямках. За словами Головнокомандувача, ситуація на цих ділянках фронту надзвичайно складна та напружена. Відтак, ухвалили рішення, спрямовані на посилення бойових спроможностей наших військових частин, а також на запобігання діям ворога.

Ми робимо все можливе, щоб не допустити просування ворога вглиб нашої території та утримати займані позиції. Попри складну обстановку Сили оборони України завдають ворогу значних втрат. Водночас вживаємо всіх можливих заходів для мінімізації наших втрат та збереження життя наших воїнів,
– заявив Сирський.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *