Протикорабельні ракети, якими Росія б’є по наземних цілях: що відомо про “Онікси”

Ракети “Онікс” запускають з комплексу “Бастіон-П”, що розміщений у Криму / rubryka

Уже понад два роки Росія обстрілює Україну ракети. Зокрема, ворог застосовує “Онікси”, призначені для знищення плавзасобів. Однак, окупанти б’ють цими протикорабельними ракетами по наземних цілях.

  • 1Що таке ракета “Онікс”
  • 2Які технічні характеристики
  • 3Чому Росія часто б’є по Одесі “Оніксами”
  • 4Чи можливо збити цю ракету
  • 5Де застосовували “Онікси”

Що потрібно знати про “Онікси”, які їхні технічні характеристики та чому росіяни використовують їх для ударів по Україні – читайте в матеріалі 24 Каналу.

Що таке ракета “Онікс”

Російські надзвукові універсальні протикорабельні ракети середнього радіуса дії, призначені для боротьби з надводними цілями. Запускають їх з комплексу “Бастіон”, який російські війська розмістили в тимчасово окупованому Криму. Експортне найменування ракети – “Яхонт”.

Ракети “Онікс” – це загалом радянська розробка. Їх почали розробляти в СРСР наприкінці 1970-х років. З самого початку вважалося, що цей комплекс повинен бути універсальним: його хотіли розміщувати на підводних човнах, надводних кораблях і катерах, літаках і берегових пускових установках.

Експортний варіант ракети “Яхонт” / Фото militaryreview

Береговий ракетний комплекс “Бастіон” із протикорабельною ракетою П-800 “Онікс” Росія розгорнула на території окупованого Криму ще у 2015 році – для знищення цілей на відстані до 300 кілометрів.

Цікаво, попри те, що “Онікс” – це протикорабельні ракети, їх жодного разу не застосовували для ураження цілей на воді. Натомість ракети використовують для ураження наземних цілей.

Відомо, що особливість ракет “Онікс” полягає у методі їхнього запуску. Так, одразу після старту вмикається твердопаливний розгінний блок у камері згоряння маршового двигуна. Цей блок через кілька секунд і розганяє ракету до надзвукової швидкості, після чого відключається та викидається з маршового двигуна потоком повітря.

Які технічні характеристики

  • довжина (корабельний варіант) – 8 метрів;
  • довжина (авіаційний варіант) – 6,1 метра;
  • стартова маса – 3 000 кілограмів;
  • розмах крила – 1,7 метра;
  • маса з ТПС (транспортно-пусковий стакан) – 3 900 кілограмів;
  • максимальна швидкість – 884 метри на секунду;
  • дальність по висотній траєкторії – 450 – 500 кілометрів;
  • висота польоту на маршовій ділянці – до 14 000 метрів;
  • висота польоту на кінцевій ділянці – до 10 метрів;
  • дальність виявлення цілі – не менше ніж 50 кілометрів;
  • час готовності до роботи з моменту ввімкнення – понад 2 хвилини.

Такий вигляд має ракета “Онікс” / Фото Фокус

Зверніть увагу. Маса бойової частини ракети “Онікс” може різнитися залежно від конкретної версії ракети та її призначення. У найбільш поширеній версії протикорабельної ракети “Онікс” (3М55), маса бойової частини становить близько 200 – 250 кілограмів.

Наразі ці ракети мають: Росія, В’єтнам та Сирія. В Індії є один із варіантів цієї ракети, розроблений спільно з міністерством оборони країни. Також ракети “Яхонт” постачалися до Індонезії на початку 2010 року.

Експерти впевнені, що росіяни почали використовувати ці ракети у війні з Україною, бо вони мають велику швидкість та погано помітні для ППО. Втім, це також свідчить і про те, що запас ракет, які призначені саме для наземних цілей, а не для ураження кораблів, в окупантів добігає кінця.

Чому Росія часто б’є по Одесі “Оніксами”

Країна-агресор активно використовує для терору Одещини протикорабельні ракети “Онікс”. Чому саме їх, раніше пояснював уже колишній речник командування Повітряних сил ЗСУ.

Юрій Ігнат зазначив, що “Онікси” мають обмежену дальність дії – до 600 кілометрів в залежності від висоти. Оскільки це протикорабельна зброя, то чим нижче перебуває точка пуску, тим менше пролетить ракета. Радіус може зменшитися вполовину від максимальної відстані.

Куди можуть діставати “Оніксами” – туди вони й б’ють. Це, нагадаю, протикорабельна ракета, яка може бити й по береговій лінії,
– пояснив Ігнат.

Ворог використовує все доступне озброєння для атак. Окупанти обирають той тип ракет, який вважають найбільш раціональний на тому чи іншому напрямку. “Онікси” допомагають їм економити “Калібри” чи ракети типу “Х”, які можуть долати більшу відстань.

Окрім того, “Онікс” не може атакувати цілі далеко всередині території України, саме тому його використовують для атак на Одеську та Миколаївську області.

Чи можливо збити цю ракету

Після атаки по Одесі 19 липня Ігнат заявив, що засоби проти балістики, які є в Україні, можливо, змогли б впоратися з “Оніксами”. Швидше за все, мовиться про ЗРК Patriot, який вже довів свою високу ефективність проти ракет “Кинджал”, “Іскандер-М” та “Іскандер-К”.

Військовий експерт Олег Катков пояснював, чому складно збивати ракети “Онікс”. За його словами, “Онікс” потрібно виявити за доволі обмежений час, щоб випустити по ній ракету.

Також Катков зазначив, що складність збиття “Онікса” полягає в тому, що вона є низьковисотною. Тобто летить на малій висоті, через що її важко банально побачити.

Окрім ЗРК Patriot, ефективною проти ракети “Онікс” може бути французька система протиракетної оборони SAMP/T. Вона розроблена для захисту від балістичних ракет, але також має здатність протидіяти крилатим ракетам, які низько літають.

Де застосовували “Онікси”

  • 15 листопада 2016 року в Сирії провели пуск ракет “Онікс” з рухомого берегового ракетного комплексу “Бастіон-П” по цілях на суші.
  • 30 квітня 2022 року з території Криму береговим ракетним комплексом “Бастіон-П” був обстріляний аеропорт Одеси.
  • 2 травня 2022 року окупанти знову обстріляли Одесу ракетами “Онікс”, після чого виникла пожежа на площі 70 метрів квадратних. Вибух також пошкодив одну з релігійних споруд – церкву Московського патріархату. Окрім того, внаслідок атаки загинув 15-річний хлопець.
  • 9 травня 2022 року вороги завдали удари по Одеській області – випустили 4 ракети з “Бастіон-П”, який розташований в окупованому Криму.
  • 19 липня 2023 року росіяни випустили по Одесі 6 крилатих ракет “Онікс” з берегового ракетного комплексу “Бастіон” у Криму. Окупанти спрямували ракети на портову і критичну інфраструктуру. Росіяни влучили в зерновий і олійний термінал, пошкодили резервуари та обладнання для завантаження. Унаслідок цього зайнялась пожежа.
  • 20 липня 2023 року 7 крилатих ракет “Онікс” було випущено з берегового ракетного комплексу “Бастіон” у Криму. Під ударом були Одеса та Миколаїв. Російські ракети влучили в порти, причали, житлові будинки і торгові мережі. В Одесі знищено адміністративну будівлю, де загинув охоронець. Вона була розташована в зоні ЮНЕСКО, а поруч міститься будівля генерального консульства КНР. Загалом від атаки постраждали 8 людей, серед них троє співробітників ДСНС. Вдарили і по центру Миколаєва, пошкоджено щонайменше 5 багатоповерхівок, горіли гаражі. Постраждали 18 людей, загинув чоловік.
  • 23 вересня 2023 року дві ракети влучили у рекреаційну зону Одещини. Однак, ця територія відкрита, тож критичних руйнувань та постраждалих немає.
  • 25 вересня 2023 року російські загарбники випустили по Одещині ще два “Онікси”. Ворог вдарив по припортовій інфраструктурі. В ОК “Південь” повідомили, що ворог влучив у зерносховище. На щастя, воно було пустим.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *