Росія цинічно атакувала Одесу, дрони на нафтохімічному заводі росіян: хронологія 751 дня війни

Хронологія 751 дня війни / Колаж 24 Каналу

Росія не полишає спроб захопити Україну, проте Збройні Сили України протистоять ворогу. Наші військові день у день боронять кожен український населений пункт.

Яка ситуація на фронті, які держави допомагають Україні, що заявляють партнери – читайте у тексті 24 Каналу.

23:43, 15 березняЗ’явився текст законопроєкту про мобілізацію в’язнів

Законопроєкт передбачає дозвіл на умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом під час особливого періоду. Також:

  • в’язень має виявити бажання піти на військову службу та відповідати вимогам її проходження як “контрактник”;
  • засуджені не можуть демобілізуватися раніше закінчення воєнного стану;.
  • вони можуть проходити службу виключно у спеціальних підрозділах;
  • вони не мають права на основну щорічну відпуску та відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин.
  • за ухилення від проходження служби таких осіб можуть позбавити волі на строк від 5 до 8 років.

23:39, 15 березняВ Одесі зросла кількість постраждалих внаслідок атаки

15 березня увечері в Одеській ОВА заявили, що внаслідок ракетної атаки на Одесу постраждало 75 людей. 20 людей загинули.

Всього до лікувальних закладів звернулось 55 осіб. Отримують стаціонарне лікування 42 особи. 9 людей у важкому стані.

Також у результаті ракетного обстрілу в Одесі пошкоджені інженерні комунікації газо- та електропостачання.

23:36, 15 березняУ Росії у кількох областях оголосили повітряну тривогу

Надвечір 15 березня у Бєлгородській області оголосили повітряну тривогу через загрозу безпілотників, а у Курській області – через ракетну небезпеку.

Нагадаємо, що у цих областях відбувається спецоперація російських добровольців.

Також про загрозу дронів оголосили у Воронежі.

23:00, 15 березняУ ЗМІ пояснили, за скільки часу Берлін зможе відновити запаси Taurus, якщо надасть їх Україні

Німеччині знадобиться два роки для того, щоб відновити запаси Taurus. Такі дані прогнозують у разі прийняття позитивного рішення щодо передачі далекобійних крилатих ракет Україні. Про це пише Financial Times.

22:19, 15 березняУ ЗСУ попередили про загрозу обстрілів на вихідних

Речниця Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк наголосила, що ворог може посилити тиск на південні регіони протягом 16 – 17 березня, у період, коли у Росії відбуваються вибори президента.

22:00, 15 березняСБУ зірвала поставки для партії “Шахедів” і крилатих ракет

Кіберфахівці Служби безпеки України запроблокували поставки комплектуючих до російської зброї, зокрема деталей для виробництва “Шахедів” і мікросхем для крилатих ракет. Про це розповів начальник управління Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк в ефірі телемарафону.

Йдеться про поставку сервомоторів для виробництва 1600 “Шахедів” і 4000 мікросхем для крилатих ракет.

21:47, 15 березняРосіяни вдарили по Конотопу

Конотопський міський голова Артем Семеніхін ввечері 15 березня повідомив про російський удар по місту.

Деталі уточнюються.

21:46, 15 березня

Греція стала однією з країн, які долучились до ініційованої Литвою коаліції з розмінування, створеної в межах Рамштайну.

У своєму виступі грецький міністр оборони Дендіас підкреслив підтримку Грецією України, вторгнення в яку він назвав “грубим порушенням її національного суверенітету і міжнародного права”.

21:45, 15 березня

Близько 60 країн ООН засудили спроби Росії провести псевдовибори на тимчасово окупованих територіях України.

21:43, 15 березняЗеленський анонсував удари по найуразливіших місцях Росії

Президент Зеленський зустрівся із представниками вищого військового керівництва країни. Разом вони думали над тим, як завдати країні-агресорці найбільшої шкоди, аби змусити Путіна шкодувати про напад на Україну.

20:27, 15 березня

Вночі росіяни шістьма ракетами ударили по Мирнограду — на щастя, обійшлося без постраждалих, однак є пошкоджене майно — як приватне, так і комунальне.

20:14, 15 березняШольц пообіцяв більше зброї для України, а Макрон – не дати Путіну перемогти

Після перемовин з Туском і Макроном, канцлер Німеччини зробив важливу заяву.

За словами політика, лідери домовилися купувати для Києва більше зброї. Також партнери погодилися нарощувати виробництво озброєння на території самої України.

Крім того, Шольц зауважив, що для закупівлі зброї планують використати російські заморожені активи. Цю ініціативу обговорять вже 18 березня на “Рамштайні” під час зустрічі міністрів оборони країн НАТО.

20:13, 15 березняВнаслідок обстрілу Одеси постраждали електро- та газові об’єкти

За даними глави Одеської ОВА Олега Кіпера, через ракетний обстріл міста наразі пошкоджені інженерні комунікації газового та електропостачання.

Станом на зараз електроенергія відсутня більш ніж у пів тисячі користувачів. Ще більше абонентів не має постачання газу.

20:09, 15 березняЗеленський записав звернення

Президент України наголосив, що Сили оборони обовʼязково зроблять усе, щоб російські вбивці відчули справедливу реакцію. Окрім цього, 15 березня Зеленський провів нараду з військовим керівництвом.

У вечірньому зверненні Володимир Зеленський повідомив, що в Одесі ще тривають рятувальні роботи після ракетного удару Росії. Він зазначив, що вбивці запустили другу ракету одразу після першої, коли на місце прибули рятувальники. Серед загиблих і постраждалих – фельдшери “екстренки”, рятувальники ДСНС.

Окрім цього, Володимир Зеленський повідомив, що 15 березня провів кілька нарад із військовим керівництвом та урядовцями. Президент повідомив, що головком Олександр Сирський та міністр оборони Рустем Умєров побували на фронті і під час розмови представили звіт щодо наявної ситуації та підготовки наших дій.

20:03, 15 березняРосіяни вдарили по Золочеву

Росіяни приблизно о 16:20 здійснили ракетний удар ракетами по Золочеву, що у Харківської області. Вони використали ракети “Іскандер”.

Відомо, що внаслідок удару знищено приміщення гуртожитку та приміщення пункту екстреної медичної допомоги. Крім цього, пошкоджено приміщення Золочівської лікарні.

20:02, 15 березняПутін “образився” на Україну, яка начебто зриває йому вибори

15 березня російський диктатор скликав Раду безпеки. Путін звинуватив Київ у спробі зірвати президентські вибори та взявся погрожувати.

Путін запевнив, що нібито Україна намагається зірвати президентські вибори, залякавши цивільних росіян.

Також він почав співати дифірамби російській “пе-ве-о”. Мовляв, та перехопила 95 відсотків усього, що летіло на територію його країни від кордону.

Крім того, очільник Кремля сказав, що Росію нібито намагалися штурмувати на курському та білгородському напрямках понад 2,5 тисячі “українських диверсантів” та 35 танків. Втім, Путін зазначив, що ця атака була відбита.

20:01, 15 березня

Кількість жертв внаслідок удару по Одесі зросла до 20.

19:55, 15 березняЄврокомісія виділила 500 мільйонів євро на виробництво снарядів

Стало відомо, що Європейська комісія погодила виділення коштів для посилення власної оборонної спроможності. Мовиться про пів мільярда євро.

Ці гроші мають піти на виробництво боєприпасів. У такий спосіб європейці прагнуть виготовляти до 2 мільйонів снарядів на рік.

Крім того, ЄС відібрала 31 проєкт, покликаний допомогти європейській промисловості збільшити виробництво і готовність снарядів.

19:54, 15 березня ГУР опублікувало панічне повідомлення росіян

ГУР МО перехопила розмову цивільних Грайворонського району Білгородської області, які обговорюють бойові дії на території Росії.

На аудіозаписі чутно чоловіка, який у паніці розповідає про події біля Грайворона.

Х*хли, кажуть, вже у Грайвороні. Проводяться міри. Сусідка каже, вони їдуть звідти. Всі їдуть,
– сказав росіянин.

Він також бідкається, що з боку Гайворона у бік їхнього населеного пункту їде колона машин.

17:00, 15 березня

Португалія надасть 100 мільйонів євро на закупівлю артилерійських боєприпасів великого калібру для України в межах відповідної чеської ініціативи.

16:57, 15 березняЄвропейські лідери не узгодять переговорну рамку для України наступного тижня, – джерело

21 – 22 березня відбудеться черговий саміт країн ЄС. На ньому, зокрема, держави-учасниці розглянуть проєкт переговорної рамки для України. Крім того, Єврокомісія оцінить виконання Києвом реформ, потрібних для вступу.

Ні Рада ЄС, ні європейські лідери, які зберуться у Брюсселі наступного тижня на саміт, не узгодять переговорну рамку для України. Про це повідомив високопосадовець ЄС на умовах анонімності, передає кореспондентка 24 Каналу в Брюсселі.

Зазначимо, проєкт переговорних рамок – це технічний документ, який окреслює правила гри під час вступу в ЄС. Зокрема те, коли і як будуть відкриватися переговорні розділи. Після узгодження цих рамок має відбутися міжурядова конференція, яка, по суті, і є офіційним початком переговорів.

16:38, 15 березня15 березня на Одещині оголошено Днем жалоби

У регіоні 15 березня оголошено днем жалоби.

16:36, 15 березняУ Росії фіксують збої в системі онлайн-голосування

У день виборів президента система електронного голосування у Росії перестала працювати. Це стало наслідком роботи Головного управління розвідки.

Про це повідомляють джерела 24 Каналу в українській розвідці. Зазначається, що голоси деяких росіян система не зараховує, однак очевидно, що вони все одно стануть голосами за Владіміра Путіна.

Користувачі скаржаться, що головна сторінка сайту не завантажується, час від часу з’являються повідомлення про відсутність інтернету. Росіяни не можуть проголосувати або ж їхні голоси не зараховуються.

16:35, 15 березняЧим росіяни вдарили по Одесі

Внаслідок удару по Одесі є загиблі та постраждалі. Росія вдарила балістичними ракетами, а саме випустила з території тимчасово окупованого Криму “Іскандер-М”.

Сили оборони Півдня розповіли про наслідки російського обстрілу. Зокрема, стало відомо, що внаслідок ракетної атаки по об’єктах цивільної інфраструктури міста зруйновано триповерхову будівлю рекреаційного об’єкта.

16:27, 15 березняУкраїнські полонені зазнають багатомісячних катувань у російському полоні, – звіт ООН

Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні зазначила, що Росія катує військових та навіть цивільних полонених українців.

У своїй доповіді комісія зосередила увагу на випадках катування українських військовополонених та описала моторошне поводження з ними в декількох місцях позбавлення волі на території Росії.

Повідомляється, що в Росії тортури військовополонених вчиняли члени підрозділів “спецпризначенців” Федеральної служби виконання покарань Російської Федерації (ФСВП) та штатний персонал цієї служби, тобто тюремні охоронці. Жертви також розповіли, що допити проводили і співробітники ФСБ.

16:26, 15 березняЧому замінили командувача Чорноморського флоту Росії

Головком Чорноморського флоту адмірал Микола Євменов пішов у відставку 10 березня. Імовірно, його усунули з посади та замінили командувачем Північного флоту адміралом Олександром Моїсеєвим.

Це стало наслідком втрати вже 9 великого судна від початку повномасштабного вторгнення Росії.

16:24, 15 березняОстанній пакет військової допомоги для України був “унікальним випадком”

У Міноборони США повідомили, що перше в цьому році виділення безпекової допомоги Україні на 300 мільйонів доларів – “унікальний випадок”. Про це повідомила речниця Пентагону Сабріна Сінгх на брифінгу.

Речниця Міністерства оборони США повідомила, що наразі США не зможе виділити ще один такий пакет військової допомоги, як це було декілька днів тому.

13:47, 15 березняВ Одесі зросла кількість жертв

У Офісі генпрокурора розповіли, що внаслідок атаки росіян по Одесі кількість загиблих зросла до 14 осіб, 46 поранених. Прокуратура почала розслідування у кримінальній справі за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

13:31, 15 березняУнаслідок атаки по Одесі 20 поранених

Росія ракетним ударом пошкодила цивільну інфраструктуру в Одесі. Там спалахнула пожежа. На місце виїхали рятувальники, які почали гасити вогонь, розбирати завали, шукати людей.

Під час проведення робіт ворог повторно завдав ракетного удару, внаслідок якого загинув рятувальник. За попередньою інформацією, травмовано 20 людей, з яких 5 – співробітники ДСНС,
– заявили рятувальники.

Усім постраждалим надають допомогу.

У ДСНС розповіли, що окупанти ударом пошкодили:

  • 10 приватних будинків,
  • станцію технічного обслуговування,
  • газопровід низького тиску,
  • 2 пожежно-рятувальні автомобілі.

Рятувальники намагаються ліквідувати пожежу на газопроводі та в приватному будинку.

12:45, 15 березняУнаслідок атаки по Одесі загинули люди

Унаслідок ракетного удару по Одесі загинули фельдшер і рятувальник, які після першого вибуху приїхали надавати допомогу людям. На жаль, серед інших медиків та працівників ДСНС є важко поранені.

12:43, 15 березняРДК звернувся до мешканців Бєлгорода

Російський добровольчий корпус звернувся до мешканців Бєлгорода. Їх закликали негайно перейти в укриття, адже протягом години по місту завдадуть масованого удару по військових об’єктах.

12:15, 15 березняУкраїна повернула тіла 100 загиблих захисників

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими розповіли, що Україна повернула 100 загиблих оборонців України.

Спочатку ЗСУ забезпечать перевезення репатрійованих тіл та останків до визначених державних установ. Тіла передадуть правоохоронцям та судово-медичним експертам для встановлення осіб загиблих.

Після ідентифікації тіла героїв віддадуть родинам для гідного поховання.

11:06, 15 березняВ Одесі пролунали вибухи

В Одесі під час повітряної тривоги пролунали два вибухи. Росія запустила по місту ракети.

Голова Одеської ОВА Олег Кіпер повідомив про постраждалих унаслідок ракетної атаки росіян.

10:48, 15 березняУнаслідок атаки по Вінниччині загинуло подружжя

Унаслідок атаки дронів по Вінницькій області загинуло подружжя. У поліції розповіли, що 52-річний чоловік загинув на місці, а 53-річна жінка померла в лікарні. Їхнього 26-річного сина вдалося врятувати, він у лікарні.

10:02, 15 березняДжерела: дрони ГУР атакували нафтопереробний завод у Калузькій області

Джерела 24 Каналу в Силах оборони України підтвердили, що нафтопереробний завод у Калузькій області атакували дрони ГУР. За даними джерел:

  • дрони досягли поставленої мети та завдали ураження російському заводу;
  • Росія використовувала об’єкт, щоб забезпечувати російську армію.

08:58, 15 березняСирський розповів про ситуацію на Авдіївському напрямку

Олександр Сирський розповів, що окупанти на Авдіївському напрямку намагаються прорвати оборону ЗСУ в смугах трьох бригад. Зокрема, росіяни вже декілька діб поспіль кидають у бій штурмові підрозділи.

У цих умовах найбільш ефективним способом ведення оборони є знищення бронетехніки та штурмових груп піхоти противника вогнем артилерії, діями бронегруп, комплексним застосуванням ударних безпілотних систем різних типів, захист від ворожих дронів своїх підрозділів засобами РЕБ у поєднанні зі знищенням пунктів управління ворожими БпЛА ударами ракетних систем і вогнем артилерії,
– пояснив Головнокомандувач ЗСУ.

Він запевнив, що саме на ці дії була спрямована його робота на Авдіївському напрямку.

08:18, 15 березняНа Вінниччині зросла кількість загиблих

Напередодні ввечері дрони атакували Вінницьку область та пошкодили два будинки. На жаль, кількість загиблих зросла.

На жаль, внаслідок нічної атаки на Вінниччині померла ще одна людина… Госпіталізовано було четверо осіб. Одна людина загинула на місці,
– заявив голова Вінницької ОВА.

За словами Сергія Борзова, у лікарні померла жінка.

Редакція 24 Каналу щиро співчуває сім’ям загиблих. 07:50, 15 березняВтрати ворога

За понад два роки повномасштабної війни Росії проти України вороги втратили на фронті:

  • особового складу – близько 428 420 (+580) осіб,
  • танків – 6758 (+1),
  • бойових броньованих машин – 12 949 (+11),
  • артилерійських систем – 10 580 (+15),
  • РСЗВ – 1017 (+0),
  • засобів ППО – 717 (+0),
  • літаків – 347 (+0),
  • гелікоптерів – 325 (+0),
  • БпЛА оперативно-тактичного рівня – 8254 (+34),
  • крилатих ракет – 1920 (+0),
  • кораблів /катерів – 26 (+0),
  • підводних човнів – 1 (+0),
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 13 993 (+34),
  • спеціальної техніки – 1711 (+3).

07:04, 15 березняЗСУ збили 27 дронів противника

Повітряні сили ЗСУ розповіли, що російські окупанти вночі проти 15 березня атакували Україну 27 дронами-камікадзе типу “Шахед”, 7 зенітними керованими ракетами С-300/С-400, однією керованою авіаційною ракетою Х-59.

В результаті бойової роботи збито 27 “Шахедів” у межах Кіровоградської, Миколаївської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Вінницької та Київської областей,
– розповіли військові.

05:48, 15 березняДрони атакували дві області Росії

Росіяни заявили про атаку дронами в Калузькій та Бєлгородській області. Там буцімто працювала ППО. Тривога тривала 8,5 години у Воронезькій області Росії.

Російські телеграм-канали заявили, що дрони намагалися атакувати нафтохімічне підприємство “Перший завод” у Калузькій області, що переробляє нафту.

02:22, 15 березняПовторні вибухи в Києві

У Києві знову пролунали вибухи. Начальник КМВА Сергій Попко заявив, що по ворожих дронах працює ППО. Зокрема, в області та на підступах до Києва.

01:50, 15 березняАтака по Хмельниччині

Під час повітряної тривоги вибухи пролунали в Хмельницькій області. Там наша протиповітряна оборона збила два безпілотники типу Shahed. Постраждалих чи руйнувань немає.

01:30, 15 березняРосія атакувала “Шахедами”

Окупанти атакували Україну “Шахедами”. Вибухи пролунали в Києві, там працювала ППО.

У Вінницькій ОВА повідомили, що внаслідок повітряної ворожої атаки на Вінниччині госпіталізовано четверо мешканців, одна людина загинула.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *