Студенти з польськими свідоцтвами мають пройти екстернат

роз’яснення щодо необхідності отримати українські документи про повну загальну середню освіту.

Відповідно до статті 3 Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Польща про академічне взаємовизнання документів про освіту та рівноцінність ступенів від 11 квітня 2005 року, атестати про повну загальну середню освіту, видані в Україні, та атестати зрілості, видані в Республіці Польща, дають право на вступ до закладів вищої освіти держави іншої Сторони.

Відповідно до системи освіти Республіки Польща, право вступу до закладів вищої освіти дає атестат зрілості (świadectwo dojrzałości), який видається після успішної здачі матурального іспиту, та в якому зазначаються академічні права, а саме, що таке свідоцтво надає право вступу до закладу вищої освіти.

Власники документів, які фактично пройшли програму повної середньої освіти в Польщі, але не складали обов’язковий матуральний іспит, не отримують атестат зрілості (świadectwo dojrzałości), який дає право вступу до закладів вищої освіти Республіки Польщі.

У Міністерстві освіти звернули увагу майбутніх вступників та нинішніх студентів, що такі документи як świadectwo ukończenia technikum, świadectwo ukonczenia liceum ogólnokształcącego не можуть бути визнані в Україні як такі, що надають право вступу на програми вищої освіти.

Водночас наявні випадки, коли власники таких документів склали національний мультипредметний тест та подали заяви на вступ, або вже були зараховані до закладів освіти України для здобуття вищої освіти.

Як діяти студентам, які вже вступили до вишу?

З метою надання можливості здобуття вищої освіти для зазначеної категорії здобувачів Міністерство освіти і науки України пропонує наступний порядок дій:

1. Після вступу до закладів вищої освіти України власникам таких документів необхідно звернутися до закладів середньої освіти України за місцем перебування із заявою про зарахування на екстернатну форму здобуття освіти.

2. Після отримання свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти надати його реквізити до закладу вищої освіти для зміни даних в картці фізичної особи в Єдиній електронній базі з питань освіти.

3. Закладу вищої освіти необхідно зробити наказ про внесення змін до наказу про зарахування в частині уточнення інформації про документ, на основі якого відбувався вступ, та зробити звернення через модуль «Звернення» ЄДЕБО «[Здобувачі освіти] Дозвіл на скасування картки здобувача та створення нової картки здобувача».

Важливо: отримання свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти повинно бути здійснено впродовж першого року навчання, а у випадку його не отримання наказ про зарахування скасовується в частині зарахування такого вступника.

листа Міністерства освіти і науки України.

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *