Вивчення кримськотатарської стало доступнішим для дітей

В Україні з’явилася мультимедійна платформа для вивчення кримськотатарської мови для дітей віком від 0 до 5 років та школярів.

Інтернет-ресурс BÜLBÜL презентували заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко та автори проєкту.

За словами керівника проєкту Фатіми Османової, такі заходи дуже важливі для збереження кримськотатарської мови.

«Наразі питання кримськотатарської мови дуже актуальне і важливе, тому що у списку ЮНЕСКО кримськотатарська мова входить до переліку мов, які під загрозою зникнення», – наголосила Фатіма Османова.

Автори проєкту розповіли, що відвідувачі ресурсу зможуть переглянути мультфільми, картки на основні лексичні теми, прослухати створені спеціально для дітей пісні.

Команда «BÜLBÜL» спробувала передати кримськотатарську архітектуру та етнічний одяг персонажів на платформі. Особливістю мультфільмів є те, що в них присутні кримські пейзажі разом з кримськотатарськими героями.

Також на платформі оприлюднено методичні матеріали з вивчення мови, плани, конспекти занять, матеріали для ігор та творчих занять із дітьми.

Окрім того, на платформі розміщено словник з вимовою, у якому зібрані слова, що найчастіше використовуються. За його допомогою відвідувачі зможуть вивчити базові слова. Для зручності слова представлені трьома мовами: українською, кримськотатарською та російською.

Під час презентації Фатіма Османова підкреслила, що платформа зроблена, щоб діти з маленьких років розуміли, що вони є невіддільною частиною Криму. Вона вважає, що цей ресурс буде корисний переселенцям і нагадуватиме їм про їхню Батьківщину.

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *