У Греції великий авіапарк F-16: наскільки реальна передача цих літаків Україні

Коротка версія новини

  • У Греції планують оновити свій авіапарк, продавши 32 літаки F-16.
  • Можливо, Україна придбає F-16 від Греції або отримає їх іншим шляхом.
  • Грецькі Збройні сили мають намір переозброїтися до 2030 року, але отримають F-35 не раніше 2028 року.

Греція може передати або продати Україні 32 винищувачі F-16. У держави великий авіапарк F-16, тому вони можуть надати Україні ці літаки, якщо отримають від США, наприклад, F-35.

Усе залежить від того, як швидко США будуть готові ухвалити відповідне рішення. Це 24 Каналу зауважив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Реальний сценарій

Олександр Мусієнко зазначив, що зараз Греція розв’язує питання про переозброєння. На його думку, найдієвішим може бути сценарій, що Афіни звернуться до США, що вони готові передати F-16 Україні, якщо отримають F-35 та новіші літаки класу F.

Думаю, це може відбутися. Бо це не залежить від фінансування України. F-35 фінансуються за допомогою того оборонного бюджету, який США ухвалили. Тому нема якихось передумов для того, щоб заборонити їхню подальшу передачу Україні, якщо США Греції нададуть F-35,
– пояснив він.

Однак усе залежить від того, як швидко США будуть готові ухвалити це рішення. Адже перед виборами президента американці більш зосередились на внутрішній ситуації у державі.

“Далі вже навчання пілотів, підготовка та оснащення нашої аеродромної мережі, інфраструктури та багато чого іншого. Але теоретично це рішення можливе”, – додав військовий експерт.

F-16 від Греції для України: що відомо

  • У Греції вирішили оновити свій авіапарк винищувачів. Афіни закупляють F-35, а старі повітряні судна планують розпродати. Зокрема, йдеться про 32 літаки F-16. Профільні оборонні видання Греції пишуть про те, що Україна може викупити для себе F-16 або ж отримати їх іншим способом.
  • Міністерство оборони Греції планує розпродати своїх 108 винищувачів. Мовиться про 32 F-16C/D Block 30, 24 Mirage 2000-5 Mk. 2 та 33 F-4E PI2000. Загалом за ці повітряні судна Афіни прагнуть отримати від 2 до 2,5 мільярда євро.
  • Водночас відкритим залишається питання термінів. Адже грецькі Збройні сили планують переозброїти до 2030 року. І не раніше 2028 року Афіни отримають свої перші F-35.
  • Речник Повітряних сил Ілля Євлаш наголосив, що F-16 найбільше підходять системі України, на них уже тренуються наші пілоти. Тому вони були б найбільш інтегровані в авіацію нашої держави.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *