У НАТО рекордна кількість держав-членів витратили 2% від ВВП на оборону

Столтенберг розповів про рекордні витрати на НАТО / Колаж 24 Каналу

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг очікує, що цього року кількість держав-членів Альянсу, яка витратить 2% від ВВП на оборону, зросте до 18.

У порівнянні з 2014 роком це шестикратне збільшення і загалом рекорд. Про це Столтенберг повідомив під час пресконференції напередодні засідання “Рамштайн”, передає кореспондентка 24 Каналу у Брюсселі.

В оборону інвестують колосальну суму

Столтенберг наголосив, що держави-члени НАТО роблять “реальний прогрес”. Він додав, що цього року європейські союзники по Альянсу інвестують в оборону 380 мільярдів доларів.

Цього року я очікую, що 18 членів Альянсу витратять на оборону 2% ВВП. Це ще одна рекордна кількість і шестикратне збільшення порівняно з 2014 роком, коли лише три члени Альянсу досягли цієї мети,
– сказав Столтенберг.

Він додав, що деякі держави-члени НАТО ще мають над чим працювати, оскільки під час Вільнюсу союзники погодилися інвестувати в оборону як мінімум 2% від ВВП. Таке посилення оборони відбувається з 2014 року у відповідь на початок війни в Україні та окупації Криму.

Зростання інвестицій в НАТО країнами-членами / Інфографіка НАТО

Єнс Столтенберг зазначив, що упродовж 10 років держави-члени зміцнювали НАТО, збільшивши кількість військ у східній частині Альянсу та інвестувавши в нові сучасні сили й засоби. Очільник НАТО також відповів Трампу, який планує заохочувати Росію нападати на держави-члени, які недостатньо витрачають на оборону.

Ми не повинні залишати місця для прорахунків або нерозуміння Москвою нашої готовності і нашої відданості, нашої рішучості захищати всіх союзників. І причина для цього не в тому, щоб спровокувати конфлікт, а в тому, щоб запобігти конфлікту, що НАТО успішно робить вже 75 років,
– зазначив Єнс Столтенберг.

Генсек додав, що під час зустрічі міністрів оборони у Брюсселі вони також обговорять подальше нарощування виробництва боєприпасів. За останні кілька місяців НАТО уклала контрактів на суму 10 мільярдів доларів і цього тижня Німеччина розпочала будівництво нового заводу з виробництва снарядів. Столтенберг очікує, що на заводі виготовлюватимуть близько 200 тисяч боєприпасів на рік.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *