У Повітряних силах сказали, які завдання виконуватимуть перші F-16

Україна з нетерпінням чекає на появу перших західних винищувачів F-16. Вони захистили б українські міста від ракетних та дронових атак, а також суттєво допомогли б нашим бійцям на фронті.

Важко недооцінити вплив винищувачів на хід війни, але разом з тим не варто й завищувати очікування. Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат розповів 24 Каналу, яку модернізацію F-16 отримають ЗСУ та як українці дізнаються про їх передачу.

Що робитимуть F-16

Ігнат зауважив, що результати роботи літаків будуть радше накопичувальними.

Я навіть колись сказав, що коли ми отримаємо F-16, то виграємо цю війну. Спочатку виграємо битву у повітрі, а потім Сили оборони зможуть звільнити території. Але зрозуміло, що це не буде одномоментно, мовляв, прийде ескадрилья F-16 – і перемога. Та ні,
– зазначив Ігнат.

Насамперед літаки мають допомогти у захисті українців від ракетних та дронових атак. Також важливим завданням буде боротьба з російською авіацією.

Зверніть увагу! Генсек НАТО Єнс Столтенберг сказав, що Росія веде війну проти України з грубим порушенням міжнародного права. Згідно з міжнародним законодавством, Україна має право на самооборону, що включає також завдавання ударів по законних військових цілях за межами країни.Яке укомплектування F-16 отримає Україна

В Україну направлять вживані F-16 не останньої модернізації. Вона поділяється на блоки від 10 до 72. До слова, 72 блок – це крайня версія літака F-16, яка здатна перевершувати ворожі судна.

Надалі є можливість їхньої модернізації: краща авіоніка, краща бортова РЛС (радіолокаційна станція – 24 Канал), кращі ракети,
– окреслив перспективи Ігнат.

Зазначимо, разом з F-16 має також з’явитися широка номенклатура озброєння до нього. Невідомо, коли й в якій кількості Україна отримає його. Це питання обговорюватимуть в межах авіаційної коаліції.

Зараз Україна вступає у клуб з 21 країни, які мають та експлуатують F-16. Після цього Повітряні сили ЗСУ зможуть розраховувати на подальшу модернізацію та, можливо, отримання нових літаків лінійки F-16. А інтеграція України в НАТО дає надію на те, що наші пілоти у майбутньому також літатимуть на F-35, як це роблять інші країни.

Як українці дізнаються про передачу F-16

Часто українці та ворог дізнаються про передачу Збройним Силам України нового виду озброєння постфактум. Наприклад, про надання Україні ракет ATACMS вперше дізналися після влучання в аеродром у Бердянську. Найімовірніше, з F-16 буде аналогічна ситуація.

Офіційного перерізання стрічки не буде, як це було у Радянському Союзі,
– наголосив речник Повітряних сил ЗСУ.

Він пригадав, що ЗРК Patriot наша країна отримувала у межах комунікації, яка не була зрозуміла ні українцям, ні ворогу.

“Нехай так буде й надалі. Дізнаємося, що F-16 в Україні тоді, коли буде збитий російський літак. Іноді певні речі не оголошуються публічно, щоб ворог не робив висновків”, – підсумував Ігнат.

Постачання F-16 в Україну

  • Міноборони Данії повідомило, що Повітряні сили можуть розраховувати на перші винищувачі F-16 від Копенгагена уже цього літа. Нині триває активна підготовка до цього процесу і виконання плану.
  • За словами прем’єр-міністерки Данії Метте Фредеріксен, Україна досі не отримала винищувачі виключно через технічні аспекти.
  • Росія має потужну авіацію, але отримання F-16 змінить правила гри. Адже винищувачі – це ще один із засобів, який дозволить знищувати російську авіацію.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *