У ВР пропонують змінити традиційні святкові дні

Група депутатів Верховної Ради пропонує скасувати святкування Міжнародного дня жінок 8 березня, Дня праці 1 травня та Дня перемоги 9 травня.

Про це йдеться у законопроєкті № 9009, поданому на розгляд депутатами від фракцій «Голос», «Слуга народу», «За майбутнє» тощо.

Натомість парламентарі пропонують запровадити святкування трьох свят. Це має бути День української жінки (День українки) у день народження поетеси Лесі Українки 25 лютого, Шевченків день у день народження поета Тараса Шевченка 9 березня та День матері у другу неділю травня.

За визначенням авторів ініціативи, згадані святкові дати, що пропонується увести в календар, вже апробовані суспільством, і десятиліттями відзначаються українськими спільнотами на батьківщині та за кордоном.

«Тепер же необхідно врешті закріпити офіційний статус цих дат, які вже визнані українським народом», – йдеться у Пояснювальній записці до законопроєкту.

Щодо свят 8 березня, 1 та 9 травня, то їх автори законопроєкту називають радянськими рудиментами, яких варто позбутися.

«Метою законопроекту є встановлення українських свят та усунення спадщини колоніального минулого в культурному житті та побуті, очищення державного календаря від нав’язаних минулим дат, а також на визнання усталених традицій і вкорінення історичної пам’яті в українському культурному просторі», – підкреслюють автори ініціативи.

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *