Залишки освітньої субвенції перевищили 10 млрд грн

У місцевих бюджетах знаходиться понад 10 млрд грн залишків освітньої субвенції.

Про це свідчить інформація Державної казначейської служби України станом на 1 червня 2022 року.

Зокрема, на рахунках місцевих бюджетів акумульовано 10,2 млрд грн невикористаних залишків коштів освітньої субвенції. Залишки накопичено у 1 457 місцевих бюджетах, із них у 24 обласних бюджетах ‒ 1,98 млрд грн.

Також 3,75 млрд грн накопичено у 379 бюджетах міських територіальних громад, 1,97 млрд грн ‒ у 431 бюджеті селищних територіальних громад та 2,10 млрд гривень ‒ у 622 бюджетах сільських територіальних громад.

Ще 411,1 млн грн накопичено у зведеному бюджеті м. Києва.

За словами заступника міністра фінансів Романа Єрмоличева, кошти не повинні накопичуватись на рахунках місцевих бюджетів.

«У період, коли кошти державного бюджету насамперед спрямовують на захист територіальної цілісності, недоторканності нашої країни, збереження життя і здоров’я її громадян, вважаємо, що залишки освітньої субвенції не мають накопичуватись, а повинні ефективно працювати на підтримку освіти та економіки України. Як бачимо, значна частина громад має достатньо коштів, щоб забезпечити доступні та якісні освітні послуги», ‒ підкреслив Єрмоличев.

У Міністерстві фінансів нагадали, що накопичені залишки можуть бути спрямовані на придбання шкільних автобусів, оснащення шкіл комп’ютерами та мультимедійним обладнанням, придбання підручників.

Також кошти можна спрямувати на оновлення матеріально-технічної бази шкіл, здійснення заходів із забезпечення пожежної безпеки, ремонт і придбання обладнання для шкільних їдалень, підключення закладів освіти до Інтернету.

Окрім цього, залишки можуть спрямовуватися на будівництво та ремонт туалетних приміщень, заходи територіальної оборони, задоволення продовольчих потреб, оплату інших заходів, спрямованих на підтримку населення в умовах воєнного стану, зокрема, облаштування бомбосховищ у закладах освіти.

фінансування освіти

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *