Зросли ризики опромінення: у Курганській області через паводок затопило старі уранові шахти

Коротка версія новини

  • Паводок в Курганській області затопив старі уранові шахти, збільшуючи ризики опромінення для місцевих жителів.
  • Російські екологи попередили про можливу загрозу опромінення внаслідок затоплення уранових свердловин компанії “Далур”, яка належить “Росатом”.
  • Експерти стверджують, що затоплення уранових свердловин у річку Тобол призведе до зростання вмісту солей урану, що може спричинити захворювання через опромінення.
  • Міністерство енергетики України вказало, що “Росатом” ігнорував попередження екоактивістів, що можуть виникнути такі наслідки. Російська компанія пояснювала це “радіофобією”.

У Курганській області можлива загроза опромінення / Колаж 24 Каналу

У Росії продовжують панувати паводки, створюючи все більше негативних наслідків для громадян країни-агресорки, в тому числі й можливу загрозу опромінення. У Курганській області вода з річок потрапила у старі уранові шахти й затопила їх.

Через це для жителів регіону можуть зрости загрози опромінення, адже повінь у Росії змила в річку радіоактивний бруд. Про це повідомляють російські ЗМІ, передає 24 Канал.

У Росії може бути загроза опромінення після паводків

Російські екологи повідомили, що у Курганській області Росії паводкові води затопили старі уранові свердловини родовища “Добровільне”, видобуток на якому веде компанія “Далур”, що належить “Росатом”. За словами екологів, повінь змила в річку Тобол радіоактивний бруд, а саме розчинні солі урану зі старих дослідних свердловин, який накопичувався роками.

У Курганській області великі паводки / Фото з російських телеграм-каналів

Керівник екологічної організації Сергій Єрьомін заявив, що під водою могла опинитися стара свердловина, що “протікає 35 років”, а нові пробурені вище, і вода до них поки не дісталася.

Під час затоплення свердловин вода забирає в Тобол розчинні солі урану, сказав експерт програми “Безпека радіоактивних відходів” Російського соціально-екологічного союзу Андрій Ожаровський. За його словами, цей витік призведе до підвищення вмісту солей урану в Тоболі, що своєю чергою призведе до зростання захворювань через опромінення.

Потрапляння урану всередину людини з питною водою призводить до внутрішнього опромінення, яке набагато небезпечніше, ніж зовнішнє. Звичайно, вода Тобола сильно розбавить розчин, і концентрації не будуть перевищувати будь-які норми. Але все одно хтось із курганців захворіє. Це абсолютно неминуче,
– сказав експерт.

У Курганській області вода затопила старі уранові свердловини / Фото російських ЗМІ

В Міністерстві енергетики України зазначили, що “Росатом” багато років ігнорував звернення російських екоактивістів, які передбачали можливість таких наслідків. Компанія пояснювала протести “радіофобією”, яка заважає “видобуванню стратегічної сировини та розвитку регіону”.

За даними гідропосту, станом на 18:00 рівень води в Тоболі в районі Кургану становив 984 сантиметрів. Звідти вода йде до Білозерського округу.

“Велика вода” може знову повернутися в Орськ

  • Адміністрація Орська 16 квітня повідомляла, що на приватному водосховищі на кордоні з Казахстаном відбувся перелив води через дамбу. Вода може прийти до Орська по річці Мендибай.
  • Також є загроза підтоплення селища Тукай. У цьому населеному пункті оголошено евакуацію.
  • Варто зазначити, що під час повені в Оренбурзькій області Росії загинули щонайменше 5 людей. Однак точна кількість жертв невідома, тому що російська влада не надає цю статистику.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *